Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

A fukszia, vagy Krisztus vércseppje - évelő dísznövény Dél-Amerikából

2021. május 16
megtekintések2288
A fukszia, vagy Krisztus vércseppje - évelő dísznövény Dél-Amerikából

A fukszia, vagy Krisztus vércseppje Dél-Amerika nyugati partvidékén őshonos évelő dísznövény, amely különleges, akár két színben is játszó, érdekes formájú virágaival hódította meg a kertészetek szívét.


Lágy és fás szárú, magas és alacsony, kúszó és csüngő változatok egyaránt léteznek a fuksziából. Ha ügyesen gondozzuk, az az biztosítjuk számára az árnyékos, kissé nyirkos környezetet, akár egész nyáron díszítheti kertünket. Magyarországon teleltetést igényel, nem igazán fagytűrő növény. 

 

 


Igényei, gondozása

A fukszia víz, pára és tápanyagigényes növény, ezért gondoskodni kell rendszeres öntözéséről, valamint tápanyag utánpótlása is rendkívül fontos, de az a legjobb, ha eleve tápanyagdús talajba ültetjük. Tűző napot és a túlzott meleget nem kedveli, így a kert árnyékosabb szegletét válasszuk neki. 

A fuksziát teleltetni kell, ehhez védet, sötét, kb. 10 fokos helységet ajánlunk, az öntözést pedig csökkentsük minimálisra. Szebb formát és növekedést érhetónk el, ha tavasszal vissza vágjuk, valamint az átültetést is ekkorra időzítsük. 

 

A fukszia szaporítása dugványozással

A dugványozáshoz a friss hajtásokat kell levágjuk a növényről. melyre a legkiválóbb időpont a tavasz. Kb. 5-10 cm egészséges hajtást kell levágni, majd az alsó leveleket kell eltávolítani róla. A levágott hajtásokat lehetőleg azonnal használjuk fel, de ha erre nincs lehetőség, állítsuk vízbe, mert fonnyadtan már nem valószínű, hogy sikeresen meggyökeresednek. Ha van gyökereztető hormonunk, akkor a hajtások szárát bele is márthatjuk. Töltsük meg a cserepeket lazább szerkezetű földdel, majd készítsünk lyukat a dugványoknak. Elültetés után öntözzük meg őket, majd húzzunk a cserépre egy zacskót, ezzel biztosítva a megfelelő páratartalmat. Ezután a dugványokat szellőztessük, majd mérsékelten öntözzük, kb. másfél hét alatt pedig meggyökeresednek a dugványok.

 


A fukszia teleltetése

Mielőtt megkezdenénk a teleltetést , érdemes átvizsgálni a növényt, ha találunk rajta kártevőt, vagy fertőzést, tisztítsuk le vízzel, így a levelek között meglapuló kártevőktől is megszabadulhatunk. A teleltetés helye lehet világos és sötét is, csak kissé másképp kell kezelnünk a növényt. Ha sötét helyre tesszük, akkor ledobja a leveleit, amely egy természetes folyamat, itt elég neki egy kb. 7 fokos környezet. Ha világos helyre tesszük akkor kb. 10-12 fokos helyet biztosítsunk számára. A teleltetés alatt elég mértékkel önözni a fuksziát, a tápoldatozása teljesen elhagyható. 

Ahogy beköszönt a tavasz, keressünka  fukszia számára világosabb helyet, vágjuk vissza a feléig, és kezdjük el újra rendszeresen öntözni. Ha szükséges, ilyenkor ültessük át a fuksziát, majd amikor már kellemes az idő, elkezdhetjük a kinti klímához is szokatni. 

 

címkék: