Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Közeleg a tavasz, készüljünk a virágok gondozására!

2021. március 03
megtekintések4210
Közeleg a tavasz, készüljünk a virágok gondozására!

 Akárhogy is nézzük, egyre inkább a közelgő tavasz jeleit látjuk mindenhol. Előbb kel fel már a Nap, később sötétedik, és ha végig megyünk a kertünkben, egyre jobban látjuk, hogy bizony már nagyon szeretne ébredni a természet. Lassan ébrednek a tavasszal nyíló virágok. 

 Bizony, már jócskán benne vagyunk a februárban. Már csak pár hét, és megkezdődik a 2018- as kerti szezon, Valljuk be, alig várjuk. :) Most van itt az ideje annak, hogy körül nézzünk a szerszámos kamrában, és feltérképezzük, mi az, amiből kifogytunk, amit szeretnénk, hogy legyen, és ami elengedhetetlen az eredményes kerti munkához. A kertészeti árudák hatalmas kínálattal rendelkeznek a kertészkedők számára. Vannak olyan szerszámok, amik nélkülözhetetlenek, hogy növényeinket gondozzuk, mások csak a kényelmünket szolgálják. Vásárlás előtt érdemes tájékozódnunk, hogy jobb minőségű eszközöket válasszunk, amik éveken keresztül hű társaink lesznek. 

  Kerti kesztyűk

 A kesztyű nem is tűnhet fontos dolognak. Ha kint ténykedünk számításba vesszük, hogy kezünk koszos lesz, amit egy kézmosással máris orvosolni tudunk. Viszont, ha egy rózsával van dolgunk a kesztyű védelme máris fontossá válik, arról nem is beszélve mennyivel biztonságosabb, ha a szerszámot egy csúszásmentes kesztyűben tartjuk.

 Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes kesztyűt érdemes a tulajdonságaikkal tisztában lennünk. Először is illik a kezünkre, nem szorít, ha felvesszük és mozgatjuk benne ujjainkat, de nem is bő, hogy tökéletesen meg tudjunk bármilyen apróbb dolgot fogni. 

 Anyag tekintetében célszerűbb olyat választani, ami nem könnyen nedvesedik át és csúszásgátlóval is fel van szerelve, így nem kell aggódnunk, hogy a drága kaspó kicsúszik a kezünkből. Különböző munkákra különböző kesztyűk valók.

 Öntözés

 Locsolókanna sokféle méretben és anyagból készül. Anyag tekintetében a műanyag egy könnyebb fajta, de a fémből készült tartósabb. Méretét tekintve vegyük figyelembe, hogy vízzel telve is elbírjuk, ne vegyünk túl nagyot a serülések elkerülése végett. 

 A megfelelő méret mellett, ami fontos, hogy a kannának hosszú, vékony nyaka legyen, így egyszerűbben és pontosan tudunk célozni a vízsugárral. Ha 50m2-nél nagyobb kertet öntözünk, kifizetődő, ha locsolótömlőt használunk, melyet a munka végeztével tömlőkocsira tekerhetünk helytakarékosság céljából. 

 Ha szép egybefüggő pázsitra vágyunk, de nincs időnk a folyamatos öntözésre beszerezhetünk automata öntözőrendszert. Tökéletes választás, hogy növényeink igényeit napról napra ki tudjuk elégíteni, mert beállíthatjuk, pontosan mikor mennyi vizet juttassunk ki. Hatalmas a választék, amiből mindenki megtalálja a neki megfelelőt. 

 Ásó, villa, kapa, gereblye

 Bár a tavasszal nyíló virágok elültetése már megtörtént ősszel, a talaj megmunkálására tavasszal is szükség lesz. Több gyártó forgalmaz univerzális nyeleket, melyre az éppen aktuálisan használt fej szerelhető. Anyagát és méretét tekintve is bő választékkal találkozhatunk, de a régi hagyományos eszközök is a kínálat részei maradtak.

 A talaj megmunkálásához nélkülözhetetlen egy jó ásó, vagy ásólapát, de agyagos, kavicsos talajnál jobb, ha egy ásóvillát választunk. Kivitelét tekintve van széles illetve keskeny kivitelű, előbbit egyszerűbb a talajba juttatni. Ügyeljünk rá, hogy eszközünk éles heggyel rendelkezzen és a rozsdásodás elkerülése érdekében használat után tisztítsuk azt. A kapa vagy talajlazító kiválóan alkalmas az ásást követő nagyobb földdarabok aprítására, a felszín fellazítására vagy gyomok eltávolítására. Vannak kifejezetten gyomtalanítókapák, talajlazító kapák, töltögető kapák, húzókapák, de hagyományos kapát is tudunk vásárolni. 

 Gondoljuk végig, mire fogjuk a legtöbbet használni és ez alapján válasszunk, egy-, vagy többfunkciós verziókat. A gereblye egy nagyon sokoldalú szerszám. A virágágyások elsimításától a levelek összeszedéséig rengeteg dologra használható. Mint minden más szerszámból, ebből is gyártanak specifikus és multifunkciós verziókat is. Fejük méretét tekintve érdemes egy közepes (40-50cm) méretet választani, amit optimálisan tudunk használni. 


 Metszőollók 

 A virágok gondozása elengedhetetlen metszőolló, kerti kés nélkül. Pont emiatt rengeteg féle van a boltok polcán különböző ár kategóriában. Választhatunk olcsóbbat vagy drágábbat, mellévágó vagy rávágó ollót, az a fontos tisztában legyünk, hogy mit mire használunk. 

 Ha lágyszárú növényekhez választunk elsődleges szempont az élesség. Minél élesebb az ollónk, annál szebb vágást ejt, így nem sérül a növény. Nyugodtan vehetünk olcsóbb kategóriás ollót, amit néhány szezon után cserélünk. Vastagabb növények vágása esetében érdemes többet szánnunk a vásárlásra. 

 Egy márkásabb, minőségibb metszőolló nem csak amiatt opcionálisabb, hogy több évig számíthatunk rá a munkában, de a kényelmi szempontoknak is megfelel. Két elterjedt típusuk van. A legtöbbjük mellévágó olló, ami azt jelenti, hogy a vágóél szorosan a támasztópenge mellé zár. Ha a két él között rést fedezünk fel, ne vásároljuk meg a terméket, mert vágásunk roncsolni fogja a növényt. Ezeket az ollókat lehet használni, rózsákhoz, szőlőkhöz, cserjékhez és fákhoz egyaránt. 

 Másik elterjedt fajtájuk a rávágó ollók. Ebben az esetben a penge mind két fele élezett mely egy vastagabb életlen felülettel zár össze. Ezek az ollók leginkább száraz vesszők, ágak darabolására alkalmasak. Ha kiválasztottuk a számunka megfelelő ollót vásárlás előtt mindenképpen vegyük kézbe. Fontos, hogy kezünkbe illőt válasszunk, kényelmes legyen a fogása, mert ha túl rövid nyelű, akkor feltöri tenyerünket, viszont, ha túl hosszú, azt nem fogjuk tudni szétnyitni. 

 Manapság csak a hagyományos, olcsóbb kategóriás ollókon nincs csúszásgátló bevonat, a drágábbakat ezekkel az extrákkal is ellátják. Ollónk ellenállása függ a benne lévő rugótól. Ezek a rugók általában cserélhetők, ezáltal kényelmes fokozatot állíthatunk be magunknak. Vannak racsnis változatok, melyek a vastagabb ágak könnyebb vágását segítik. Természetesen tartsuk szem előtt, hogy a 2cmnél vastagabb ágakat már ágvágó, az 5-6 cmnél nagyobb ágakat fűrész segítségével vágjuk! Megemlítendő még, hogy rengeteg változata létezik a metszőollóknak a két nagyobb csoporton kívül. Vannak szüretelő ollók, hernyózó ollók, egyenes és hajlított pengéjű sövényvágó ollók is.  

 Miután feltérképeztük, hogy mink van, és még mi kell a szezonra, nincs más dolgunk, mint a közelgő munkákat számba venni. Ezt a következő cikkünkben meg is tesszük! Addig is kellemes, és hasznos készülődést kívánunk! 

Budaörs
2018. február 9.


Közreműködött: Lázár Gréta kertészmérnök

 Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

címkék: