Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

A tavasszal nyíló hagymás virágok gondozása

2018. április 03
megtekintések5314
A tavasszal nyíló hagymás virágok gondozása

 Mindannyian imádjuk azt a látványt, amit egy tavaszi virágos kert nyújt. Legyen az hóvirág, nárcisz, jácint, vagy épp sokak kedvence a tulipán, mindenki elámul gyönyörű virágaik láttán. Amikor megjelennek, már biztosak lehetünk benne, hogy elmúlt a tél.   Hogyan is kell gondozni ezeket a tavasszal virágzó kedves kis növényeket? Mi kell ahhoz, hogy ezek a kis hagymák megtelve élettel szemet gyönyörködtető pompában ragyogjanak kikeletkor? 

 Először is, tudnunk kell, hogy a tavasszal virágzó hagymásokat ősszel kell a földbe dugni, hiszen virágzásukhoz hideghatás szükséges. Ezért, ha most nagyon megtetszik egyik- másik, akkor ne felejtsünk el ősszel ellátogatni a kertészetbe, beszerezni a szaporító anyagot. :)

 Igaz, hogy a kertben mutatnak legjobban, de ha tehetjük, és van helyünk, nyugodtan tehetjük cserépbe is ezeket a szépségeket. Fontos, hogy a hideget így is megkapják, mert csak akkor fognak virágozni. 

 

 Hogyan ültessük el a hagymákat?

Különleges bánásmódot nem igényelnek, ha betettük őket ősszel a földbe, akkor nincs velük további teendőnk. Március közepétől kezdjük locsolgatni attól függően, hogy milyen az időjárás. Amennyiben teljesen nedvességtől mentes helyen telelnek, abban az esetben néha meg kell öntöznünk őket, a kiszáradás elkerülése végett. Szabályosan elrendezve éppoly jól mutatnak, mint elszórva a kerti fűben, vagy a sziklakertbe becsempészve. :) 

 

 Figyelni kell azonban az ültetési mélységre, mert ettől függhet a siker. Hóvirág, fürtös gyöngyike, krókusz, korai madártej: 5 cm Nárcisz, díszhagyma: 10 cm Tulipán: 10- 15 cm Jácint: 15 cm. Amennyiben cserépbe ülteted őket, a földjükbe keverj egy kis homokot is; és a vízelvezetés miatt a cserép aljára tehetsz egy kis agyaggranulátumot, vagy épp kavicsot is. 

 

 Gondozás elvirágzás után

 Amikor a virágok elnyíltak, mindenképp várjuk meg, hogy a zöld részek teljesen leszáradjanak, és visszahúzódjanak a hagymába, hiszen a hagyma így tud regenerálódni, és a következő évben is virágozni. Ezután a hagymákat ki lehet emelni a cserépből, és az őszi beültetésig egy dobozban, sötét, hűvös helyen kell tárolni. Amennyiben kint vannak a kertben, akkor nem kell kiszedni, nyugodtan maradhatnak a földben jövő tavaszig. 

 

 Szabályosan elrendezve éppoly jól mutatnak, mint elszórva a kerti fűben, vagy a sziklakertbe becsempészve. Ültethetjük őket fajtánként külön- külön, de szépen mutatnak összeültetve vegyesen is. Akár a színeket is variálhatjuk kedvünkre, nincs szabály. :)

 Budaörs 2018. március 31. 

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

Közreműködött:

Deák Gabriella
kertészmérnök

címkék: