Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Kert és kutya, megfér egymással?

2019. február 04
megtekintések3998
Kert és kutya, megfér egymással?

 A válasz határozottan, igen! Tévhit az, hogy ahol kutya van a kertben, ott búcsút mondhatunk a virágzó, termést hozó, örökzöld növényeknek. 

 Nézzük meg, mit tehetünk annak érdekében, hogy kertünk ne egy harcmezőhöz hasonlítson leginkább, ha kutyusunk ott éli mindennapjait.

 Az a legfontosabb, hogy első perctől kezdve tanítsuk a kutyát arra, hogy a kertben mit szabad, és mit nem. Amennyiben következetesek vagyunk, és fizikálisan megmutatjuk neki, hogy melyek azok a helyek, amelyekbe tilos bemennie, és minden alkalommal, amikor mégis odamegy, jelezzük neki, hogy ez nem jó, akkor egy kis idő múlva nem fog odamenni, hiszen kerüli a szidást, nem szereti, ha a gazdi haragszik rá, és inkább úgy fog tenni, ahogy szeretnénk.
 Természetesen, ha biztosra akarunk menni, akkor kialakíthatunk kisebb kerítésekkel, elválasztó elemekkel, dróthálóval ágyásokat, és ezeket már nagyobb biztonsággal fogja elkerülni az eb.

  

 Fontos tudni, hogy vannak bizonyos gyümölcsök, amelyek mérgezők a kutyák számára. Amennyiben kertünkben az állat hozzáfér ezekhez, akkor szigorúan tiltani kell ezektől. Ebben az esetben, nagyon szigorúnak kell lennünk, hiszen kedvencünk egészsége, netán élete függ ettől.
 A legfontosabb gyümölcs, amelyet nem ehetnek, az a szőlő. A szőlőben lévő toxikus anyag, veseelégtelenséghez vezethet a kutyáknál, és bizony már pár szem is halálos lehet, természetesen ez függ a kutya méretétől is. Általánosságban mondható, hogy a toxikus mennyiség 10-30g testsúlykiogrammonként.
 A ribizli is hasonlóan mérgező, tehát ettől is tiltsuk az állatot, valamint; a paradicsom is toxikus lehet. Amennyiben kedvencünk már megette az említett gyümölcsök, vagy zöldségek valamelyikét, mielőbb vigyük állatorvoshoz.
 Néhány dísznövény is mérgező hatású, ám ezeket nem jellemző, hogy megennék a kutyák. Ilyen a taxus - tiszafa bogyója, a gyöngyvirág minden része, és a gyűszűvirág. 

                                                              


 Tavasszal, amikor a hóvirág, tulipán, nárcisz, jácint, és egyéb hagymás virágok bújnak ki a földből, veszélyeztetheti őket a kutya tappancs elnyomó ereje. Ilyen esetben jó megoldás lehet átmenetileg elkeríteni azokat a részeket egy mobil kerítéssel (pl.vadászkerítés), vagy ha csak kis területről van szó, alkalmas lehet egy kerti, műanyag szék is az átmeneti takarásra. Persze csak addig, amíg kissé megnőnek a hajtások, mivel fényhiánynál a virágzás elmaradhat. Amikor már nagyobbak a növénykék, általában a kutyusok kikerülik azokat.

 Aki teheti, tegyen minél több növényt műanyag edénybe, vagy cserépbe, hiszen ezek vannak a legnagyobb biztonságban kedvencünktől.

  Meg kell említenünk még a vizelet ürítést. A kan kutya körbe jelöli területét, ezzel számolnunk kell mindenképp. A tapasztalat azt mutatja, hogy az ivartalanított ebek vizelete kevésbé tesz kárt a növényekben, mint az ivarosoké. 

 A nőstény kutyára pedig az a jellemző, hogy általában ugyanarra a helyekre vizel, ezzel viszont a pázsitunkat kiégetheti.
 A vizeletre fokozottan érzékeny növények a buxus, és a borókafélék, ezek helyett jó megoldás lehet a tamariska, vagy a fagyal.
 Mindezek ellenére, egy boldog, rohangálós, ugrabugrálós házőrző mindenképp színt visz a mindennapjainkba, és még dekoratív is. ;)

 

Budaörs
2019.02.05

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

 

 

címkék: