Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

36 500 Ft - tól

Törpe lószőrpálma

Chamaerops humilis

Jellemzők

Származás: Földközi-tenger nyugati medencéje
Magasság: 6m magas fa 
Habitus: törpe növekedés
Levél: legyező alakú, 60-90cm átmérőjű, tenyeresen szeldelt
Virágzás: május-július
Virágszín: sárga
Felhasználás: szoliter növény

Rendkívül változékony faj, amely a növekedési erélyében, a termések színében, a levél alakjában, méretében és színében illetve a levélnyél tüskézettségében nyilvánul meg. A különféle változatokról általánosságban elmondható, hogy törzsét levélmaradványok és rostok borítják, a törzs alapjából növekedő sarjakkal később bokorszerű telepeket alkot. Magas törzset csak idős korára fejleszt, de általában ez sem haladja meg a 6 métert. Legyezőszerű, tenyeresen szeldelt levelének színe a szürkéskéktől a sötétzöldig változhat, mélyen hasogatott és főként a középső szegmensek csúcsa kettéhasított. 
Sarjadző tövű, lassú növekedésű, örökzöld növény, a levéllemez átmérője 40-90 cm. A levélszeletek keskenyek, a levél fonákja fehér pikkelyszőrös. Levélnyele változatos hosszúságú, hegyes tüskékkel szegélyezett. Bogas torzsavirágzata a levélnyelek között jelenik meg, virágai sárgák. A porzós és a termős virágok a legtöbb esetben külön növényen fejlődnek, de előfordulnak hímnős virágú egyedek is. Ritkán megfigyelhetünk olyan növényeket, melyeken mindkét ivarú virág megtalálható. A kb. 2 cm hosszú, ovális alakú egymagvú termése vöröslő vagy sárgásbarna színű. Dél-Európában és Észak-Afrikában honos. 
A Chamaerops humilis a félárnyékot is elviseli. A közkedvelt pálmák közt tartják hazánkban is, mivel téli takarás mellett a szabadba is ültethetők. Tápanyagellátása egy hónapban kétszer elegendő, a téli időszakban egyszer szükséges.
Szereti a  teljes napsütést, a bőséges vízellátást, de ne álljon a cserepe vízben. Tápanyagban gazdag, pálmákhoz használatos földbe ültessük. A pálmát elegendő 2 - 4 évente átültetni. Az átültetéshez használjunk 2/3 rész komposztból, 1/3 rész tőzegből álló földkeveréket vagy homokkal vegyített virágföldet. A földjükbe keverhetünk tartós hatású műtrágyát is.
A cserepes példányokat módjával öntözzük a teljes növekedésük idején. Ügyeljünk arra, hogy a cserepe ne álljon vízben. A cserépben nevelt példányokat rendszeresen tápoldatozzuk, és nyáron addig tartsuk a szabadban napos helyen, amíg csak lehet.
Világos és hűvös helyen teletessük át. Meleg szobában nem érzi jól magát. A takácsatka megtámadhatja.