Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Tű- és lomblevelű örökzöldek téli kezelése

2019. január 10
megtekintések6318
Tű- és lomblevelű örökzöldek téli kezelése

ÖRÖKZÖLDEK BIOLÓGIÁJA

A tű- és lomblevelű, örökzöld cserjék és fák gyökérzetének jelentős része leginkább a talaj felső 40-60 cm-es rétegében helyezkedik el, ezt használják fel a legintenzívebben.

 MI TÖRTÉNIK TÉLEN A FOTOSZINTETIZÁLÓ ÖRÖKZÖLDEKKEL?

 Mivel ezek a növények télen is fotoszintetizálnak, ezért tápanyagra és vízre is szükségük van. Biológiai sajátosságukból adódóan tehát, hogy amikor a talaj felső 40-50 cm-es átfagyása bekövetkezik, a talajszemcsék közé fagyott víz a növény számára nem felvehető többé, ilyenkor tehát a növény nem kifagy, hanem kiszárad! A késő őszi csapadékban szegény, száraz időszak és az ezzel párosuló sok napsütés, valamint a túl késői metszés (augusztus közepe után már nem szabad metszeni), rügyduzzadást, a hajtásnövekedés beindulását, a tartós fagyok bekövetkeztével pedig a friss rügyek, növekmények visszafagyását eredményezheti. A lomblevelű örökzöldeken mint a magnóliák, rhododendronok, az egyes télálló pálmafajták, a korallberkenye, az iszalag, a babérmeggy vagy a babérsom ez a különösen feltűnő, a levél és a szár elfeketedésével járó jelenség jól megfigyelhető. A frissen, nagy mennyiségben, hirtelen lehulló hó súlya könnyen letörheti a vékony hajtásokat, ágakat, meghajlíthatja, elfektetheti, deformálhatja és teljesen ki is döntheti növényünket ha nem távolítjuk el időben. Az ónos eső elzárja a növény légréseit, befülledést okozva, a jégcsappá dermedő merev ágak akár érintésre is letörhetnek ilyenkor.

 HOGYAN ÓVJUK MEG NÖVÉNYEINKET?

 A frissen és az előző 2-3 évben ültetett, bőségesen (30-50 liter) belocsolt örökzöldek tövét védjük 30-40 cm vtg-ban ráhordott lombbal, fenyőkéreggel (mulcs), vagy akár szalmával.
Szárazabb telek fagymentes napjain a fiatal vagy frissen ültetett példányokat rendszeresen öntözzük meg úgy, hogy a víz eljusson a fő gyökérzónáig! (1 m2-re kijuttatott 10 liter víz ~10 cm vtg-ban áztatja be a földet)
 Ha növényünk örökzöld levelei fagyérzékenyek, akkor a teljes növényt takarnunk kell. (pl. sátrat készítünk növényi anyagokkal bélelt nádszövetből)
A hirtelen lezúduló hótömeg ellen a növények ágrendszerének összekötésével tudunk legjobban védekezni.
Ha elmaradt a kötözés, az ágrendszer megsértése nélkül, seprűvel próbáljuk meg lesöpörni a havat.
Ha frissen telepítünk fagyérzékeny növényt, mindenképpen ültessük védett helyre például félárnyékba, ha tehetjük az épületfal mellé (főleg ha az fehér) ne ültessünk örökzöldeket.
 Ha a védett kiültetést vagy a folyamatos gondozást nem tudjuk megoldani, ültessünk honos vagy nagy tűrőképességű (szárazság, fagy, stb.) növényfajtákat.
 A klímánkat leginkább kedvelő örökzöld fa és cserjefajták: tiszafa, hamisciprus fajták, hazánkban honos fenyőfajták, egyes tujafajták, borókák, tűztövis, örökzöld kecskerágó fajták, örökzöld borbolya, madárbirs, stb.
 AZ ÖRÖKZÖLDEK TÉLI ÖNTÖZÉSÉRŐL ITT OLVASHAT BŐVEBBEN

címkék: