Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Csíráztassunk!

2020. február 06
megtekintések3345
Csíráztassunk!

 Mostanában egyre többet halljuk, hogy a csíranövények fogyasztása mennyire egészséges.

 Mitől lesz egészséges? Hogyan, és mit csíráztassunk otthon? Ezekre keressük a választ.

 A csíranövénykék az emberi szervezetre rendkívül jó hatással vannak. Ez érthető is, hiszen a csírában dúsul fel minden tápanyag, amely a teljes növény kifejlődéséhez szükséges. A növény ebben a stádiumban tartalmazza a legtöbb enzimet, vitamint, és nyomelemet. A legfontosabb azonban, hogy az emberi szervezet számára ezek a legkönnyebben felvehető, és felszívódó anyagok.
 A magban lévő keményítő cukrokra bomlik le, amelyet azonnal felhasznál a szervezetünk. A rengeteg fehérje aminosavakra bomlik, amelyeket szintén, nagyon könnyen hasznosítunk.
 A csírázás folyamatában pedig kiemelkedően megugrik a mag vitamintartalma is; az aktív állapotban lévő antioxidánsok pedig méregtelenítik belső szerveinket.
 A csírákban leggyakrabban előforduló anyagok: A-, B- komplex, C-, K-, D – vitamin; valamint kalcium, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód.
Mondhatjuk, hogy a csíranövényke hasznos anyagjait 100% - ban beépítjük szervezetünkbe

 

Az enzimek, a csírázás kezdetétől a hetedik napig a legaktívabbak. Ebben az időszakban az enzim aktivitás, akár százszorosa is lehet a gyümölcsökének.

Mit, és hogyan csíráztassunk?
 Csíráztathatunk napraforgó, hajdina, zab, rozs, búza, vöröshagyma, mungóbab, lucerna, brokkoli, retek, káposzta, lóhere magot, a teljesség igénye nélkül.
 A csíráztatás előnye, hogy kis helyen elfér, nem kell hozzá sok minden, és olcsó.
 Szükségünk lesz vetőmagra, egy csíráztató edényre (befőttes üveg), és egy kevés vízre. Sötétebb helyen végezve a csíráztatást, világosabb, B2 vitaminban gazdag növénykéket kapunk; világos helyen kelesztve pedig zöldek, és C vitaminban gazdagokat.
 A vetőmagokat először folyó víz alatt leöblítjük, majd 12 órás áztatás következik. Itt kell megjegyezni, hogy a magok az áztatás során ötszörösükre dagadnak, ezt vegyük figyelembe az edény kiválasztásakor. Ezután a vizet leöntjük, és a magokat a csíráztató edénybe helyezzük. Ezután, naponta kétszer leöblítjük a kis növénykéket. Fontos, hogy ne hagyjuk alattuk összegyűlni a vizet, mert az rothadáshoz vezethet.
 Világos hely, de nem tűző nap; 17 - 21
C közötti hőmérséklet az ideális a folyamathoz.

 

Tálalás előtt mindig öblítsük le a csírát, és legalább 2 óra hosszára tegyük ki közvetlen napfényre. A következő csíráztatás előtt mossuk el az üveget forró vízben (ne pattanjon el), és cseréljük ki a szűrőt a penészesedés és gombásodás megelőzése végett.
 

 

Budaörs
2020 február 04

 

 

 

 

 

címkék: