Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Télen virágzó szobanövények

2022. november 13
megtekintések5151
Télen virágzó szobanövények

 

Télen virágzó szobanövények

 

 Milyen növények dobják fel hangulatunkat e téli szürkeségben?
 Fokföldi ibolya, korallvirág, jázmin, ciklámen lehet a megoldás. J

Saintpaulia – Fokföldi ibolya

 Talán a legrégebben megismert, és leggyakoribb virágzó szobanövény. Nincs olyan ház, vagy lakás, ahol egyszer, vagy többször ne fordult volna elő.
 Afrikai ibolyának is nevezik, és, bár a nevében ibolya, de nem az ibolyafélék közé tartozik. Az igazi őshazája Kelet – Afrika, ami távol esik Fokföldtől, mégis ezen a néven vonult be a köztudatba.
 Szívesen ajándékozzunk névnapokra, születésnapokra, vagy csak egyszerűen kedvességből bárkinek.
 Igazán hálás kis növény, virágai sokáig dekoratívak maradnak.

 Fényigényes, de a tűző napfényt nem kedveli. Viszont ha kevés a fény, akkor levélszárai felnyurgulnak. Legjobban keleti fekvésű ablakokban érzi jól magát.
 Alulról öntözzük, és óvjuk a pangó víztől, a tálkájában ne álljon folyamatosan a víz. Leveleit se érje nedvesség, de ügyeljünk a páratartalomra, mert a száraz levegőt sem szereti.
 Az elhalt leveleket folyamatosan távolítsuk el, hogy a tőrothadást elkerüljük.
 Virágait ősztől, egészen tél végéig hozza folyamatosan. Színe a fehértől, a halvány rózsaszínen át, a sötét kékes liláig, minden árnyalatban megtalálható, és az egyszerű virágok mellett, pár éve megjelentek a telt virágú fajták is.

 

 Szobaciklámen – Cyclamen persicum

 A perzsaciklámennek is nevezett virág a téli, és kora tavaszi időszakban örvendeztet meg színes, lefelé hajló virágjaival.
 Fagyérzékeny, gumós évelő, amely egy hűvösebb szobában, vagy két alak közé betéve virágzik leghosszabban. Ezüstös, márványos mintázatú levelei, önmagukban is dekoratívak.
 Épp úgy, mint a fokföldi ibolyát, ezt is alulról kell locsolni, a levélrothadás elkerülése végett.
 Vízigénye közepes, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag talajt kíván, Ezt 2 – 3 hetente tápoldatozással pótolhatjuk is. A tápanyag utánpótlást az elvirágzás után fejezzük be, a nyugalmi időszakban nincs szüksége rá a növénynek. Ősszel, a hűvösebb idő beköszöntével újra elkezd növekedni, ekkortól ismét pótolhatjuk a tápanyagot.
 Túl meleg szobában tartva, főként, ha száraz a levegő, bimbóit könnyen ledobhatja, ezért törekedjünk arra, hogy a lakás leghűvösebb részén helyezzük el.

 

Korallvirág – Kalanchoe blossfeldiana

 A másik leggyakoribb, számtalan színbe, és virágtípusban létező, télen virágzó szobanövény a korallvirág.
 Fagyérzékeny félcserje, amely Madagaszkárról származik. Tömött, kis bokor, amely rettentő sok virágot hoz, és ezáltal igen dekoratív.
 Szobanövényként gyönyörűen virágzik, és a fagyok elmúltával, május környékén ki is helyezhetjük a kertbe, vagy a teraszra. Fontos, hogy ne tegyük tűző napra, mert azt nem szereti.
 Rövidnappalos növényként, napi 12 – 14 óra sötétségre van szüksége a virágzáshoz, ezért ontja télen, amikor a leghosszabbak az éjszakák, a virágait.
 Fényigénye nagy, vízigénye közepes - kevés, pozsgás növény, a túlöntözést pedig nem tolerálja.
 Könnyedén szaporítható dugványozással.

  Sokvirágú jázmin – Jasminum polyanthum

 Örökzöld liánnövény, amely Délkelet – Kínából származik. Eredeti élőhelyén 4m – re is megnő. Hazánkban szobanövényként népszerű.
 Csillag alakú, fehér virágait a tél második felében hozza. A virágok valósággal beborítják az egész növényt, és bódítóan illatosak. A dús virágzáshoz hűvösebb helyre van szüksége, tehát a lakásban ennek megfelelően helyezzük el. A száraz levegőt nem bírja, levelei ilyenkor leszáradnak, ezért időnként permetezhetjük. A virágzás után metsszük vissza, így serkenthetjük a növénynövekedését.
Fényigényes, de ne tegyük ki tűző napnak. Tavasszal nyugodtan tegyük ki a balkon, vagy terasz egy félárnyékos szegletébe.
 Mivel enyhén fagyérzékeny, ezért
teleltetni szükséges.

 Ezek a téli virágok derítsenek mindenkit jókedvre addig is, amíg végre kimehetünk újra a kertbe. J

 

Budaörs
2019.január 24


Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

 

címkék: