Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Kavicsos kert, kavicsok kreatív felhasználása a kertben

2021. április 08
megtekintések3718
Kavicsos kert, kavicsok kreatív felhasználása a kertben

 

A kavicsos kert kialakításának nagy előnye, hogy a díszkavics nagy mennyiségben felhasználható, alakítható, ezernyi különböző méretben, formában és színben.


A gondozása sem igényel jelentősebb erőfeszítéseket, ezért érdemes minél többet használni belőlük, amennyiben egy alacsony fenntartású kertet szeretnénk létrehozni.

Jó hír, hogy más, nagyobb kövekkel, például a térkővel is remekül harmonizál.



Kavicságy készítése házilag


Mint minden kerti projektet, a kavicságy készítést is gondos tervezés előzi meg. Csak a tervezés, a pontos számok kikalkulálása, és a költségek meghatározása után érdemes belekezdeni a kavicságy lerakásába.



A kavicságy helyének meghatározása


Az első és legfontosabb kérdés, hogy hova szeretnénk telepíteni a kavicságyat?

Ez egy sor más kérdésre is választ fog adni, például:

Milyen fajtájú, színű, formájú, méretű díszkavicsokat érdemes használni? 

Milyen lesz a kavicságy környezete, harmonizálni fognak-e?

Lesznek-e növények a kavicságyban?

Az egyik magától értetődő megoldás, ha a kavicságyat egyfajta választóvonalként használjuk, például a kert és a kocsibeálló között.

A burkolt autóbeállók mentén sok esetben amúgy is túl szűk sáv áll rendelkezésre a növényeknek, hiszen azok túl nagyra nőhetnek, és megkarcolhatják az autót.

De ha az autóbeálló nem térkőből készül, akkor akár a keréknyomok között is érdemes lehet díszkavicsot használni.


 


A kerti kavics kiválasztása


Az előző lépésben meghatároztuk, hogy hova szeretnénk elhelyezni a díszköveket. Ennek függvényében kell kiválasztanunk a díszkavicsok fajtáját, színét, formáját és méretét.

Ahogy fentebb is említettük, érdemes megvizsgálni a környezetet, illetve a kavics leendő helyének adottságait. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a díszkavics a kert egyik fókuszpontja legyen, akkor érdemes olyan fajtát választani, amely teljesen elüt a környezetétől. De ha az egyik kerti elem vizuális meghosszabbításaként szeretnénk használni a kavicsfolyamot, akkor érdemes ugyanolyan színt alkalmazni.

A legtöbb kerttervező szakember nem csak kavicságyban, hanem nagy, több tíz vagy akár több száz kilós sziklákban is gondolkodik. Ezeknek a beszerzése és kertbe hozatala jóval nagyobb költségeket és logisztikát fog jelenteni, de az eredmény önmagáért fog beszélni.







További ötletek, amelyek díszkavicsból is kialakíthatóak:

 

  • Járófelület
  • Sziklakert
  • Esőkert
  • Pozsgás kert


 

Kertépítő szakemberre van szükséged? Keress minket bizalommal!

 

címkék: