Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Magvetés januárban

2019. január 10
megtekintések4358
Magvetés januárban

Mindannyian emlékszünk általános iskola alsó tagozatában, amikor babot csíráztattunk és neveltünk belőle palántát tejfölös pohárban. Alapvetően ez egy tökéletes termesztő módszer otthoni palántanevelésre. Akinek rendelkezésére áll egy kis ablakpárkány, vagy fedett terasz, erkély, esetleg téli kert, ne habozzon belevágni a magvetésbe. A szerencsésebbek, akiknek esetlegesen rendelkezésére áll egy fűtött fóliasátor, vagy netán üvegház, azonnal kapják fel a gumicsizmát és lássanak neki. :)  Maradjunk annál az egyszerű, és valószínűleg többeket érintő verziónál, miszerint van egy csöpp helyünk az ablakban. A magvetés mellett a szemét újra felhasználásában is részt veszünk azáltal, hogy egy kiürült tejfölös, vagy kefires, esetleg joghurtos poharat használunk termesztő edénynek. Gyűjtsünk össze belőle annyit, amennyit biztonsággal el tudunk helyezni, egy fénnyel kellően ellátott, 10-20 °C hőmérsékletű helyen. Mossuk őket teljesen tisztára, hiszen a megvetésnél alapvető fontosságú a higiénia a későbbi betegségek elkerülése végett. Miután ezzel megvagyunk, szükségünk lesz megfelelő termesztő közegre, azaz termőföldre. Erre legalkalmasabbak a palántaföldek. Ezek összetételükben, és tápanyag tartalmukban megfelelnek a kívánalmaknak. Legtöbbjük laza, tőzeges föld, többnyire perlit- tartalommal, amelyek segítik a gyökerek képződését, és megtapadását.

 Miután ezek megvannak, elkezdhetjük a munkát. A tejfölös poharaink aljára fúrjunk lyukat, hogy a víz kellő mennyiségben tudjon a növény rendelkezésére állni. Folyamatosan nedvesnek kell lennie a közegnek, hiszen csak akkor fog kicsírázni a magocskánk, ha meg tudj magát szívni vízzel. Alapvető hiba azonban az esetek nagy részében, hogy teljesen eláztatjuk a csemetéket. Fontos, hogy nem vízi növényeket nevelünk, úgyhogy kellően nedves, de nem túlöntözött legyen a föld. Próbálkozhatunk a már jól ismert babbal, de aki picit komolyabban veszi, az nyugodtan belevághat az uborka, paradicsom, paprika nevelésének. Esetlegesen keverhetünk egy kis foszfor- műtrágyát is a földbe, mert ez később megakadályozza a palánták megnyúlását. Ezen kívül mást ne adagoljunk, hiszen ezek a földkeverékek specifikusan vannak összeállítva.

 A tejfölös doboz mellett igen sok érv szól, mint az előzőekben láthattuk, de ha valaki nem olyan nagy tejföl- és joghurtimádó, természetesen be tud szerezni szaporításra alkalmas műanyag, cserép, vagy esetleg lebomló tőzeg termesztő edénykét is. Ezek nem kerülnek túl sokba, és könnyen beszerezhetők a közeli gazdaboltban, vagy kertészeti szaküzletben is. A következő teendő, hogy megtöltjük a kis edénykéinket a földkeverékkel, és szépen lelapogatjuk. Ne döngöljük keményre, de azért legyen elég masszív ahhoz, hogy a majdani kis csíranövényke gyökere meg tudjon kapaszkodni.

 Attól függően, hogy milyen magot vetünk, kell meghatároznunk a mélységet. Általánosságban azt szoktuk mondani, hogy a mag átmérőjének duplája mélységbe vessünk. Ez nagyjából megfelel az optimálisnak, ezzel nyugodtan dolgozhatunk. A magocska befedését finom morzsalékos földdel végezzük. Ezután már csak az alapos beöntözés következik, szem előtt tartva a fent leírtakat. Ami még nagyon fontos, és megszívlelendő, hogy mindig ellenőrzött állományból való, zárjegyes, csávázott, teljesen egészséges vetőmagot használjunk, különösen akkor, ha szeretnénk valóban fogyasztani az elvetett zöldségeinkből. A nem megbízható, innen- onnan szedett, vagy kapott magok könnyedén lehetnek fertőzöttek, és akkor a rengeteg munkánk, időnk és pénzünk kárba megy…nem éri meg. 

 Ezek után már tényleg csak egy dolgunk marad, mégpedig az, hogy megőrizzük a nedvességet. Üzemi körülmények között, ahol nagyban megy a szaporítás, ezt a szaporító tálcára helyezett üveglappal oldják meg. Azonban egyszerűbben is eljárhatunk, ha az edénykénkre egy darabka frissen tartó átlátszó, műanyag fólia darabot helyezünk. Természetesen ezt eltávolítjuk, ahogy kibújik a földből csemeténk, hiszen akkor már fontos lesz a szellőzés. Ám addig a pár hétig, amíg ez megtörténik, kitűnően megőrizhetjük ezzel a módszerrel a nedvességet. A Palánta nevelés további fortélyairól egy korábbi cikkünkben olvashatnak. Nagyon kellemes időtöltést, és szórakoztató, eredményes munkát kívánunk! :)

2018.01.11
Budaörs

 Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

címkék: