Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Gyepszőnyeg fenntartása

Gyepszőnyeg fenntartás és gondozás

Nyírás

A gyepszőnyeg típusa határozza meg a nyírás gyakoriságát. Nagyjából a 7-8 cm-es magasság elérésekor de legalább hetente nyírunk füvet 3-3,5cm-es magasságra. A nyírások alkalmával a nyesedék 50%-át távolítsuk el. Tartós, nagy melegben 1cm-el növeljük a vágási magasságot, mert az alacsony nyírás csökkenti a pázsit szárazságtűrő képességét.

Dressing

A dressing munkafolyamata során folyamihomok-föld keveréket juttatjuk ki a gyepszőnyeg felületére. Előnye, hogy jelentősen megnöveli a gyepszőnyeg ellenálló képességét a szárazság okozta stresszel szemben, egyenletessé teszi a talajfelszínt, javítja a felső talaj szerkezetét, serkenti a gyepszőnyeg megújulását, és elősegíti az idővel képződő gyepfilc lebomlási folyamatát, javítva annak kondícióját és ellenálló képességét.
A technológia alkalmazására az őszi időszak a legalkalmasabb, amikoris a kijuttatott keverék segíti a képződő új oldalhajtások fejlődését. Érdemes ezzel egyidőben a talajszellőztetést is elvégezni, ez főleg agyagos, erősen kötött talajok esetében ajánlott, hiszen ezek legfőbb javító anyaga a homok.

Öntözés

Az öntözés hiány a gyepszőnyeg általános állapotának leromlásához vezet. Ha a gyep legyengül, akkor megjelennek a betelepedő gyomok, melyek kitűnően viselik a szárazabb körülményeket. A talaj szerkezete, vízmegtartó képessége erősen befolyásolja a gyepszőnyeg vízigényét. A homokos talajon átfut a víz, míg a vályogos kötött talajok sokáig képesek visszatartani a vizet.
Ha az öntözés ritkábban de több víz felhasználásával történik és a víz a mélyebb talajrétegekbe is eljut, akkor a gyökérzóna ebben a mélységben alakul ki, erős tartós gyepet eredményezve. Az öntözés optimális ideje a kora reggeli órák, amikor a levegő és a talaj hőmérséklete még alacsony. Ekkor hasznosul legjobban a kijuttatott vízmennyiség, mert ekkor a legalacsonyabb a párolgási veszteség. A levelekről ilyenkor hamar elpárolog a nedvesség így az ilyen körülményeket kedvelő gombákat is távol tarthatjuk gyepünktől.

Szellőztetés, levegőztetés

A szellőztetés a legjobb megoldás a túlságosan tömörödött talajszerkezet kialakulásának megelőzésére, mely nem engedi a csapadék mélyebb rétegekbe való beszivárgását. A kötött, agyagos talajoknál érdemes egy évben többször is elvégeszni a munkafolyamatot.

Tápanyag utánpótlás

A jó kondíció fenntartásához nélkülözhetetlen a rendszeres tápanyag utánpótlás. Gyepünk szárazságtűrése szempontjából például fontos a foszfor utánpótlása, mely a gyökerek fejlődéséért felelős.