Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Itt a meghűléses időszak- gyógynövényeinkről

2019. január 21
megtekintések5109
Itt a meghűléses időszak- gyógynövényeinkről

Eljött a meghűléses betegségek időszaka. Amennyiben tehetjük, inkább a természetes gyógymódokat válasszuk, amelyeknek szerves részei a gyógynövények. Java részüket a természetben vadon is megtalálhatjuk, de egyszerűbb, ha saját kertünkben termesztjük őket, illetve beszerezhetjük különböző gyógynövény- boltokból is. Amennyiben eltennénk télre is, hogy legyen a megfelelő időben kéznél, szárítással tudjuk legjobban tartósítani, de újabban, jégkockaként lefagyasztva is szokássá vált tartósítása. Legnépszerűbb hazai gyógynövényeinket szeretném bemutatni. Talán legismertebb, és legrégebben használt a Kamilla, vagy székfű- Matricaria camomilla. Virágzata és illóolaja a Magyar Gyógyszerkönyvben gyógynövényként szerepel. Az Alföld szikes területein, elsősorban a Tiszántúlon gyűjtik nagy mennyiségben, kamillafésűvel. Virágzása áprilistól júliusig tart. Legfontosabb hatásai: görcsoldó, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus (fertőtlenítő). Számos teakeverékben használatos, jó hatással van, a gyomor- és bélnyálkahártyák gyulladására. Légúti megbetegedéseknél gyakran inhalálásra használják, amely feloldja, elfolyósítja a légcsövön letapadt váladékot. E mellett szélhajtó, izzasztó, szem- és toroköblögetésre is kiváló a teája. Illóolaját gyulladás gátló készítményekben, bőrápoló szerekben használják eredményesen. Az azulénes kamilla kenőcs nehezen gyógyuló sebek, visszeres lábszárfekély, ekcémás felületek kezelésére alkalmazható.kamilla

 A Csalán- Urtica dioica szintén az egyik legismertebb és legnépszerűbb gyógynövényünk. vadon szinte mindenhol előfordul, hatóanyaga a levelében, hajtásában és kevéssé a gyökerében is található. Magyarországon a levele a hivatalos gyógynövényi hatóanyag. Hazánkban május végétől szeptemberig virágzik. A leveleket tavasztól, őszig lehet gyűjteni, utaktól és poros területektől távoli helyekről. Napon történő szárítása nem ajánlott, mert ilyenkor a levelekben lévő festékanyag elbomlik, és a hatóérték csökken. Vízhajtó, vértisztító teák alkotóeleme, e mellett köszvény, reuma kezelésére is használják. Ismert még légcsőhurut, tüdő- és májbetegségek, vérnyomásra való kedvező hatása is. Teáját megelőzésre is használhatjuk a fertőző betegségekkel szemben, ilyen kor egész évben fogyasszunk napi 1 csészével. Biokertekben a levéltetvek elűzésére permetlevet is készítenek belőle. 

csalán

 Mezei kakukkfű- Tymus serpyllum Európában általánosan elterjedt növényfaj, homokpusztákon kaszálókon, tisztásokon és homoki fenyveseken található. Légúti hurutos betegségek kezelésére összeállított teakeverékek alkotóeleme. Föld feletti, el nem fásodott virágos, leveles hajtásait májustól szeptemberig napos időben szedik. Árnyékos helyen kiterítve, szabad levegőn, maximum 40°C hőmérsékleten szárítják. Köhögéscsillapító, köptető, légúti fertőtlenítő, enyhe görcsoldó hatású. E mellett vérszegénység, álmatlanság, reuma kezelésére is alkalmazzák. Nagyon kedvelt fűszer, illóolaja pedig a kozmetikai iparnak is fontos alapanyaga.

mezei kakukkfű

 Citromfű- Melissa officinalis Meleg- és fénykedvelő növény. Hazánkban a Dunántúl délkeleti részén erdős, sziklás, szárazabb helyeken fordul elő szórványosan, hazánkban évtizedek óta termesztik. Föld feletti leveles hajtásai és levelei tartalmaznak hatóanyagot. Levelei nyomásra érzékenyek, gyorsan barnulnak, ezért szedés után azonnal szárítani kell 40- 50 °C- on. Legfontosabb a nyugtató hatása. E mellett vérnyomás, érelmeszesedés, vérszegénység, felfúvódás kezelésére is jó. Alvászavarokkal, idegességgel küzdő embereknek ajánlott fogyasztása, napi 1 csészével lefekvés előtt. Külsőleg vírusszaporodást gátló hatással rendelkezik.

citromfű

 Hársfajok- Tilia spp. A kis- és nagylevelű hárs virágait a gyógynövény kereskedelem összefoglalóan orvosi hárs néven ismeri. E két hársfaj virágai rendelkeznek hatóanyaggal. A virágokat murvalevéllel együtt, a középső virágok nyílásakor szedik. A virágzat szárítása 6-8cm vastagon kiterítve, léghuzatos, árnyékos helyen, gyakori forgatással történjen, maximum 40°C-on. Tárolása kizárólag száraz helyen elfogadható. Önállóan, vagy teakeverékek alkotórészeként meghűléses betegségeknél izzasztó és köptető, nyákoldó hatása miatt alkalmazzák. Vizelethajtó és gyomorerősítő teák alkotórésze is, enyhe nyugtató hatású. Száj- és toroköblítő vizek készítésére is felhasználható. Menta fajok- Mentha spp. Nagyon sokféle mentával találkozhatunk, most kiemelném a jelentős gyógyhatással bíró fajtákat. A Borsos menta- Mentha x piperita az egyik legismertebb és legközkedveltebb mentafaj. Virágzó hajtásai, levelei és illóolaja adja hatóanyag tartalmát. Természetes előfordulása nem ismert. Jelenleg a hazánkban termesztett populációk angliai származásúak. Melegigényes, ám hidegtűrő faj, hótakaró alatt -30°C- ot is elvisel. Vízigénye nagy és a talajjal szemben is igényes, ha otthon termesztjük, ne feledkezzünk meg a tápanyag- utánpótlásról! Évente akár háromszor is vágható, az elsőt akkor kell megejteni, amikor az alsó levelek elkezdenek sárgulni. Ekkor a növények kb. 40- 70cm magasak, és a második vágást akkor ejtik meg, amikor szintén elérik ezt a magasságot. Illóolaj- kinyerésre évente kétszer vágható, amikor a főhajtások virágai már kinyíltak, de az oldalhajtásokon még bimbósak. A második vágásra ősszel kerül sor. Fő hatóanyaga a mentol fokozza a nyál- és epetermelést, gyenge görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, hűsítő, antiszeptikus hatású. Gyomor-, bél és epegörcsök oldására, szélhajtóként, hányinger csökkentésére használják teaként. Ecsetelők formájában a garat- és orrnyálkahártya gyulladásainál alkalmazzák. Illóolaját az élelmiszeripar és a kozmetikai piac használja nagy mennyiségben. a Fodormenta- Mentha spicata var.crispata hatóanyaga szintén a hajtásokban és a levelekben fordul elő. Termesztése és igényei megegyeznek a borsos mentánál leírtakkal. Hatása emésztést serkentő, étvágyjavító és szélhajtó; valamint meghűlés elleni teakeverékeknek is szerves alkotórésze. Legnagyobb mennyiségben rágógumik és fogkrémek ízesítésére használják.

hársfajok


Budaörs 2017.01.21

budaörsi kertészet automata öntözőrendszer

Másolás csak a szerző engedélyével!