Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Hogyan gondozzuk a karácsonyi kaktuszt?

2018. november 02
megtekintések4749
Hogyan gondozzuk a karácsonyi kaktuszt?

  Mi a trükkje, hogy pont Karácsonykor virágozzon a Schlumbergerád? Ilyenkor kell okosan gondozni! 

 A Schlumbergera, vagy karácsonyi kaktusz, Brazília hegyvidéki dzsungeléiben őshonos növény. Csakúgy, mint az orchideák egyik fajtája, a Karácsonyi kaktusz is epifiton életmódot folytat, az esőerdő fáinak hasadékaiban, az ágakon telepszik meg, és a tápanyagot is onnan veszi fel. Ebből következik, hogy szereti a meleg, párás környezetet, és a nem direkt, tűző napfényt.
  A nemesítésnek köszönhetően, a virágboltokban, kertészetekben kapható fajták kitűnően elvannak virágcserepekben, virágföldben. Arra azonban figyelni kell, hogy a föld legyen laza, tőzeges, és tápanyagban gazdag.

 Gondozása Ahhoz, hogy a kaktuszunk novembertől egészen Karácsonyig ontsa a virágokat, egy egyszerű trükkre van szükség. Ez a trükk pedig nem más, minthogy a növényt nyáron pihentessük! Mit is jelent ez? Fontos, hogy amikor az utolsó virágok is lehullottak a Schlumbergeráról, fokozatosan csökkenteni kell az öntözést, egészen annyira, hogy már csak épp ne száradjon ki a talaja. Akinek van kertje, legjobb, ha kiteszi nyárra. Ne tegyük közvetlen, egész napos tűző napsütésbe, félárnyékban kitűnően fogja érezni magát. Pontosan ugyanúgy bánjunk vele, mint a többi szobanövényünkkel, amik épp szintén kint „nyaralnak”. 

 Amennyiben bent volt nyáron a növénykénk, érdemes szeptember elején érdemes egy 10-15 fokos helyre tenni, ahol kicsit sötétebb van. Itt még pihenhet, de már lassan a fényviszonyokkal felkészítjük a nem sokára bekövetkező virágzásra.
 Október vége felé pedig mehet ismét a világos ablakhoz közeli helyre, és fokozatosan el lehet kezdeni a tápoldat adagolását is. Az esetleges átültetést is ebben az időszakban végezzük el, szigorúan laza, tőzeges földbe. Frissen átültetett növényt csak az ültetést követő 6 hét múlva kezdjünk el tápoldatozni, hiszen addig, a földben lévő tápanyag éppen elég lesz neki. 

 Ami még nagyon fontos, hogy amikor megjelennek az első is bimbók a növényen, onnantól kezdve már ne helyezzük át a cserepet, de ne is forgassuk el, mert ebben az időszakban már érzékeny lesz a helyzetváltoztatásra, és ledobálja a bimbókat.

 Amennyiben mindent jól csináltunk, egészen január végéig gyönyörködhetünk ebben a nem mindennapi szépségben.

 Budaörs
 2018. november 2.

címkék: