Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Rákóczi u. 40

Paprika kisokos, nevelj palántát Te is!

2022. május 05
megtekintések551
Paprika kisokos, nevelj palántát Te is!

 

Ismerkedjünk meg az egyes paprika fajtákkal, amik Kertészetünkben is megvásárolhatók! 

A palánták nevelésének számtalan előnye van, a saját zöldségek termesztése megannyi örömet okoz, arról nem is beszélve, hogy a különböző paprika fajtákat rengeteg módon felhasználhatjuk a konyhánkban.

Csángó paprika (kápia, piros) 

Sok A-vitamint, luteint és zeaxantint tartalmaz. Mindezek a tápanyagok támogatják a szem egészségét. A piros paprikában ezen kívül nagyjából 2x annyi C-vitamin van, mint a zöldben. 

Garam paprika (zöld) 

Enyhén kesernyés gazdag klorofillban, amely erős méregtelenítő, immunerősítő hatású vegyület. Ezen kívül magas a kálium tartalma, amely jót tesz a szívnek, említésre méltó a C- és az A-vitamin tartalma. 

Patak paprika (sárga) 

Ami az ízeket illeti, a sárga paprika tökéletes azok számára, akik nem szeretik a zöldpaprika keserűségét vagy a piros paprika édességét.

Cayenne paprika (chili paprika) 

A Cayenne Chili, az egyik legsokrétűbb chili paprika a világon. Számtalan gyógynövénykeverék, illetve naturális gyógykészítmény alappillére. Szív és érrendszeri problémákra, gyomorproblémákra, és fogyókúrára használják. 2-3 méter magasra is megnőhet, bokor forma Cserépben termeszthető a Scoville – skála szerinti 30.000 - 50.000 SHU-ig terjed csípőssége, és számtalan recepthez használhatjuk.

Jalapeno

A jalapeno az egyik leggyakoribb és leghíresebb paprikafajta a jalapeno paprika Mexikóból származik. Sok vízre, melegre és napfényre van szüksége. A termést széles körben fel lehet használni, de mint minden zöldség esetében, legjobb frissen fogyasztva. Lehet használni ételek ízesítésre, hiszen erős íze élvezhető aromát ad az ételeknek. Befőzésre, savanyításra is alkalmas, magàban vagy más zöldségekkel, szárított formában pedig egészben és összemorzsolva is kiváló a Scoville – skála szerinti 2500 - 10.000 SHU-ig terjed csípőssége.

Skorpió paprika (chili) 

Az egyik legpikánsabb és legcsípősebb paprika a Scoville – skála szerinti 1.200.000 - 2.000.000 SHU-ig terjed csípőssége. Ízvilágában a gyümölcsös aroma és a kegyetlen csípősség keveredik. És ez az íz teszi tökéletessé, és keresetté világszerte. A kora tavasz utolsó fagyától a késő ősz első fagyáig termeszthető kültéren. Természetesen ez a szobában termesztett növényre nem vonatkozik, hiszen bármikor elültethetjük, bármikor teleltethetjük, odabent télen is terem.
Amennyiben kinti növényként gondozzuk, figyelnünk kell a hidegre, és a teleltetésre, ugyanis a fagy először megállítja, a növésben majd elpusztítja, az egyébként közepesen tűrőképes chili paprikát. Párás és napsütötte helyeket kedvel, termése tőről jön, és igen szapora. Gondos öntözéssel, és megfelelő termőfölddel, nem csak kegyetlen csípős paprikát tud adni, hanem a konyha, vagy a szoba díszévé válik.

 

címkék: