Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Termesszünk a balkonon!

2019. május 20
megtekintések8037
Termesszünk a balkonon!

 Nem kell óriási kerttel rendelkeznünk ahhoz, hogy naponta friss zöldséget és gyümölcsöt fogyaszthassunk! Legalábbis nyáron :) Napjainkban egyre jobban elterjedtek a balkonon, erkélyen, edényben termeszthető zöldségek és gyümölcsök.
 Néhány közkedvelt és érdekes növényt mutatunk most be, melyek már széles körben hódítanak. A legismertebb zöldségféle talán a balkonparadicsom, vagy más néven koktélparadicsom. Kezdhetjük a termesztést magvetéssel is, de beszerezhetünk a tavaszi szezonban erre alkalmas palántákat is a kertészeti árudákban.
 A paradicsom melegigényes, vízigényes növény, ennek megfelelően helyezzük el. Ültethetjük cserépbe, balkonládába; a tápanyagellátást pedig tőzeggel, vagy szarvasmarhatrágyával kevert földdel biztosítsuk. Viszont arra figyeljünk, hogy a nyári nagy hőségben ne kapjon tűző, déli napfényt, mindenképpen gondoskodjunk árnyékolásról. Ellenkező esetben a növény megéghet, idő előtt kiszáradhat. Rengeteg fajtája létezik már a balkonparadicsomnak, mindenki megtalálja a neki megfelelőt. 

balkonparadicsom

 Hasonló a környezeti igénye a paprikának, amelynek balkon fajtáiból szintén nagy választék van már. Mindenképp fontos a paprika számára szélvédett hely, ezt tartsuk szem előtt az elhelyezésnél. Akár csemege paprikát, akár chilipaprikát ültetünk, egyaránt tápanyagban gazdag földbe kell ültetnünk, és a vízellátásról is minden nap szigorúan gondoskodnunk kell. Az árnyékolás itt is nagyon fontos. Ezt egyszerű napernyővel, vagy sima kertészeti árnyékoló hálóval is megoldhatjuk. 

csemege paprika

 Gyümölcsfa az erkélyen??? IGEN! Egyre népszerűbbek a balkongyümölcsfák. Barackot tépünk a reggelihez a kis erkélyről? Ezentúl már nemcsak a kertes házban lakó emberek kiváltsága ez. Megjelentek a kisméretű, de egyébként nagy testvéreikkel mindenben megegyező tulajdonságú gyümölcsfák. Amellett, hogy egészségesebben élhetünk a lakótelepek panel falai között is segítségükkel, még „szupertrendi” is egy mini gyümifa az erkélyen. :)
 Nagy méretű ültető edénybe helyezzük el, megfelelő mennyiségű és minőségű földben. Ez nagyon fontos, hiszen elég kevés tápanyaghoz fog jutni a kötött tér miatt. Lényeges, hogy a tápanyag utánpótlásról ne feledkezzünk meg, amely történhet folyékony- és szilárd műtrágya, illetve szerves trágyaformájában is; ugyanúgy, mintha kint a kertben nevelnénk gyümölcsfát. Itt említeném meg a kórokozók, és kártevők elleni védelmet is, amely mini formában, de bizony permetezést jelent. Na, nem kell megijedni, elég lesz az otthoni kis kézi vízspriccelő is.

gyümölcsfa az erkélyen

  Bármelyiket is választjuk, leljük örömünket a mindennapi gondoskodásban, és a növénykéink ízletes, egészsége terméssel fogják meghálálni azt. Egyre népszerűbb világszerte a balkoneper termesztése. Ez persze nem a hivatalos neve, de az epernek sok fajtája alkalmas erkélyen, teraszon való nevelésre. Az egyik legfelkapottabb a csüngő eper. 

folytontermő eper

 Eperből vannak egyszer-, kétszer- és folytontermő fajták. A legtöbb csüngő eperfajta kétszer-, vagy folytontermő. Balkonládákba és függő cserepekbe a gyönyörű ’Toscana’ eperfajta a legideálisabb. Számos indájával, hajtásával és sarjhajtásával csüngve terem.  A ’Hummi’ csüngőeper termesztése függőcserepekbe és függőkosarakba ajánlott. Dúsan nő, a hajtásainak szára pedig erősebb az átlagnál. A balkonládában való termesztésre a legjobb választás például a ’Hummi-Meraldo’ fajta, amely nagyon jól tűri a hőséget. Látogasson el kertészetünkbe tavasszal, és vásárolja meg kedvenc balkongyümölcseit, és zöldségeit!

  Budaörs 2017.02.06 

budaörsi kertészet kert az erkélyen

 Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

címkék: