Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

17 900 Ft - tól

Közönséges jojoba

Ziziphus jujuba

Jellemzők

Magasság: 6-8m magas fa 
Habitus: kis fa vagy cserje
Levél: lombhullató
Termőhely igény: napos 
Felhasználás: dézsás növénynek vagy védett fekvésbe
Megjegyzés: gyors növekedésű, talajjal szemben igénytelen

Talajjal szemben nem válogatós, sok napsütést igényel, hosszú tenyészidejű, igénytelen fajta. Hazájában a köves domboldalak kedvelt növénye, termőtalajba ültetve csak az ültetés utáni 1-2 évben igényel rendszeres öntözést, nagy humusztartalmú, nedves területek nem alkalmasak a telepítésére.
Kiemelkedő télállósággal a közép-ázsiai fajták rendelkeznek, melyek hazánkban is jól áttelelnek, jól tűrve a hőmérsékleti szélsőségeket a nyári +40 °C-tól a téli -20 °C-ig. A késő tavaszi fagyok és a rossz idő ellen késői kihajtással védekezik, ami hazai viszonyaink között nagyon fontos tulajdonság
Felhasználás: gyógyhatású termése szárítva vagy kandírozva fogyasztható, mikrobaellenes, féregűző és gyulladásgátló hatása bizonyos, ismeretes nyugtató és immunrendszer élénkítő hatása is, köptetőszerként és nyálkahártya összehúzó hatása révén hasmenés ellen is felhasználható. Termése belsőleg fájdalomcsillapítóként is ajánlott rekedtség, a garat gyulladásos megbetegedései, például torokgyulladás esetén. Köhögés és hörghurut kezelésében köptetőszerként használják.