Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Tegyük el a nyarat télire!

2019. augusztus 08
megtekintések4582
Tegyük el a nyarat télire!

Nyáron, ősz elején az egyik legfontosabb teendőnk kertünkben a termés betakarítása, feldolgozása, és esetleges befőzése, tartósítása, hogy télen is élvezhessük a nyár ízeit. Természetesen a zöldségek, gyümölcsök legjobban akkor hasznosulnak szervezetünkben, amikor nyersen fogyasztjuk el azokat. A jótékony hatás egy része azonban feldolgozva is érvényesül. Gondoljunk csak egy jó savanyúságra a vasárnapi rántott hús mellé, vagy egy hideg téli reggelen a házi lekváros kenyérre! :-) Akár zöldséget, akár gyümölcsöt főzünk be, vannak hagyományos, és modern módszerek, mindenki megtalálja a neki megfelelőt. Amennyiben több idővel rendelkezünk, mindenképpen próbáljuk ki a hagyományos eltevést, hiszen ezeknek megvan a maguk szépsége és hangulata, még ha kicsit több munkával is járnak. Ebbe a csoportba sorolnám a szilvalekvárt, amelyet Erdélyben és Szabolcs- Szatmár- Bereg megyében még ma is rézüstben főznek, cukor hozzáadása nélkül a szabad ég alatt. Több mint 10 órát kevergetve megállás nélkül egymást váltva végzik az asszonyok ezt a munkát. Fontos a sokáig tartó főzés, mert e folyamat végén kap egy jellegzetes karamellás ízt a lekvár, amely igazán különleges. 

szilva lekvár

 Egyik legjobb alapanyag a Besztercei szilva, melyet régen külföldön egyszerűen Magyar szilvának neveztek. Persze, akinek kevesebb ideje van, az is tud ízletes, értékes élettani anyagokban gazdag lekvárt készíteni, hiszen ma már rengeteg befőző szer, zselésítő anyag áll rendelkezésünkre, és ha nem is lesz annyira jellegzetes, íze és jótékony hatása mindenképpen megmarad. E mellett különböző praktikákkal kicsit meg is bolondíthatjuk lekvárunkat. Ilyen lehet a fahéj hozzáadása, illetve, aki szereti a fűszeresebb ízt, szegfűszeggel is feldobhatja.

barack lekvár

 Az őszibarack mindenki által ismert eltevési módja a befőtt készítés. Ám ebből is lehet lekvárt főzni, talán egy picit több cukor kell bele, mint a sárgabarackízbe, de nagyon kellemes, nem annyira telt, könnyű aromája lesz. Persze ezt is megbolondíthatjuk fűszerekkel, itt is érdemes a fahéjat kipróbálni, nagyszerű íz kombinációt adnak együtt. Amennyiben sok őszibarackunk termett, mindenképpen érdemes belőle házi ivólevet gyártani, ami magas vitamin- és rosttartalmával hozzájárulhat a téli megfázás elleni védekezéshez. A gyerekek kifejezett kedvence lehet. Egyszerűen elkészíthető, annyi a dolgunk, hogy megfőzzük a hámozott, magozott gyümölcsöt, pépesítjük és kellő sűrűségűre hígítva beletesszük a tartósítószert. Cukorral kedvünk szerint édesítjük. Őszi gyümölcsként az alma és a körte feldolgozása és befőzése még feladat. Persze mindenki ismeri az alma-, illetve körtebefőtteket, illetve ezekből a gyümölcsökből is kitűnő ivólé készíthető. Megemlíteném azonban, hogy ezekből a remek alapanyagokból is készíthetünk lekvárt is, ezzel kissé különlegesebbé és színesebbé téve kamránkat. Mivel Kissé kövecses a gyümölcs, esetleg fele arányban keverhetjük birsalmával is, így kissé lágyabb és rendkívül finom kuriózum lesz az eredmény.

körte és birs

 Birsalmából egyébként önállóan is főzhetünk lekvárt, amelynek íze majdnem olyan, mint a sokkal bonyolultabban elkészíthető birsalmasajté. Persze pépesítés előtt elő kell főzni, rendkívüli keménysége miatt, és a cukorral se bánjunk óvatosan! Bármelyik befőzési módot is választjuk, tartsuk szem előtt az alapvető szabályokat, melyek szerint: 

  • Minden esetben ép, egészséges zöldséget és gyümölcsöt főzzünk be, ne legyen közte beteg!                
  • Az üvegek, amelyekbe elteszünk, legyenek teljesen tiszták, csíramentesek!
  • Tartósítószerből csak az éppen szükséges mennyiséget használjuk!

Budaörs 2016.07.

budaörsi kertészet kertépítés

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!


címkék: