Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Téli, vitamin pótló zöldségek

2022. december 30
megtekintések3270
Téli, vitamin pótló zöldségek

A téli időszakban, szervezetünk kevesebb vitaminhoz jut, mint nyáron. Ahhoz, hogy immunrendszerünk megfelelően tudjon működni, jobban kell figyelnünk a táplálkozásra. 

 Legfontosabb a megfelelő mennyiségű vitamin bevitele. Az az érdekes, hogy a legegyszerűbb zöldségek fogyasztásával, már sokat tettünk egészségünkért.
 Nézzük, meg, melyek ezek.

 Retek félék

 Az egyik legkönnyebben termeszthető és télen, a legkönnyebben beszerezhető zöldség, a retek. Amikor épp nincs hónapos fajta, akkor ott a jégcsap-, vaj-, vagy a feketeretek. Mindegyik szuper élettani hatásokkal rendelkezik.
 Emésztést segítő hatással, rendelkeznek, megakadályozzák az epekő képződést. Immunerősítő hatásukat, mustárolaj tartalmunknak, és C-vitamin tartalmuknak köszönhetik. Rendkívül jó hatással vannak a köhögésre is, enyhe vizelethajtó hatású. Kalcium tartalmuk is jelentős.
 A fekete retek az egyik legolcsóbb, és leggyakoribb télen kapható zöldségféle, érdemes kipróbálni.
 Termeszteni, a piros, hónapos retket, és az őszi, vagy fekete retket szoktuk.
 A hónapos retket kora tavasszal, és augusztus végén tudjuk termeszteni.


 Fontos a laza, porhanyós talaj, mert a kötött talajon, hamar befásodnak, pudvásodnak.
 Február végén, már fűtetlen fóliába vethető, március közepén pedig már szabadföldbe is. A hónapos retek tenyész ideje 50 – 60 nap, ezért kiváló elő-, és utóvetemény is.
 Kedveli a napos, meleg fekvésű termőhelyet, az árnyékot nem tűri.
  Elengedhetetlen a jó szerkezetű, humuszos talaj, amelybe szükség szerint műtrágyát, szerves trágyát is bedolgozhatunk. Tőtávolság: 10 – 20cm, sortávolság: 30 – 40cm. Magról vetjük, 1,5cm mélységbe. Vigyázzunk, hogy ne legyen mélyebben, mert torzul a gumó.
 Vízigényes, de ne öntözzük túl, mert akkor a gumó repedhet, de nem is hagyjuk kiszáradni, mert az vezet a pudvásodáshoz. Kelés után a talajt lazítjuk, egyeljük.
 Gyökerein golyvásodás léphet fel, ezért tartsuk a vetésforgót; leveleit pedig a bolhák károsíthatják. Ezek ellen jól tesszük, ha salátát is ültetünk a sorok közé.

 A jégcsapretket májustól vethetjük, a vaj-, vagy sörrerket pedig július végétől. 



 Termesztésük megegyezik a hónapos retekéve, kivéve, hogy hosszabb tenyész idejűek (60-90nap), de igényeik hasonlóak.

 A fekete-, vagy téli retek fekete színű gumóval rendelkezik. Ökológiai igényei szintén hasonlóak a hónapos retekéhez, de tenyész ideje már 100-130 nap.


Bármelyiket is választjuk, fogyasztásával már sokat tettünk egészségünkért! 

 Cékla – Beta vulgaris

 Egy csodálatos hatásokkal rendelkező zöldség féle, a cékla. A cékla lúgosít, kiváló antioxidáns és segíti a vörösvérsejtek képzését, méregteleníti a bélcsatornát (kiváló antioxidáns), szabályozza az anyagcserét. Rengeteg vitamint tartalmaz, többek között C-, B-, K-, A vitamint. Nyersen fogyasztva, főzve, lé formájában is tökéletes, de a legtöbben savanyúság formájában ismerjük, és vagy szeretjük, vagy nem. Amennyiben jót akarunk szervezetünknek, szeressük! 

 Termesztése nem ördöngösség.  Fontos, hogy a talaj, amibe kerül, laza szerkezetű, homokos legyen.
 A magokat április végén vessük szabadföldbe; másodvetésnek pedig a június közepe, és július közepe közötti időszak a megfelelő. 2 – 3cm mélyre vessük a magokat, a tőtávolság 15 – 20cm. Kelés után, amikor a palánták elérték az 5cm – es magasságot, ritkítsuk az állományt. A továbbiakban, amikor elérik a palánták a 15cm – es magasságot, ritkíthatjuk még egyszer.
 Napos, meleg helyet kedvel.
 Májustól, elég hetente egyszer öntözni az állományt.
 A gumók, vetéstől számítva, 100 – 120 napra szedhetők.


A hagymafélék jótékony hatásairól, és termesztésükről, előző cikkünkben írtunk.
 Bármelyik vitamin bombát is termesztjük, és fogyasztjuk, tudjuk, hogy a szervezetünk hálás lesz érte.

 Egészségükre! 

 

Budaörs
2020 január 17.

 Másolás, a szerző engedélye nélkül tilos!

címkék: