Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Szárazságtűrő, virágzó növények I.

2019. július 08
megtekintések11096
Szárazságtűrő, virágzó növények I.

 Szárazságtűrő, virágzó növényt a kertbe! 

 Ki ne szeretne virágzó, minden évben kihajtó növényt a kertjébe, anélkül hogy folyamatosan öntöznie kéne? Az alábbiakban bemutatjuk az ilyen szárazságtűrő évelőket. Fontos tudni, hogy ezek a hazánkban őshonos növények, az év bizonyos szakaszában virágoznak, ezen kívül eső időszakban pedig lombozatukat nevelik, illetve télen nyugalomban vannak. A virágzási idő fajtaspeifikus, tehát meghatározott hónapban, hetekben virágzik. 

 

 Achillea fajták – Cickafark

 A vadon termő fehér cickafark nemesített fajta típusai ma már számtalan szín- és méret változatban megjelennek. Az alap sárga szín mellett már a rózsaszín, és a piros több árnyalata is megjelent már a piacon. Évelő növény, lándzsás levelekkel, fajtánként eltérő magassággal. Az alapfajta 20 – 40cm magasra nő meg.
 Legfőbb jellemzője, hogy egész évben elég neki a természetes csapadék. Természetesen, ha elvétve megöntözzük, és esetleg még tápoldatot is kap, akkor még szebben fog nyílni nekünk. További kellemes tulajdonsága, hogy nem kell elvirágzás után vissza metszeni, mert termésével tovább díszít. A tűző napot is remekül bírja, de félárnyékban is jól érzi magát. Aki esetleg érzi magában a késztetést, meg is száríthatja, hiszen szárazvirágként is rendkívül népszerű virág. Gyógynövényként is használják, sokféleképpen.
 A legenda szerint Achilles a trójai háborúban ezzel csillapította barátja vérző sebét, innen kapta a növény a nevét. 

 

 

Delosperma - Délvirág, kristályvirág

  Alacsony, Dél – Afrikából származó, pozsgás évelő. Szőnyegszerűen terjedő habitusú, öntözést szintén nem igénylő, sokáig virágzó növény. Májusban kezd virágozni és egész nyáron hozza virágait. Többféle színben elérhető már ez a fajta, igen kedvelt pozsgás növény is. Nem kell vele sokat foglalkozni, de ha lecsipkedjük az elnyílott virágokat, akkor sokkal több virággal fog minket megörvendeztetni. 

 

A nem túl gyakori öntözést, és tápoldatozást gyorsabb növekedéssel, és szintén több virággal hálálja meg. Azonban ne öntözzük túl semmiképp se, mert akkor a gyökere elrothadhat.
 Szaporítása tőosztással, vagy egyszerű dugványozással történhet. Kissé fagyérzékeny, ezért télen érdemes fakéreggel, mulccsal, vagy lehullott lombbal takarni.

 

 Yucca filamnetosa – Pálmaliliom

 A pálmaliliomról elmondható, hogy egy rendkívül igénytelen, teljesen szárazságtűrő, napimádó fajta. Kardszerű levelei egész évben díszítenek, hiszen örökzöld évelőről van szó. Virágzásuk tavasz végére, kora nyárra tehető, ekkor egy igazán gyönyörű látványban lehet részünk. Harang alakú fehér virágocskák tömkelegét hozza egy – egy növény. Legszebben tűző napon való fekvésben virágzik, de a félárnyékot is kedveli.   Érdemes az elszáradt leveleket eltávolítani, de ehhez a munkához mindenképp védjük alkarunkat, hiszen valóban élesek a levelei, és a csúcsaik szúrnak is. Érdekessége a növénynek, hogy bár igen jól érzi magát hazánkban, de a megporzását végző yukkamoly nem él nálunk, ezért nem hoz termést. 

 


 Sedum – Varjúháj fajták

  Talán a legelterjedtebb sziklakerti, szárazságtűrő évelő növények. Rengeteg fajta típusa van forgalomban, és a nemesítők mindig újabbakkal állnak elő. Mind a levelek színében, és alakjában, mind a virágok színében rengeteg féle áll rendelkezésünkre manapság. Közös jellemzőjük a napfény szeretete, a víztelenség teljes tűrése, és a szőnyegszerű, gyors terjedés -, és begyökeresedés. Amennyiben néha kapnak egy kis vizet, akkor természetesen gyorsabban fognak terjedni, növekedni, de ennél a növénynél is vigyázni kell a túlöntözéssel, mert akkor könnyen elrothad a gyökere. 

 

  Alapvetően tehát ne keseredjünk el, ha olyan a kertünk, hogy nem tudunk sűrűn, vagy netán egyáltalán locsolni. Csak rajta, vágjunk bele, és csináljunk egy igazán klassz, virágos kertet! ;) 



2018 július 27. 
Budaörs 


Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

címkék: