Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

890 Ft-tól

Fukszia

Fuchsia

Jellemzők

A Dél-Amerikából származó fajta kedveli a magas páratartalmat, a humuszban gazdag talajt. Létezik magas, fás szárú és alacsony lágyszárú változata, de gyakori a csüngő és kúszó fajta is.  Nálunk nem télállóak, ezért teleltetést igényelnek. Tojásdad levelek, csüngő harang alakú csöves virágok jellemzik. A virág szirmlevelei minden esetben azonos színűek, míg a csészelevelek és a cső gyakran más színűek. Árnyékos balkonok és ablakok díszítésére kiválóan alkalmas, nem szeretik a tűző napot. Májusban kezdődik a virágzás és egészen az első fagyokig tarthat.
Gondozása
A reggeli napsütéses órákat szereti, ilyen helyre érdemes elhelyezni. Üde, t
ápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű, semleges vagy az enyhén savas kémhatású földetmagas páratartalmú helyeket kedvel. Folyamatosan öntözni kell és a talaj folyamatos tápanyag utánpótlásáról is gondoskodni kell. Kora tavasszal érdemes visszavágni a növényt, mivel ezzel elősegítjük a hajtásnövekedést. Áttelelteéskor fagyok előtt vigyük hűvös, sötét helyre és folyamatosan csökkentsük az öntözés mennyiségét. Az erre leginkább alkalmas hőmérséklet a 7-12°C. A növény ilyenkor elveszíti a leveleit és pihenő időszakba kerül. Március közepén tegyük a növényt világos helyre, vágjuk vissza, és ha kell, ültessük át nagyobb cserépbe.
Szaporítása
Hajtásairól dugványozással, de magról is hajtathatjuk. Friss hajtásokat kell levágni a növényről, melyre a legjobb időpont a tavasz, de később is próbálkozhatunk a művelettel. Egy 5-10 cm-es egészséges hajtást kell levágni, és el kell távolítani az alsó leveleket. A levágott hajtásokat lehetőleg azonal fel kell használni. Ha van gyökereztető hormon, érdemes belemártani a hajtások szárát, de ez a lépés elhagyható. A cserepeket lazább szerkezetű földdel kel megtölteni, majd lyukakat kell készíteni a dugványok számára. Ültetés után érdemes egyből megöntözni. A fuksziára érdemes egy zacskót húzni, hogy biztosítsuk a megfelelő páratartalmat. Az elültetett dugványokat érdemes alkalmanként szellőztetni, és csak mértékkel öntözzük.
Teleltetése
Teleltetés előtt mindenképp kezdjük a növény átvizsgálását, nem fertőzött-e, vagy nincsenek rajta kártevők. Érdemes ilyenkor vízzel letisztítani, a teleltetés helyéül pedik világos és sötét helyet is választhatunk. Ha sötét helyre tesszük, akkor ledobja a leveleit, ami természetes folyamat, ha pedig világos helyre tesszük, akkor kb. 10-12 fokos környezetet biztosítsunk neki. A teleltetés alatt elég csak mértékkel öntözni, a tápoldatozás elhagyható. Ahogy beköszönt a tavasz, keressünk a fukszia számára világosabb helyet, vágjuk vissza a hajtásait a feléig, és kezdjük el újra öntözni. Ilyenkor lehet átültetni is, ha szükségét érezzük. Ha már kellemes az idő, elkezdhetjük a fuksziát a kinti klímához szoktatni.