Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Tervezzük meg kertünket 1. - Tűző napos kert

2019. január 11
megtekintések7246
Tervezzük meg kertünket 1. - Tűző napos kert

 

 Napos, félárnyékos, vagy épp árnyékos a kertünk? Van lehetőségünk öntözésre bőven, vagy netán egyáltalán nincs? Különböző adottságú területnél, különböző típusú, és fajtájú növényeket kell telepítenünk. A január éppen ideális ennek a megtervezésére. A meleg szobából, akár pontos tervet is készíthetünk.

 Amikor kinézünk az ablakon, még fehérbe burkolózott tájat látunk, és a hőmérő higanyszála is a nulla fok közelében mozog.
Viszont a hótakaró alatt ott van a kertünk, és ugyan még mély álomban van, de pár hét múlva újult erővel éled majd.

Kert típusok

 Az egyik legfontosabb tényező növényeink szempontjából, a fény. Cikkünkben, ennek alapján csoportosítjuk a kert típusokat.


 

  • ·         Déli fekvésű, napsütésben gazdag
  • ·         Délkeleti – északnyugati fekvésű, félárnyékos
  • ·         Északi fekvésű, árnyékos

 

 A fekvésen kívül, természetesen befolyásolja még a környező növényzet típusa, magassága; valamint a telken lévő, és a környező épületek árnyékoló képessége is; sőt, egyéb tényezők is. Alapvetően azonban az egyforma tájolású kerteknek, hasonló tulajdonságaik vannak, tehát a növényzet összeállítása is közel azonos lesz.

 Napfényben gazdag kert

 Ennek a típusnak a fő jellemzője, hogy szinte egész álló nap teljes napfény éri. Ide soroljuk a déli fekvésű területeket, de a délkeleti, és a délnyugatiak között is akad tűző napos.
 Először azt kell mérlegelnünk, hogy szeretnénk- e árnyékos részeket, mert, ha igen, akkor meg kell tervezni, hogy milyen fákat ültessünk. Alapvetően tudnunk kell azt is, hogy az egyes fák, milyen
habitusúak, azaz, milyen a növekedési erélyük, formájuk. Amennyiben bőven van helyünk, és a megfelelő öntözési forrás is a rendelkezésünkre áll, akkor igen nagy a választék. Ebben az esetben szinte bármelyik lombhullató, őshonos fafajta szóba jöhet, persze azok közül, amelyek szeretik a teljes napfényt.

 Attól függően, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre, választhatunk mezei juhart (Acer campestre), csüngő nyírfát (Betula pendula), esetleg kislevelű hársfát (Tilia tomentosa), vagy vadgesztenyét (Aesculus hippocastanum). Természetesen, ennél lényegesen nagyobb a választék, és nem feltétlenül kell őshonos fajnak lennie.
 Például a manapság igen népszerűvé vált császárfa (Paulownia) fajták rendkívül gyorsan nőnek, és egyöntetű, szinte teljesen zárt árnyékot adnak. Imádják a tűző napot, és szinte minden körülmények között szépen fejlődnek. Egyetlen hátrányuk, hogy eléggé kizsarolják a talajt, tehát mindenképp olyan kertbe valók, ahol ez nem jelent problémát.
 A vérszilva (Prunus cerasifera) például nem annyira terebélyes, és vörös levelével igen dekoratív, és kellő árnyékot adó díszfa. Ide soroljuk még a szintén kisebb méretű díszalma fajtákat, vagy a szintén vörös levelű japán juhart is.

Napfény kedvelő virágok

 A virágos növények java része napfényigényes, tehát bőven tudunk választani. Ilyenkor meg kell terveznünk, hogy milyen magasságú, mennyire bokrosodó, és nem utolsó sorban, milyen szín -összetételű ágyásokat szeretnénk; és, hogy milyen növényeket válasszunk szoliternek (önmagában díszítő).
 Ezen kívül el kell döntenünk, hogy hova szeretnénk évelő növényeket, melyek minden évben, azonos időszakban fognak virágozni, és hova szeretnénk egynyári virágokat.
 Az évelő növények közül érdemes úgy választani, hogy időrendben egymás után virágozzanak az egyes fajok, mert így az egész tenyészidőszak alatt gyönyörködhetünk a virágzásban. Például, érdemes egymás mellé ültetni hóvirág hagymát, nárcisz, és tulipán hagymát; ezek mellé pedig a sorban következő nefelejcs, liliom, és kardvirág mehet sorban. Ebben az esetben, egész nyáron át gyönyörködhetünk a virágzásban.

 Persze az ágyások alakját, méretét, tetszés szerint alakíthatjuk, egyedül arra kell figyelnünk, hogy a növények igényei közel egyformák legyenek. Ne tegyünk például egy vízigényes fűféle mellé egy kaktuszt. J

 A fénnyel kellően ellátott kertekből nem hiányozhatnak az egész nyáron virágzó, szemet gyönyörködtető egynyári virágok.
 
Itt is elsősorban a magasság, a vízigény, és a szín adja meg az összeültetés mikéntjét. Az sem biztos, hogy össze kell ültetni őket, hiszen, például egy záporvirág (Gazania) önmagában is igen dekoratív, és nagyméretű; míg egy kisvirágú petúnia inkább többed magával mutat jól.
 Az elmúlt években megfigyelhettük, hogy egyre nagyobb teret hódítanak a vegyes kiültetések, mind ágyásban, mind balkonládában, vagy egyszerű virágcserépben. A formáknak, a szín – kompozícióknak csak a képzeletünk szabhat határt. 

 Sövény- és díszfű

 Mindenképp jól mutat, ha van egy kerete a kertnek, és nem a kerítés mutatja az udvar határát. Erre használhatók nagyon jól, a díszcserjék. Legtöbbjük napfény kedvelő, úgyhogy itt is könnyű lesz a választás. Ezeket metszéssel kedvünk szerint tudjuk alakítani, de persze meghagyhatjuk természetes növekedési formájukat is, ha épp az mutat jól kertünkben. Fontos, hogy ne kövessünk mindenféle szigorú szabályt kertünk tervezésekor, inkább hallgassunk megérzéseinkre, és amit a szívünk diktál. J
 
Néhány példa, hogy mit válasszunk erre a célra:
fagyal, csodasövény (szil), leylandi ciprus, smaragd tuja, babérmeggy, kecskerágó, buxus.

 Végül, de nem utolsó sorban, ad a kertnek valamilyen romantikus bájt, ha van benne egy, vagy több díszfű – sziget. Ez lehet pampafű, japánfű, árvalányhaj, pántlikafű, vagy épp nád féle. Ami fontos ezeknél a növényeknél, hogy a fagykár elkerülése érdekében, télire, kössük össze lombozatukat. Megfelelő vízellátással, és tápanyag utánpótlással, évtizedekig fogják díszíteni kertünket.

 Bárhogy is döntünk, ha szívvel tervezünk, csak jó sülhet ki belőle! J
Elő hát a rajzlappal, és induljon a tervezgetés egy jó pohár forró tea mellett!

 Kerttervezássel cégünk is foglalkozik, amely szolgáltatásunkról, itt tájékozódhat.

 

Budaörs
2019.01.11.


Másolás a szrző engedélye nélkül tilos!

címkék: