Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Termesszünk hagymaféléket!

2020. január 17
megtekintések3247
Termesszünk hagymaféléket!

 A különböző hagymafélék számos, jótékony hatással bírnak. A vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma, újhagyma, snidling, mind – mind tesznek valamit egészségünkért, sőt, kertünk egészségéért is, hiszen számos kártevő ellen kitűnő védekezés az ültetésük.

 Nézzük meg, hogyan váljunk hagyma termesztővé!

Allium cepa – Vöröshagyma, lilahagyma

Amikor vöröshagyma termesztésbe fogunk, a következő, ökológiai igényeket kelle figyelembe vennünk:

·         Fényigényes növény, nem tűri az árnyékot,

·         Mérsékelten vízigényes, bojtos gyökérzete a kis mennyiségű vizet is fel tudja venni.

·         Hidegtűrő növény

·         Viszonylag tápanyag – igényes növény fajta, a három makro tápelemnek kiegyensúlyozott mértékben szükséges az optimális fejlődéshez.

 Amennyiben ezek a tényezők kedvezők a területünkön, akár neki is foghatunk a tervezésnek.

 

A technológia

 Fontos, hogy használjunk vetésforgót, ahol tavaly hagyma volt, oda még véletlenül se kerüljön! Legoptimálisabb, ha négy évre visszamenőleg nem volt a területen hagyma.
 Ezzel megakadályozzuk a kártevők, és kórokozók megjelenését. Legjobb, ha saláta, káposzta vagy borsó után kerül a talajba.

 A hagyma termesztés kiskerti körülmények között legáltalánosabban, duggatással, elszórással történik. Nagyjából 5 cm mélységbe, 5x5cm – es távolságra legyenek a dughagymák egymástól. Ezt gondos talaj előkészítés után kell elvégezni, március végén. A talaj legyen laza, gyommentes, és kellően morzsalékos. Komposztálszarvasmarha trágyával keverhetjük a földet, elszórás előtt.
 Duggatás után, simítsuk a talajt, az egyenletes kelés érdekében.
 A betakarítást augusztusban, szárdőlés után végezzük el.

 Allium sativum – Fokhagyma

 Az emberiség, egyik legrégebben termesztett kultúrnövénye. Az ókori Egyiptomban, Görögországban, és Rómában is gyakran fogyasztott zöldségféle volt.
 magas a szárazanyag-, és fehérjetartalma egyaránt.

 A fokhagyma rengeteg jótékony hatással rendelkezik az emberi szervezetre. Javítja a vérkeringést; csökkenti a vérnyomást; baktérium-, és vírusölő hatással rendelkezik; segíti az emésztést. C vitamin tartalma kiemelkedően magas.

 Amellett, hogy nekünk jót tesz, bizony közelsége jót tesz növényeinknek is. Amennyiben tehetjük, dugdossunk el egy pár fiókhagymát kerti növényeink mellé a földbe. Például a rózsákról kiválóan elriasztja a tetveket, és erős illatával a többi kártevő rovar sem szívesen megy a közelébe.

Ökológiai igényei:

·         Hőigénye közepes, fejlődése kezdetén alacsony hőmérsékleten fejlődik kellőképpen, később a magasabb 20 – 25 ͦC az optimális.

·         Fényigénye, és vízigénye közepes. Hazai fényviszonyainkban igen jól fejlődik.

·         Kötöttebb talajokat kedvel.

·         Tápanyagigénye magas. Hatékony tápanyag-utánpótlást lehet megvalósítani, ha figyelembe vesszük a növény igényét fejlődési stádiumonként. Az optimális N: P: K arány 150: 10: 80 kg/ha hatóanyag átlagosan.

Termesztés:

 A négyéves vetésforgót ajánlott tartani, előtte jó, ha káposztafélék, hüvelyesek voltak a területen.
A tavaszi fokhagyma ültetése február végén, március elején kezdhető, amint a talajra lehet menni. Az őszi fajtákat legkorábban szeptember végén ültethetjük, de érdemesebb az október közepét megvárni. A túl korai ültetésnél ugyanis a fagyokig nagy lombozatot fejleszt a növény, így a téli időszakban nagyobb fagykár érheti. A túl késői ültetésnél a gyenge gyökérképződés miatt télen felfagyhatnak a növények. A tőtávolság, kb. 5 – 8cm legyen.
 A gerezdeket 3–6 cm mélyen ültessük a talajba. Ősszel és lazább talajokon a mélyebb ültetés a célszerű, mert a fokhagyma nem tűri a sekély ültetést és a gerezdek könnyen a talajfelszín fölé tolják magukat. Ültetés után tömörítsük a talajt.
 A gyomirtást, legcélszerűbb kézzel végezni.

 

Allium porrum – Póréhagyma

 Kétéves növény, nem szükséges évente ültetni.
 Tápanyagigénye nagy, vízigénye közepes, sok napsütést igényel.
 Ültetésnél, magvait, kora tavasszal szórjuk a morzsalékos, gyommentes talajba, kb. 6cm mélységbe. A sorok között pedig hagyjunk 24cm távolságot. Növekedése során, időről - időre, érdemes földdel pótlólag takargatni, így a levelek kényszerítve lesznek a növekedésre, és a föld alatti fejrész hosszabb lesz.

 

 Bármilyen hagymával is próbálkozunk, megéri a fáradozást, mert semmi sem fogható ahhoz, amikor a saját termésünket fogyaszthatjuk.

 

Budaörs
2020 január 14

 

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

 

 





 

címkék: