Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Halottak napjára mit érdemes tenni a sírokra?

2019. október 30
megtekintések5249
Halottak napjára mit érdemes tenni a sírokra?

Halottak napja környékén sokan jönnek kertészetünkbe azzal a kérdéssel, hogy milyen növényt ajánlunk temetőbe, ami kevés gondozást igényel, mutatós, és nem nő túl nagyra. Az ilyenkor hagyományos krizantémnak rengeteg gyönyörű fajtáját lehet kapni, szinte minden színben a hatalmas fejűektől a gömb krizantémig.

hagyományos krizantém

sárga krizantém

Ezek igen mutatósak, de inkább csak szezonális díszként gondoljunk rájuk, ha nem tudjuk nagyobb edénybe vagy a földbe kiültetni. Kiültetve és rendszeresen gondozva –itt főleg a nyári öntözés a fontos, évelő növényként, minden évben kihajtanak, és újra díszítenek. De ha csak nagyon szűk hely áll rendelkezésre, akkor nyáron hamar kiszáradnak. Kisebb edényekbe az ellenállóbb, kúszó borókákat tudjuk ajánlani, amelyek örökzöldek. 

kúszó boróka

 Az árvácska szintén igen dekoratív, és ha a téli fagyok idején takarjuk, akkor kis szerencsével tavasszal újra virágozni fog. 

sárga árvácska

 Az erika, és a csarab szintén sokáig virágzik, utána pedig zöld leveleivel díszít. Fontos azonban tudni, hogy ezek savanyú földben érzik magukat igazán jól!
erika csarab

 A díszkáposzta nem szokványos még a temetőkben, pedig szinte egész télen, de legalábbis a nagy fagyok beálltáig igen dekoratív. Nem igényel különleges földet, vagy ápolást sem.

díszkáposzta

 Díszkövekkel igazán mutatóssá tehetjük a sír környékét. Vastagon elterítve nem csak szép, de a gyomokat is kordában tarthatjuk vele könnyedén. Árudánkban széles választékkal, sokféle mérettel és színnel állunk rendelkezésükre.

mutatós díszkő

 A növények közötti részt takarhatjuk fenyőkéreggel-, mulccsal, amely szintén a gyommentesítést segíti, valamint a szél szárító hatását is mérsékli- Amennyiben lehetőségünk, és helyünk engedi, ültethetünk alacsonyabb növekedésű cserjéket, örökzöldeket is, például mahóniát, kecskerágót, gólyaorrot, meténget, illetve hagyományos borostyánt is. Talajtakaró fajtákkal pedig (pl. madárbirs, kúszó boróka) az egész sírt befedhetjük kedvünk szerint.

 Budaörs 2017.10.31.

budaörsi kertészet kerttervezés kertépítés

 Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

címkék: