Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Rákóczi u. 40  |  Budaörs, Kinizsi u. 1-3.

Hogyan neveljünk otthon palántát?

2019. május 07
megtekintések2690
Hogyan neveljünk otthon palántát?

palánta otthon kert

Nincs is jobb dolog annál, amikor házi, saját termesztésű fűszerekkel ízesíthetjük ételeinket. Mivel a fűszernövényekből általában nem kell nagy mennyiség, ezért a konyha ablakának párkányát is kinevezhetjük palánta nevelőnek. Mindenképp figyelnünk kell arra, hogy a növény fényigénye és a nevelő hely fény- ellátottsága egyensúlyban legyen, különben minden erőfeszítésünk hiába való lesz. Fontos, hogy a mag, amelyet elvetünk, legyen kártevő- és kórokozómentes. Ezt biztosítsuk azzal, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő magokat használjuk fel szaporításra. Ezek mindegyike csávázott vetőmag, tehát garantáltan, teljesen egészséges. Mindenképp válasszunk tápanyagokban gazdag, ún. palántaföldet, amely biztosítja a kezdeti fejlődéshez szükséges tápanyagokat a csemeténknek. 

tápanyag palánta

 A fejlődés kezdeti szakaszában előfordulhat palántadőlés, amit többféle baktérium és gomba okozhat. Ez ellen védekezzünk szellőztetéssel, megfelelő, és nem túlzott vízellátással, illetve a már említett direkt erre a célra kifejlesztett, kórokozómentes földkeverék használatával. Kereskedelmi forgalomban kaphatóak különböző palántanevelő edények műanyagból, cserépből, illetve újabban megjelentek a természetes anyagból, pl. tőzegből készült, teljes mértékben lebomló edények. Abban az esetben, ha mindent jól csinálunk, 2-3 héten belül megjelennek a kis csíra növénykéink. Innen már gyerekjáték a tovább nevelés, és a lényeg a szeretettel történő gondoskodás.

palánta gondoskodás

 Röviden a magvetés folyamata: Az ültető edényt töltsük meg szobahőmérsékletű palántafölddel. Kissé nyomkodjuk le, úgy, hogy a peremtől kb. fél-egy cm magasságig érjen. Langyos vízzel permetezzük, hogy a talaj kellően nedves és tömör legyen. Cserepenként 2-3 szem magot szórjunk a földre, kb. 1cm-re egymástól. 1-2 cm mélyre vessük őket, a nagyobbakat mélyebbre. Kis jelölő cetlire írjuk fel, mit vetettünk. Végül a földet vékony rétegben szórjuk a magok tetejére. Ezután már ne nyomkodjuk meg a földet. Kézi permetezővel nedvesítsük meg egy kicsit, ügyelve rá, hogy ne legyen hideg a víz. Ezután fedjük le a cserepet. Vannak kimondottan erre a célra gyártott kisméretű, csukható tetejű palántázó házak, de ha nem rendelkezünk ilyennel, akkor fátyolfóliával takarjuk a magvetést. Naponta szellőztessük! 

palánta szétültetése

 A palántákat akkor kell szétültetni, amikor a sziklevelek mellet legalább 2 lomblevélke is megjelent már. Ültethetjük nagyobb cserepekbe egyenként, illetve akinek lehetősége van rá, az ki is ültetheti szabadföldbe. A kertbe viszont csak akkor ültessük ki, amikor az időjárás felmelegedett, és nem várható fagy. Fontos a mélyen felásott, porhanyós talaj, figyelve a kórokozó- és kártevő mentességre. Amennyiben az előző évben volt veteményes a területen, semmiképp nem ültessük idén is ugyanazt. Ezzel jobban érvényesül a talaj tápanyagtartalma, csökken a kártevők, kórokozók elszaporodása, javul a növények kondíciója, és több lesz a termés. Vetésforgó használatával nem szipolyozzuk ki a talajt, ezáltal elkerüljük a talajuntságot, valamint a gyomirtásnak is az egyik legjobb eszköze. Amennyiben van házi komposztunk, azt felhasználhatjuk ilyenkor trágyázásra.

 Budaörs 2017.02.06

budaörsi kertészet

Másolás csak a szerző engedélyével történhet!

címkék: