Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Fűszernövények ültetése

2018. március 15
megtekintések5115
Fűszernövények ültetése

 Nem csak hasznosak, illatosak, hanem nagyon mutatósak tudnak lenni ezek a mini konyhakertek. Választhatunk egynyáriakat, kétnyáriakat és évelőket, de még fás szárú növényeket is. Ültethetjük őket cserepenként vagy nagyobb dézsába, erkélyládába, lehetőségeink határtalanok.

 Mag vagy palánta

  Fűszernövényeket olcsóbb magról nevelni, főleg, ha sokat szeretnénk egy fajtából. Némelyikük könnyen és gyorsan nevelhető, már pár nap után láthatjuk, ahogy bújnak elő a kis növények. Fásszárúaknál praktikusabb cserepesként megvásárolni őket, mivel magról nevelve akár évekig eltarthat, mire mutatósak és felhasználhatók lesznek. Kisebb fűszernövényeket gyakran árulnak különböző csomagban vagy tálcásan, így viszonylag olcsón juthatunk hozzájuk. Vásárlásuknál és ültetésüknél tartsuk szem előtt, hogy hideg, szeles időben növényeink könnyen károsodhatnak, a fagyérzékenyeket csak késő tavasszal a fagyok elmúltával ültessük ki. 

Elhelyezés

 Kézenfekvő megoldásnak tűnik fűszernövényeinket a konyhában tartani, ahol az ablakban könnyen elérhetők. A legjobb megoldás mégis egy jól szellőző, napos hely. Nyáron érdemes kint tartanunk őket, akár ablakpárkányon vagy nagyobb társításként dézsában. Dézsa esetént érdemes előre gondolkodnunk és kerekekkel felszerelnünk, hogy a hűvösebb idő beálltával egyszerűen lakásunkba gurítva tovább élvezhessük őket. Ablakpárkányos megoldásnál mindenképp olyan konstrukciót válasszunk, ami szél álló, nehogy leessenek. 

Edény választás

 Lehetőségeink korlátlanok, ugyanis manapság minden eszközünk megvan, hogy növényeink számára megfelelő tárolót válasszunk vagy készítsünk. A hagyományos cserepektől, a dézsán át akár egy sörösdoboz, konzervdoboz vagy raklap átalakítva megfelel a célnak, de a kertészetek is hatalmas választékkal várják az érdeklődőket. Amit mindenképp figyelembe kell vennünk, hogy milyen növényeket szeretnék, ezeket milyen arányba és hol lesz a kompozíciónk helye. Ha kisebb növényeket választunk az edény magassága kisebb lehet, de fás szárú növényeknél mindenképp magasabbat kell választanunk, hogy növényeink megfelelően fejlődjenek. 

Ültetés menete cserépbe

Ha megvan a megfelelő tároló, például egy cserép fontos, hogy megteremtsük az optimális feltételeket növényünk számára. Először a vízelvezetést készítsük el, ami igen egyszerű, de nagyon hasznos és fontos dolog. Jó vízáteresztő anyagot kell választanunk, ami lehet akár cserépdarab akár a boltokban vásárolható agyaggolyó is. Cserepünk alját ezzel borítjuk be. Ezek után mehet a cserépbe a virágföld. Vannak kifejezetten fűszer és gyógynövények számára árusított földek, de az általános virágfölddel is ugyanolyan sikereket érhetünk el. A virágföldet úgy helyezzük el az edénybe, hogy maradjon hely a gyökérlabdának is. Ezek után helyezhetjük bele növényünket, aminél ügyeljünk arra, hogy a gyökérlabda 1-2 centivel a cserép pereme alatt legyen. A megmaradt réseket töltsük fel földdel, majd tömörítsük azt, hogy a föld a cserép pereme alatt 1 centivel legyen. Végezetül locsoljuk be növényünket. 

Ültetés menete dézsába

Az alapok a dézsánál is ugyanazok, mint a kisebb ültető edénynél. Itt is érdemes vízelvezető anyagot tenni. Ha nagyobb edényt választunk több növénnyel, vegyük figyelembe melyek azok amik több évig termeszthetők és milyen magasak ezek. Ha egy kör alakú nagyobb dézsát választunk, megfelelő paraméterek mellett érdemes középre helyezni egy fás szárú növényt például egy nemes babért /Laurus nobilis/. A babér igaz, hogy fagyérzékeny, de örökzöld növény így egész évben mutatós és leveleit bármikor tudjuk használni ételeink ízesítéséhez. Ezek után a kisebb növények mehetnek köré például petrezselyem és kakukkfű.

Olajfűszerezés 

Olaj és fűszerek – mindössze ezekre van szükség, hogy egyedi házi fűszerolajat készítsünk. Néhány csepp ezekből a különlegességekből és máris bármelyik ételt fel tudjuk dobni. Szinte bármelyik olajat ízesíthetjük melyhez használhatunk fűszernövényeket, gombákat, fűszereket. A fűszerezés titka abban rejlik, hogy jó legyen az összeállítás. Érdemes világos olajat választanunk, mert nincs jellegzetes ízük. A provance-i fűszerolaj egy tipikusan olyan olaj amihez szinte minden hozzávalót a saját konyhakertünkből vehetünk. 

 Hozzávalók:
-1ág friss kakukkfű
-1ág friss rozmaring
-1ág oregánó
-1ág friss borsfű
-1gerezd fokhagyma
-1db babérlevél
-6db egész bors
-250 ml hidegen sajtolt olaj
 Mossunk meg minden fűszernövényt és hagyjuk őket száradni egy napot. Fontos, hogy mindenképp hagyjunk minimum egy éjszakát, mert a friss növényektől könnyen megromlik az olaj. A fokhagymát tisztítsuk meg, a fűszereket tépkedjük darabokra, majd ezeket a babérlevéllel és borssal együtt tegyük egy zárható üvegbe. Végezetül öntsük bele az olajat. Az üveget lezárva 3 hétig pihentessük egy sötét helyen. Ezután szűrő segítségével sötét üvegbe töltsük át a 250 ml fűszerolajat. Bármilyen mediterrán ételhez használhatjuk ezt a kitűnő olajat.
 Ha még több extrát szeretnénk az olaj és a fűszerek világában, tartósításra is használhatjuk. A
 kat az üvegbe rétegezzük, ráöntjük az olajat és már kész is. Tartósíthatunk zölségeket, gombát, sajtot is. Az olaj légmentesen körülöleli a belehelyezett például sajtot így megakadályozza, hogy elszaporodjanak a mikororganizmusok. Tartósításhoz legjobb választás a hideges sajtolt oliva vagy napraforgó olaj.

Budaörs

2018. március 15.

Közreműködött:
Lázár Gréta
kertészmérnök

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

 

 

 

 

 

címkék: