Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Mérgező növények kertünkben!

2019. május 28
megtekintések14422
Mérgező növények kertünkben!

Nagyon sok mérgező növényt tartunk számon, ezek közül a legismertebbek:

- Borostyán -Hedera helix 

mérgező növények

 Az egész növény mérgező szaponinokat tartalmaz. Szerencsére bogyója keserű, ezért a gyermekek és a háziállatok nem szívesen fogyasztják. A mérgezés tünetei: hasmenés, hányás, bénulás, de súlyos esetben akár halál is lehet. 

 - Tiszafa- Taxus baccata

A fa minden része mérgező.

tiszafa

 Taxán típusú mérgező vegyületek vannak benne. Az elhervadt, vagy szárított levelei is mérgező. Lovak számára a legveszélyesebb, de más háziállatokra is az. A mérgezés tünetei: támolygás, izomrángás, görcsök, ájulás, nehézlégzés, szívelégtelenség. A halál gyors beállta miatt a legtöbb tünet nem észlelhető. Nagyon szép piros színű bogyói sajnos igen vonzóak a gyerekek számára, vigyázni kell vele. Mérgező mivolta ellenére régen a gyógyászat használta férgesség ellen, a menstruáció megindítására.

 - Trombitafolyandár- Campsis radicans 

trombitafolyandár

 Levelei és virágai is mérgezőek. Érintésre bőrirritációt, duzzanatokat okoz, lenyelve enyhén mérgező. Virágainak tudatmódosító hatása van.

 - Rebarbara- Rheum rhabarbarum 

rebarbara

 A rebarbarának a levele mérgező, fogyasztásra csak a levélnyelek alkalmasak. A levelében lévő oxálsav hasmenést okoz.

 - Ciklámen- Cyclamen

ciklámen

 Nagyon mérgező kategóriás. Virága, levelei és szára enyhén, míg gumója nagyon toxikus. Szaponint és cyclamin glükozidot tartalmaz. Gumója elfogyasztva hasmenést, hányást, gyomorfájást, súlyos esetben pedig légzésbénulást okoz.

 - Babérmeggy- Prunus laurocerasus 

babérmeggy

 Termése cián tartalmú vegyületet, amygdalint tartalmaz, enyhén mérgező. Tünetek: a szájban és a torokban égő érzés, hányás. - Leander- Nerium oleander Minden része halálosan mérgező!!! Tünetek: émelygés, hasmenés, hányás; esetleg: izomgyengeség, görcsök, szív- és keringési zavarok. A régi Rómában patkányok, egerek irtására, és bőrélősködők (bolha, kullancs, tetű) elpusztítására használták. Olaszországban ama is szamárgyilkos növénynek hívják. Emberre, állatra egyaránt veszélyes. 

 - Kecskerágó- Euonymus japonicus 

kecskerágó

 Az egész növény nagyon mérgező!!! Lappangási idő fél nap. Tünetek: véres hasmenés, láz, keringési zavar, esetleg kóma 

 - Ricinus- Ricinus communis 

ricinus

 Jelenleg a világ legismertebb mérge, 3- 5 napon belül megöli áldozatát. Toxinja a ricin, amely a sejtek szintéziséhez szükséges fehérjét blokkolja. A légutakon át bekerült ricin a leginkább toxikus. A szájon át a tápcsatornába bekerült ricin toxin a gyomor, máj, lép, vese károsodását hozza létre, ezt köveik az érrendszeri elváltozások. Rendkívül veszélyes! 

- Puszpáng- Buxus sempervirens

puszpáng

A buxus minden része mérgező, de egyes homeopátiás szerekben alkalmazzák, de igen nagy hígításban. - Aranyeső- Laburnum anagyroides Minden része mérgező, különösen a magjai, tehát a fehér akáccal szemben megkóstolása tilos! 

 Loncok, mahónia, vadszőlőre, madárbirsre egyaránt jellemző, hogy bogyói emberre enyhén mérgezőek. A tűztövis bogyói is mérgezőek és nagy veszélyt jelent, hogy összetéveszthető a kifejezetten jótékony hatású homoktövissel. - Gyöngyvirág- Convallaria majalis Fontos megemlíteni, mert nagyon mérgező és sajnos összetéveszthető a medvehagymával!!!

címkék: