Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

kerttervezés

Kerttervezés, tájépítészet

Valójában mit is jelent a tájépítészet és miért olyan fontos ehhez a kerttervezés? Egy olyan beavatkozás a minket körülölelő környezetbe mely folyton törekszik minél közelebb hozni, újrafogalmazni kapcsolatunkat a természettel, az egyensúly és a szépség megtartására törekedve.
Gondolhatunk egy családi ház kertjének sajátos megfogalmazásától egy irodaház vagy egy bevásárlóközpont környezetbe illesztésén túl a települési zöldfelületek fejlesztési törekvéseinek megvalósításáig szinte bármire. A léptéket mindig az adott feladat határozza meg, ennek megfelelően az átfogó környezetrendezéstől egészen a szűkebb tájépítészeti terek valamint az azokat alkotó berendezési tárgyak megtervezését is magában foglalhatja a kerttervezési folyamat.

A tájépítészet kifejezés gyűjtőfogalom is egyben, mely az egyes szakterületek (tájrendezés, kerttervezés, települési zöldfelület fejlesztés) tevékenységét is magában hordozza. A kerttervezési vagy a környezetrendezési, -fejlesztési feladatok elvégzésére a tájépítészmérnök hivatott, aki koncepciótervek, kertépítészeti tervek, önálló tájépítészeti tervek, tanulmánytervek, fejlesztési és rendezési tervek szakági munkarészének elkészítésére szakosodott. 
A Danubia Zöldépítő Kft. kilencedik éve foglalkozik kerttervezéssel és kivitelezéssel. A feladatok jelentős részét a kisebb léptékű települési és szűkebb-tágabb lakókörnyezet -családi ház kert- tervezési feladatok alkotják a koncepció szintű megfogalmazástól, az engedélyes tervek elkészítésén át, egészen a kiviteli terv szintig.
Tevékenységünk célja, hogy az épület falain kívül eső tér, gondozott környezetet adó szép kert vagy park, tetőkert, épülő engedély köteles családi ház zöldfelületeinek tervezésekor, az említett tájépítészeti megfontolások szem előtt tartásán túl megfogalmazódhasson egy olyan aprólékosan, részleteiben is kidolgozott környezet, ahol az élő növény, mint fő építőanyag valamint az épített elemek együttesen alkotnak egy harmonikus, zöld élményt adó élhető keretet. Éppen ezért a kerttervezés során aprólékos a részletekre is kiterjedő látványtervet készítünk.

Megéri-e a befektetést a kerttervezés?

A tulajdonosának oly fontos kert, mindig precíz kerttervezést igényel. Sokan a ráfordított összeget szükségtelennek, vagy túl költségesnek tartják, pedig a kerttervezés fontos és megtérülő részét képezi a kertépítésnek. Minden feladatot amibe belevágunk, amit fontosnak tartunk, megelőz egy terv, egy rákészülési fázis, mely a megvalósulásba vetett biztonságérzetünket adja. Egy tervvel a kezében az építtető biztos lehet abban, hogy az elképzelései kerülnek megvalósításra, előre kalkulálhatja és optimalizálhatja a várható költségeket és befolyásolni tudja a kert végleges kinézetét, elrendezését. Egy tervvel a birtokunkban a kivitelezővel történő egyeztetés is jóval egyszerűbb, a korábban hozott esetleg hibás döntésekre, számításokra is fény derülhet a rajzasztal mellet és még időben lehetőség adódik a korrigációra. Egy részletes számításokat is tartalmazó tervezési fázist követően a kivitelezés folyamatának minden lépése (pl. bekerülési költségek) nyomon követhető. Láthatjuk tehát, hogy a kerttervezés finanszíozására szánt összeg a leggyorsabban megtérülő befektetés egy kert esetében is.

kerttervezés budaörsön