Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Hűsítők a hőségben - a kertből

2018. augusztus 10
megtekintések3817
Hűsítők a hőségben - a kertből

 A legmelegebb nyári hónapban mi másról is esne szó, mint a hűsítőkről. A kertünkben mindent megtalálhatunk egy jó limonádé, gyógynövényes jeges tea, vagy épp gyümölcsszörp készítéséhez. Most különösen időszerű, hiszen ebben a forróságban naponta 2 – 3 liter folyadékot ajánlott meginnunk. Lássunk is hozzá a készítéshez nyomban! 

 Limonádé 

Ugye, mindannyian elsők között gondolunk ebben a melegben egy jó hideg, esetleg jeges limonádéra? Hát, persze. Azonban, ennek a remek hűsítő italnak ma már számtalan formája létezik. A teljesség igénye nélkül lássunk egy párat!

 Hagyományos, citromos: Ez a legrégebbi, úgy is mondhatnánk, hogy alap recept. Vegyünk egy citromot, és facsarjuk ki a levét. Ezt öntsük bele, körülbelül fél liter vízbe, és édesítsük ízlés szerint cukorral, mézzel, esetleg steviával, vagy nyírfacukorral.   Levendulás limonádé: Szükségünk lesz 15 gramm levendula virágra, cukorra, vízre, és természetesen citromra. Fél liter vízben forraljuk fel a levendula virágokat. Picit forraljuk össze, majd vegyük le a tűzről, és keverjünk bele 15 dkg cukrot. Természetesen, itt is használhatunk cukor helyettesítőket, pl. mézet, steviát. Ezek után töltsük fel további másfél liter vízzel, és öntsük bele a kicsavart citrom levét. Hűtsük le, és már fogyaszthatjuk is.
 Mentás, citrusfélékkel: Ugyanúgy készítjük el, mint a tradicionális verziót, de a citromlé mellett darabolhatunk az italba narancsot, grapefruitot, limeot is. Végül pedig menjünk ki a fűszerkertünkbe, és csipkedjünk bele menta leveleket is.
 Gyömbérrel: Szintén az alap limonádéból indulunk ki, de egy kis lábosban forralunk egy pici, kb. 2dl vizet, és bele reszelünk, vagy darabolunk egy kis gyömbér gyökeret. Össze forraljuk, és beletöltjük a limonádéba. Az egészet együtt hűtjük le, és esetleg ezt is megbolondíthatjuk egy kis mentával.
 Őszibarackkal: Mielőtt neki fogunk az egyszerű limonádénak, a kancsó aljára szeleteljünk fel 1- 2 darab őszibarackot héj nélkül. Erre öntsük ezután a fentebb felsorolt összetevőket. Bármelyiket is választjuk, garantált a felfrissülés. ;) 

 Bodzaszörp 

 Régebbi cikkünkben írtunk a bodzavirágból készülő kiváló nyári hűsítő elkészítéséről. (linkelve a cikk) most nézzük meg, hogyan tehetjük még frissítőbbé egy forró, nyári napon. A szokásos hideg vizes hígítást megbolondíthatjuk frissen facsart citrom, vagy lime lével, esetleg egy kis narancslével. Ebbe az üdítő italba is kiválóan passzol egyébként a menta levélke… ha pedig „bevállalósak”, és persze 18 éven felüliek vagyunk, akkor mehet bele 2cl gin, és sok – sok jégkocka. 

Jegestea 

 Végül, de nem utolsó sorban nézzünk egy igazi klasszikust, az ice tea- t. Ez aza z innivaló, ami, valamilyen formájában mindenkinek a kedvence. Legyen az fekete tea, zöld tea, vörös tea; akár citromos, akár barackos, szilvás, vagy épp litchis ízesítéssel. Ezeket a boltokban csak simán leemelhetjük a polcról, de az nem olyan jó móka, mint otthon elkészíteni.

 Amennyiben teljesen a kertben megtalálható növényeket szeretnénk felhasználni, akkor mindenképp teának való gyógyfűvet kell keresnünk. Többek között alkalmas lehet a már többször említett menta levele, a csalán levele, a kamilla virágja, a kakukkfű levele, a hársfa virágja, a zsálya, és a citromfű levele. Először a szokásos módon elkészítjük a teánkat. Általában forrázzuk a leveleket, és a virágokat, a terméseket pedig áztatni kell a megfelelő teához. Miután leforráztuk, mindenképp hűtsük egy kicsit le az ízesítés előtt, hiszen egy picit másképp hatnak a meleg, és a hideg teában az ízesítők. Ezután kinek – kinek szája íze szerint kerülhet bele citromlé, cukor, stevia, méz is. Ne feledjük azonban, hogy a gyógyteáknak valamiféle hatásuk is van, erre legyünk figyelemmel fogyasztásuk során. Ezekből a teákból nem igyunk liter számra, hiszen a napi ajánlott fogyasztás hideg állapotukban is érvényes. 


Budaörs
2018.08.09


Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!


Közreműködött:
Deák Gabriella 
kertészmérnök

címkék: