Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Rákóczi u. 40

Hogyan neveljünk otthon palántát?

2022. április 19
megtekintések3405
Hogyan neveljünk otthon palántát?

palánta otthon kert

Nincs is jobb dolog annál, amikor házi, saját termesztésű fűszerekkel ízesíthetjük ételeinket. Mivel a fűszernövényekből általában nem kell nagy mennyiség, ezért a konyha ablakának párkányát is kinevezhetjük palánta nevelőnek. Mindenképp figyelnünk kell arra, hogy a növény fényigénye és a nevelő hely fény- ellátottsága egyensúlyban legyen, különben minden erőfeszítésünk hiába való lesz. Fontos, hogy a mag, amelyet elvetünk, legyen kártevő- és kórokozómentes. Ezt biztosítsuk azzal, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő magokat használjuk fel szaporításra. Ezek mindegyike csávázott vetőmag, tehát garantáltan, teljesen egészséges. Mindenképp válasszunk tápanyagokban gazdag, ún. palántaföldet, amely biztosítja a kezdeti fejlődéshez szükséges tápanyagokat a csemeténknek. 

tápanyag palánta

 A fejlődés kezdeti szakaszában előfordulhat palántadőlés, amit többféle baktérium és gomba okozhat. Ez ellen védekezzünk szellőztetéssel, megfelelő, és nem túlzott vízellátással, illetve a már említett direkt erre a célra kifejlesztett, kórokozómentes földkeverék használatával. Kereskedelmi forgalomban kaphatóak különböző palántanevelő edények műanyagból, cserépből, illetve újabban megjelentek a természetes anyagból, pl. tőzegből készült, teljes mértékben lebomló edények. Abban az esetben, ha mindent jól csinálunk, 2-3 héten belül megjelennek a kis csíra növénykéink. Innen már gyerekjáték a tovább nevelés, és a lényeg a szeretettel történő gondoskodás.

palánta gondoskodás

 Röviden a magvetés folyamata: Az ültető edényt töltsük meg szobahőmérsékletű palántafölddel. Kissé nyomkodjuk le, úgy, hogy a peremtől kb. fél-egy cm magasságig érjen. Langyos vízzel permetezzük, hogy a talaj kellően nedves és tömör legyen. Cserepenként 2-3 szem magot szórjunk a földre, kb. 1cm-re egymástól. 1-2 cm mélyre vessük őket, a nagyobbakat mélyebbre. Kis jelölő cetlire írjuk fel, mit vetettünk. Végül a földet vékony rétegben szórjuk a magok tetejére. Ezután már ne nyomkodjuk meg a földet. Kézi permetezővel nedvesítsük meg egy kicsit, ügyelve rá, hogy ne legyen hideg a víz. Ezután fedjük le a cserepet. Vannak kimondottan erre a célra gyártott kisméretű, csukható tetejű palántázó házak, de ha nem rendelkezünk ilyennel, akkor fátyolfóliával takarjuk a magvetést. Naponta szellőztessük! 

palánta szétültetése

 A palántákat akkor kell szétültetni, amikor a sziklevelek mellet legalább 2 lomblevélke is megjelent már. Ültethetjük nagyobb cserepekbe egyenként, illetve akinek lehetősége van rá, az ki is ültetheti szabadföldbe. A kertbe viszont csak akkor ültessük ki, amikor az időjárás felmelegedett, és nem várható fagy. Fontos a mélyen felásott, porhanyós talaj, figyelve a kórokozó- és kártevő mentességre. Amennyiben az előző évben volt veteményes a területen, semmiképp nem ültessük idén is ugyanazt. Ezzel jobban érvényesül a talaj tápanyagtartalma, csökken a kártevők, kórokozók elszaporodása, javul a növények kondíciója, és több lesz a termés. Vetésforgó használatával nem szipolyozzuk ki a talajt, ezáltal elkerüljük a talajuntságot, valamint a gyomirtásnak is az egyik legjobb eszköze. Amennyiben van házi komposztunk, azt felhasználhatjuk ilyenkor trágyázásra.

 Budaörs 2017.02.06

budaörsi kertészet

Másolás csak a szerző engedélyével történhet!

címkék: