Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Mediterrán és meleg égövi növények teleltetése

2017. szeptember 25
megtekintések8443
Mediterrán és meleg égövi növények teleltetése

Átteleltetni tudni kell! Ha szeretnénk, hogy kedvenc mediterráneumból származó növényünk megérje a következő tavaszt, akkor idejében teleltetnünk kell. Amikor a hőmérséklet a fagypont alá süllyed, olyan helyre kell vinnünk a növényt, ahol a téli időszakot átvészeli. A melegebb éghajlatról származó, nálunk legtöbbször dézsában nevelt növények jól viselik a viszonylag nagy hőmérséklet különbséget, ami a teleltető helyen nagyjából a -5 és a +10 fok között mozoghat. 

mediterrán növények

A lombjukat hullató fajták számára a pince is kedvező körülményeket biztosít, de az örökzöldeknek a téli hónapokban is szükségük van fényre. Legjobb ha az ilyen növényeket egy fűtetlen verandán, fóliasátorban, tetőablakkal rendelkező padláson, vagy bármilyen hűvös, de világos helyen teleltetjük. Mediterrán növény az összes Földközi-tenger környékéről származó fajta: a citrom, narancs vagy egyéb citrusfélék a babér az olajfa a mirtusz a gránátalma a leander Megfelelő, védett helyen, takarással, sok mediterrán növény is képes áttelelni. A trópusi növények maradjanak bent a szobában, az ablak közelében, nekik szükségük van a 12-25 fokra az átteleléshez. Ilyen növény például: az ugandai végzetcserje a hibiszkusz trópusi fajtái a buzogányfa a pettyeslevél a koszorúfutóka és a legtöbb szobanövény A szubtrópusi növényeknek elég az 5-15 fok az átteleléshez. Ezeket a növényeket szintén védett helyen kell tartani a téli hónapokban, mint például egy fűtött veranda, lépcsőház vagy egyfűtött szoba. Ehhez a csoporthoz tartozó növényfajok: a ciklámen a korallbokor a cinerária a szobahárs a murvafürt a banáncserje az azálea Természetesen minden növény tekintetében a teleltetés sikerét nagyban befolyásolja a locsolás rendszeressége.

trópusi növények

 A hideg hónapok a növények számára pihenő időszak is egyben, tehát mérsékelni kell a vízadagolást, tápoldatozásra pedig egyáltalán nincs szükség. Az öntözés gyakorisága és mennyisége attól függ, hogy milyen hőmérsékleten teleltetünk. A meleg szobában tartott növények (a fikuszfélék, filodendronok), intenzíven párologtatnak, ezeknél nagyjából harmadával csökkentsük a gyökereknek juttatott vizet. Az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb balkonnövényünk a muskátli. Néhány szót ennek a teleltetéséről is. Mivel származási helye Dél- afrika, így nem fogja bírni a telet kint. 

fikuszfélék

Viszont kis odafigyeléssel jövő tavasszal nem kell új töveket vennünk. Egy erre alkalmas helyen, legyen az pince, garázs, vagy épp padlás, jó eséllyel túlélik a hideg időszakot. Neki is tökéletes az 5- 10°C, és még fényre sincs szükségbe a pihenő alatt. Tövétől kb. 5- 10 cm magasságban vágjuk vissza, még akkor is, ha esetleg van rajta virág. Helytakarékossági szempontból egy ládába több tövet is berakhatunk egymás mellé, elég kikeletkor szétszedni őket.