Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Rákóczi u. 40

18 500 Ft - tól

Citromfa

Citrus limon

Jellemzők

Származását tekintve hazája a Himalája DK-i lejtőin volt, de a római kortól Európában is ismerték. Ma főként Dél-Európában Olaszországban és Dél-Franciaországban,  Dél-Amerika, Argentínában és az USA-ban termesztik. 3–5m-re növő, egész évben termő, örökzöld fa vagy cserje, illatos, fehér virágokkal és lédús, tojás alakú éretten sárga héjú, magas C-vitamin tartalmú gyümölcsökkel. A Földközi-tenger mellékéről szármzik, de eredetileg Indiában fedezték fel. A gyümölcs héjából hidegsajtolással, halvány zöldessárga színű citromolaj nyerhető. A gyümölcs leve élénk, friss, könnyed, lágy citrusos, keserű de egyben kissé édeskés ízű, mely baktériumölő, frissítő, immunerősítő, idegrendszer erősítő, vérkeringés javító, hurutoldó, méregtelenítő hatásáról is ismeretes.

A magyarországi nyarak is lehetővé teszik, hogy citromfát neveljünk, csak a téli elhelyezéséről kell megelelően gondoskodni. Nyáron kitehetjük a kertbe, vagy a teraszra, naposabb helyre, ültethetjük például dézsába és válasszunk számára jó minősédű virágföldet. Elsősorban a kötöttebb földet részesíti előnyben, de ha tehetjük, minden tavasszal trágyázzuk meg lótrágyával, mert az elősegíti a virágképződését.

Nyáron rendszeresen öntözzük és tápoldatozzuk, a téli időszakban elegendő hetente egyszer öntözni. Tartózkodjunk a túlöntözéstől, mert így a növény könnyen elpusztulhat, ha sokáig áll a dézsában, vagy alatta a víz. A fiatalabb növényeket érdemes évente átültetni, az idősebbeket elegendő 2-3 évente tavasszal, amíg nem fejleszt hajtásokat.

Metszését tekintve, a citromfát február-március hónapokban kell megmetszeni, amikor a hajtásképződés még nem idnult be. Először a sérült, beteg, elhalt részeket és hajtásokat távolítsuk el, majd a meglévő ágakat metsszük vissza 5-6 cm-re a hajtáscsúcstól úgy, hogy több hajtáskezdemény maradjon rajta. Levághatjuk a régi, elöregedett leveleket is, így több hajtásra buzdíthatjuk.

Ősz végén, mielőtt beköszöntenek az első gagyok, teleltetni visszük a növényt. Legjobb, ha 6-8 C fokos helyiségben telel, de a hőmérséklet ne haladja meg a 15 C fokot. A citromfának nagyon fontos, hogy télen is elegendő fényt biztosítsunk neki, valamint párásítani is érdemes körülötte. Télen ne tápoldatozzuk és a víz mennyiségét is csökkentsük minimálisra, épp csak annyit kapjon, hogy ne száradjon ki. 

A ciitromfát szaporíthatjuk dugványozással, ehhez vágjuk le 2-3 leveles, 10-12 cm-es hajtásvéget a növényről és ültessük őket sűrűn laza, savanyú talajba. Öntözzük meg őket és takarjuk le fóliával a cserepeket. Árnyékos helyre tegyük, majd nyár végére meggyökeresednek, ekkor szüretelhetjük és kitehetjük napos helyre. 

Mivel a citromfa érzékeny a túlöntözésre, ez akár a pusztulását is okozhatja, hiszen ilyen esetben támadja meg a leginkább a gyökérgolyva. Ha meleg helyen (pl. lakásban) teleltetjük, akkor pajzstetvek jelenhetnek meg a levelein és a szárain is, ilyenkor elkerülhetetlen a vegyszeres permetezés. 

  • Magasság: 3-5 m magas fa 
  • Habitus: kis fa vagy cserje
  • Levél: örökzöld keménylomb
  • Termőhely igény: napos 
  • Felhasználás: dézsás növény
  • Megjegyzés: lassú növekedésű, védett, világos helyen kell teleltetni
  • Virágzás idején fokozottan vízigényes, folyamatosan tápoldatozni kell
  • Teleltetni 0-5 °C között, védett Tavasztól őszig szabadban tartható

Méretek, árak

Magasság: 3-5 méter