Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Az orchideákról

2018. január 18
megtekintések10066
Az orchideákról

Az orchideák, vagy másképpen kosborfélék a spárgavirágúak rendjébe tartoznak. Az orchideafélék családjába mintegy 22 000 faj tartozik. Ezek a növények, - az első orchidea lelet alapján-, csak mintegy 15 millió évvel ezelőtt alakultak ki Földünkön, így még igen fiatal családnak tekinthetők. Az orchideák a Föld nagy részén megtalálhatók, de legelterjedtebbek Dél- Amerikában, Közép- Amerikában és Ázsiában. Ezek az ámulatba ejtő növények annyira sokfélék, sokszínűek, és különlegesek, hogy nem lehet velük betelni. :)  Az első trópusi orchideát 1732- ben hozták át a Bahamákról Európába. Hazánkban is megtalálható több fajtája is a kosborféléknek, ezekkel leginkább nedvesebb helyeken találkozhatunk, úgymint vízpartok, erdők nedves és árnyékos fa környéki helyei. Tudnunk kell azonban, hogy Magyarországon az összes szabadban élő faj védett! A teljesség igénye nélkül azokról szólnék most, amelyek vagy hazánkban a természetben fellelhetők, vagy népszerűek szobanövényként. 

 Az orchidea család 85%- a epifiton, azaz fán lakó életmódot folytat, a többi pedig talajlakó- terreszter, vagy sziklalakó- litofita. A mérsékelt égövön a kissé szerényebb megjelenésű talajlakó fajták élnek, amelyek a fagyos időszakot a föld alá visszahúzódva vészelik át. Maradjunk azonban egyelőre azoknál a fajtáknál amiket épp azért vásárolunk, mert kihívóak, színeses és igazán különleges látványt nyújtanak. Itt említeném meg, hogy a Phalaenopsis, a Dendrobium, a Cymbidium, a Cattleya és a Cambria fajtákat, amelyek napjainkban a legelterjedtebbek a kertészeti áruházak polcain. A Phalaenopsis / Lepkeorchidea, Pillekosbor / a legnépszerűbb cserepes orchidea. Ez talán azért is van, mert az egyik legegyszerűbben gondozható fajta. 

 Tényleg nem túl bonyolult a gondozása, nem túl igényes. Arra kell figyelni, hogy a helye legyen kellően fényes, de ne tűző napos, valamint a hidegtől védve legyen, de ugyanakkor nyáron ne legyen forróságban. Ugye milyen egyszerű? :) A viccet félre téve egy nem déli fekvésű ablakpárkány, vagy téli kert teljesen megfelelő számára. Nyáron pedig úgy tudunk védekezni a forróság ellen, hogy gyakran párásítunk neki, főleg este felé, mert ilyenkor jobban fogja magát érezni, amikor kissé lehűl a levegő éjszaka. Hetente egyszer alulról meglocsoljuk, és megfelelő páratartalmat biztosítunk neki, akkor minden bizonnyal rengeteget fog virágozni. Fontos tudni, hogy a lepkeorchidea a gyökerén is fotoszintetizál, ezért van átlátszó cserépben, és ezt az átültetéskor is szem előtt kell tartanunk, különben meghal a növényünk. A másik fajta, amivel legtöbbször találkozunk a cymbidium, vagy csónakorchidea. Ezt leginkább kis papírdobozkában, egy darab virágként hozzák forgalomba szár, és levélzet nélkül, hiszen ha egy egész ágat akarunk venni, bizony mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk.

 Jellemzőjük, hogy tavasztól őszig kint lehetnek a kertben, olyan helyen, ahol bőven éri őket napfény. Télre keressünk nekik hűvös, de világos helyet. Az egész évben szobában tartott Cymbidium nem fog virágozni, szüksége van az őszi éjszakák hűvösségére. Nyáron bőségesen öntözzük, és 2 hetente tápoldatozzuk is kifejezetten orchideák számára összeállított tápoldattal. Átültetni 2 évente szükséges, de ne ültessük sokkal nagyobb cserépbe, mert nem szereti, ha túl sok helye van a gyökereinek. Ősszel, vagy tavasszal virágzanak, és egyáltalán nem kényes fajták.

 A dendrobium, vagy vesszőkosbor, rendkívül mutatós ezernyi virágjával, amelyek a levelek között helyezkednek el a szárakon, azaz bulbákon. Jellemzője, hogy az idősebb bulbák felkopaszodnak, majd elhalnak, tövükben viszont újabb fiatalok képződnek. Az elhaló szármaradványok viszont még tápanyag forrásként szolgálnak a növénynek, úgyhogy ezeket ne válasszuk le. Dél- Kínából származik, és akár 40-50cm- re is megnő. Epifiton növény, de a phalenopsisnál kevésbé érzékeny a rothadásra. Nagyon szereti a fényt, egy kis szoktatással a tűző napot is leviseli, de nem egész nap. Legoptimálisabb olyan helyre tenni őket, ahol a délelőtti órákban kapnak közvetlen napfényt. A virágtalan állapotban lévő növényt tartsuk párás közegben, de amikor megjelennek a bimbók, már ne párásítsunk, nehogy elrothadjanak a virágok. Tavasztól őszig szintén tápoldatozzunk kéthetente.

 A Cambria orchidea fajtákat kb. 100 éve alkottam meg egy belga nemesítő. Többféle orchideafajta is tartozik ebbe a csoportba, számos színben, formában és virágméretben. Közös jellemzőjük, hogy világos, félárnyékos helyet kedvelnek, a közvetlen napfény kifejezetten árt nekik. Szeretik hűvösebb klímát, jól érzik magukat fűtetlen szobában, viszont a huzatot nem viselik el. Nyáron 3-4 naponta öntözzük, télen viszont bőven elég a heti 1 locsolás. Tavasztól őszig havonta egyszer tápozhatjuk is, télen nincs erre szükség. Csak akkor fognak virágozni, ha kellően hűvös helyen vannak! 

 A Cattleya, vagy bugakosbor sokak szerint az orchideák legszebbike, sőöztük illatos fajták is. Ezek az epefiták a Dél Amerikai dzsungel mélyén, a magas fákon élnek. Méretűk a 15 cm-től egészen a 1 méteresig is terjedhet. Két csoportba sorolhatók, az egyik csoportban azok a növények vannak, amelyek egy szárgumón hoznak egy levelet, míg a másik csoportban a 2 illetve néha három levelet hozó növények vannak. Mérsékeltházi körülményeket szeretnek, nappal 18-24°C, éjjel 13-16°C az optimális számukra. Nagyon fontos emellett a szűrt fény, és a magas páratartalom, melyekkel a trópusi körülményeket igyekszünk imitálni. :) Miután elvirágzott, hagyjuk pihenni, csökkentsük az öntözést, de a páratartalmat továbbra is tartsuk magasan. Végezetül a teljesség igénye nélkül, néhány, hazánkban a természetben megtalálható orchidea faj:
• fehér madársisak
• piros madársisak
• ibolyás nőszőfű
• széleslevelű nőszőfű
• pókbangó
• ujjas kosbor
• vitéz kosbor
• őszi füzértekercs 

 Magyarországon minden orchidea féle VÉDETT! 

 Budaörs 2018.01.18 

 Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

címkék: