Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Mi is az a Halloween?

2017. október 17
megtekintések4741
Mi is az a Halloween?

 Az angol Halloween szó lefordítva a Mindenszentek, azaz az All Hallows előtti estét jelenti. A kelták ősi ünnepe. Az Írországban és Skóciában élő népek ekkor ünnepelték az újévet; ekkor hódoltak a holtak Ura és a Napisten (Samhain) előtt. Azt tartották, hogy ezen a napon a legvékonyabb a választó vonal az élő- és a holt világ között, és ekkor visszatér a lelke mindazoknak, akik haláluk után állatok testében léteztek ez idáig. A kelták hite szerint a halottak istene az óév utolsó napján, október 31-én megengedte az elhunyt lelkeknek, hogy családjaikhoz hazalátogassanak, és megfelelő áldozat bemutatásával a halottat hozzá lehetett segíteni a mennyországba jutáshoz. Az emberek féltek is a rossz szellemektől és a démonoktól, ezért az ünnepség kezdetén hatalmas máglyákat gyújtottak. Hasonló oka volt annak is, hogy ijesztő jelmezekbe öltöztek, s ezzel ijesztették el falvaikból az ártó lelkeket. 

hatalmas máglya a rossz szellemek ellen

 Hajnalig tartó, tűz körüli táncukkal elbúcsúztatták a napsugaras időszakot. Reggel a vallási vezető kőedényekben egy-egy maroknyi parazsat adott minden családnak, hogy otthonukba beköltözzön a fény és a melegség. Ezen ünnep legismertebb jelképe a Halloween tök, az ún. „Jack lámpa”. Ez a lámpa arra szolgál, hogy egyrészt elijeszti a gonosz szellemeket, másrészt pedig mutatja az utat a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak. A hiedelem szerint Jack egy részeges, de tréfás kovács volt. Annyira vicces volt, hogy még az ördögöt is megtréfálta. Amikor az eljött hozzá, hogy megkísértse, felzavarta egy nagy fára, amelynek a törzsére keresztet rajzolt. Mint tudjuk, az ördög irtózik a kereszttől, és nem tudott lejönni a fáról. Jack csak akkor engedte le, amikor megígérte, hogy nem fogj többé őt kísérteni. Jacket, amikor meghalt nem engedték be a mennyországba iszákossága miatt, ám az ördög pedig a pokolban nem látta szívesen. Azonban kidobott neki egy izzó fadarabot, hogy legalább lásson a sötétben, Jack pedig betette egy kivájt fekete retekbe. Ezt azután amerikában megváltoztatták tökre, így lett a lámpás az ünnep szimbóluma.

halloween jack lámpás

 Ebből az ősi szokásból vált napjainkban olyan népszerűvé, és most már szinte az egész világon elterjedtté és felkapottá ez az ünnep. Sokfelé tartanak „Halloween Party”- kat és rendkívül változatos, rémisztő maszkba, és jelmezbe bújva mulatnak hajnalig. A gyerekek pedig házról- házra járva, bekopogtatva gyűjtenek édességeket, szintén jelmezekbe öltözve. Jellemző ilyen tájban, hogy az emberek otthonaikat, kertjeiket és udvaraikat is a szokásnak megfelelő díszbe öltöztetik. A legkülönfélébb ijesztőre kifaragott töklámpásokkal, és egyéb „horrorisztikus” elemekkel dobják fel környezetüket.

halloweeni horrorisztikus elemek

danubia budaörsi kerttervezés és kertépítés

 Budaörs 2017.10.17.

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

címkék: