Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Rákóczi u. 40  |  Budaörs, Kinizsi u. 1-3.

3 500 Ft

Alginit

Jellemzők

A földtani kutatás eredményeként feltárt alginit kőzet tulajdonképpen fosszilis iszap. Alapja egy alga biomasszából és agyaggá elmállott vulkáni porból, tufából álló kőzet (liholit-algalit). A Kárpát-medence pannon-tórendszerének nyugalmát a pliocén korban (3-5 millió évvel ezelőtt )heves vulkáni kitörések zavarták meg. Ezek nemcsak a jól ismert bazalthegyeket hoztak létre, de speciális tufagyűrűket is, melyek belsejét a vulkanizmus elcsendesedése után víz töltötte ki, krátertavak keletkeztek. A krátertavak vizét a Nap sugárzása mellett hévforrások, gejzírek is melegítették, és a Föld mély rétegeiből kioldódott mikroelemekben, ásványi sókban dús forrásvizes oldatok tápanyagban gazdaggá tették. Ehhez adódtak még a vulkáni tufák üveganyagának bomlásából származó szervetlen ásványi kolloidokban lévő elemek. A jól elzárt, nyugodt vizű krátertavakban a különleges körülmények együttes hatására elszaporodtak az algák és más, lebegve élő vagy úszó állati és növényi szervezetek. Elhalva keveredtek a sűrű, parti növényzetről behordott, bemosott virágporok, levelek maradványaival, majd leülepedve a krátertó aljára, ott az oxigénhiányos, anaerob környezetben tufamálladékkal és más plankton és nekton szervezetek elhalt maradványaival együtt szapropel iszapként halmozódtak fel. Ez a biomassza évmilliók során - speciális fizikokémiai változásokon keresztülmenve - érte el jelenlegi állapotát és vált az alginit nevű kőzetté. (Az elnevezés az alga biomassza eredetére utal.) Eddig 64 elemet mutattak ki az alginitben, amely tehát rendkívül gazdag makro- és mikroelmekben. Ezek azelemek hármas rétegszilikátokban szervetlen kötésben, illetőleg humuszanyagokkal, humin-savakkal szerves, vagy kelát kötésben vannak jelen. Az alginitet elsősorban a mezőgazdaságban használják, talajjavításra.

ELŐNYEI, HATÁSA:

Talajjavítás, növénytermesztés
Az alginitben eddig 64 makro- és mikroelemet mutattak ki, 25% humusztartalom, 15% körüli mésztartalom, oldható állapotban lévő nitrogén, kálium és foszfor, montmorillomit jellemzi. Egyszeri ajánlott adagja már az első évben 20-30%-al növeli a talaj termékenységét, korábbi érést, jobb minőséget eredményez. Agyagásványai által a műtrágya jobban hasznosul, csökkenti a talajból a foszfor, a nitrogén és a kálium talajvízbe, élővízbe történő bemosódását. 
Hatását 4-6 évig fejti ki. Indító tápanyagként több mint 10 éve kiváló eredményekkel használják a szőlő- és gyümölcstelepítéshez. A termés mennyisége a szőlő hektáronkénti 20 tonnás alginitkezelése után 14%-kal növekedett, a cukorfok 2-3%-kal emelkedett. Az alginittel javított talajokon nevelt növények a betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenállóbbak voltak. A virágzás és érés hamarabb következett be. Mivel az alginit természetes anyag, korlátlan ideig eltartható, túladagolni nem lehet, nem okoz perzselést vagy káros hatást nagyobb dózis sem.

Kerti földként, földkeverék formájában
Más természetes földtani képződményhez (zeolit, perlit, tőzeg, bazalt) keverve, eddig 20 vegyszermentes, nagy hatásfokú földkeveréket állítottak elő. Az alginit alkalmazásával a cserepes- és dísznövénytermesztésben, kertben, fóliasátorban, hajtatás során, termésmennyiség-, minőség növekedés érhető el. Korlátlan ideig eláll. Talajokhoz 1-5 kg/m2 adagolva alkalmazható..

Starterként
Gyümölcsfáknál, erdei fafajoknál az ültetőgödörbe starterként alkalmazva biztosabb megeredést, 6-13% mennyiségi növekedést, 20%-kal gyorsabb fejlődést eredményez, kisebb a kipusztulás mértéke.

Szuszpenziós permetezés
Az őszi alginites lemosó permetezés növényvédő hatású, elősegíti a fák áttelelését, a tavaszi lemosópermetezéssel letisztítjuk a fákat a kártevőktől, erősítjük a rügybontás előtt. A vegetáció alatti alginit szuszpenzióval történt permetezése hatására nő a fák, a szőlő levelében a magnézium, mangán, vas, réz, cink mennyisége, ízletesebbek a gyümölcsök, kalcium szintjük magasabb (almásokban), eltarthatóságuk jobb. Felére csökkent a szükséges permetezések száma, csökkent a peronoszpórafertõzés.

Hígtrágya komposztálás
Hígtrágyával komposztálva magas hatóanyag-tartalmú, nagy talajtani értékű termék állítható elő. Alkalmas a szerves trágyák kiegészítő kezelésére, azok helyett használható, ahol a szerves trágya higiéniai vagy környezetvédelmi okokból nem alkalmazható. Csökkenthető a lebomlási idő. Az alginit alaptrágya más tápanyagokkal kombinálható. A hígtrágya szárazanyagtartalmának megfelelően 5-50 % alginittel, 0.3 % fehérjebontó enzimmel, 2 % kálisó foszforműtrágyával kell összekeverni, majd 4-5 hét erjedés után 0,5 : 1,5 térfogatarányban perlitet hozzáadni. 4 hét alatt földnedves, morzsalékos, szállítható, kiszórható trágyát kapunk.

Állattartás, szagtalanítás
Nagy adszorpciós képessége miatt hatásosan megköti az istállókban keletkezett szagokat, csökken a légtér kéndioxid-, ammóniaszintje. 1 kg alginit 8-10 g ammóniát képes megkötni. Heti 0,1 kg/m2 őrölt alginitet az alomra szórva 450 mg/1000 l-rõl 150 mg/1000 l-re csökken. Tartós használatával az alom feldúsul, értékesebb trágyához jutunk. Háziállatok almába, baromfi ketrecbe alginitet szórva az állatok fejlődése kedvezőbb, a tojás nagyobb, héja erősebb, sárgája szebb, csökken a kannibalizmus. Juh-, szarvasmarha-, ló-, sertés-, baromfiistállókban végeztek kísérleteket..

Környezetvédelem
Mindenféle vegyszer és kemikália nélküli bányászati anyag, semmiféle káros, fitotoxikus hatása nincs, megfelel a legszigorúbb előírásoknak is. Tápanyagmegkötő képessége miatt csökkenti a talajból a foszfor, a nitrogén és a kálium talajvízbe, élővízbe történő bemosódását.