Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Nyár végi- őszi nitrogén trágyázás

2016. augusztus 11
megtekintések4108
Nyár végi- őszi nitrogén trágyázás

Nyár végén, és ősszel kell kijuttatnunk az utolsó nitrogén adagot a kertbe, amellyel felkészítjük növényeinket a pihenőre. A nitrogén alapvető nyomelem a növények életében, tehát pótlásáról gondoskodnunk kell. Szerepe a növények vegetatív fejlődésében jelentős, a zöld növényi részek növekedéséért felelős. Hiányának következtében a növények erőtlenek, satnyák lesznek, zöld színük kifakul és ezáltal akár a termésképzés is elmarad. 

 A nyár végi, illetve ősz elejei utolsó nitrogén trágyázás történhet szerves- és műtrágya formájában. Mesterséges trágyák közül a Pétisó és az ammónium- nitrát a legelterjedtebb. Az ammónium savanyít, ezért azt inkább meszes talajon használjuk. A pétisóban található nitrát gyorsan mozog és a gyökerek számára könnyen felvehető, míg az ammónium felvételi intenzitása eltérő lehet talajonként és növényenként. Szerves trágya használatakor legjobb az érlelt szarvasmarhatrágya. Fontos, hogy érett legyen, mert a friss trágya még sok el nem bomlott anyagot tartalmaz, ami inkább hátráltatná a fejlődést. Ezzel szmben az érett trágya lassan bomlik el, sokáig hat és tavaszra éppen megfelelő mélységben lesz jelen a talajban. A szerves anyag bomlása rendkívül jó hatással van a talajlakó mikroorganizmusok tevékenységére. Mellette szól az atulajdonsága is, hogy a nagy mennyiségű nitrogén mellett számos mikroelemet is tartalmaz. Javítja a talaj szerkezetét, művelhetőségét is. Kötött talajokon 3- 4 évenként, laza szerkezetűeken 1- 2 évenként érdemes szerves trágyát kiszórni. Kiskertekben, kisebb mennyiséggel akár minden ősszel elláthetjuk növényeinket, sőt startertágyaként ültetéskor mondhatni, elengedhetetlen az adagolása.

Nem utolsó sorban a szerves trágya műtrágyákkal szembeni előnye a környezetvédelem. Mivel 100%- ban természetes eredetű, így nem terheli semmiféle kémiai anyaggal sem a talajt, sem a vizeket, sem a levegőt. Ilyenkor, nyár vége felé nagyobb esély van a mikroelem- hiány kialakulására, mert a talaj már kezd kimerülni. Pótlásra van még lehetőségünk, de amennyiben szerves trágyát használunk, nincs rá külön szükség. 

 A mikroelem- hiány jellegzetes tüneteit felismerve tudunk megfelelő kezeléssel élni. 

 

  •  Vas (Fe)- hiány: Sárgulás a leveleken, széleik barnulnak.
  •  Magnézium (Mg)- hiány: Jellegzetes érközi klorózis (sárgulás, fakulás) jelentkezik a leveleken. 
  •  Mangán (Mn)- hiány: Fatal leveleken apró pettyeszettség, foltokban sárgulás, erek zöldek maradnak, levelek lehullanak.
  •  Kén (s)- hiány: Fiatal levelek világoszöldek, erek sárgák.

 

címkék: