Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Nyár végi termés- feldolgozás

2017. augusztus 05
megtekintések4613
Nyár végi termés- feldolgozás

Nyár végi termés- feldolgozás

 Bár az idei augusztus elég nagy forrósággal köszöntött be, méltán reménykedhetünk abban, hogy a folytatás kellemesebb lesz. Ez azért is lesz jó, mert bizony a nyár utolsó hónapjában nagyon sok munka adódik a kertben. Amennyiben eddig is gondos kertészként bántunk növényeinkkel, és az időjárás is kegyes volt hozzánk, akkor számíthatunk arra, hogy gyümölcsfáink, és zöldségeink meghálálva a gondoskodást ellátnak minket minden földi jóval. 

nyár végi termés feldolgozás

 Előző cikkünkben már szó volt a lekvár főzésről, ezt itt elolvashatják :)  
Ebben a cikkben pedig egy- két egyéb tartósító- és feldolgozó módszerrel foglalkozunk, természetesen a teljeség igénye nélkül. Tavasszal telepített paprika- és paradicsom palántáink remélhetőleg mostanra ontják a termést. Amennyiben vágyunk rá, hogy a lecsó semmihez sem hasonlítható ízét érezhessük télen is, itt az idő, hogy főzzünk be! Végtelenül egyszerű, és bátran ajánljuk még kezdő háziasszonyoknak is, hogy fogjanak hozzá. Ebben az esetben is tisztára mosott, csíramentes befőttes üvegekre lesz szükségünk, amelyet jól le tudunk zárni. Ez nagyon fontos, mert ha valahol rés lesz és levegő kerül a rendszerbe, akkor lőttek a mutatványnak  Miután ez megvan, fogjuk a paradicsomot és forró vízbe mártjuk pár percre, hogy könnyen lejöjjön a héja. Ezután feldaraboljuk, és feltesszük főni egy lábosban. Amikor levet enged, hozzá keverjük a paprikát, és a tetszés szerinti sót. 10 perc főzés után tegyünk bele egy kiskanál szalicilt, ezzel kész is. Az előkészített üvegekbe adagoljuk, és száraz dunsztba helyezzük, teljes kihűlésig. Pincében, kamrában, spájzban remekül elállnak. 

lecsó

 Természetesen a zöldségek nagy részéből- egy kis fantáziával-, rendkívül finom savanyúságot is készíthetünk. A „legdivatosabbak” mostanában a vegyesen eltett, illetve a mindenfélével töltött zöldségek. Ezt bátran kipróbálhatjuk, kombinálhatjuk kedvünkre, csak a képzelet szab határt. Vegyesen váltogatva rakjuk üvegekbe a megmosott, megpucolt zöldségeket, majd az ízlés szerint ízesíthető felöntő lével megtöltjük az üveget. Alap felöntő lé: víz, ecet, só, cukor, borkén. Ebbe lehet még tenni borsot, babérlevelet, mustármagot és egyéb fűszereket, kinek- kinek szája íze szerint. 

savanyúság

 Fűszernövényeinket is bátran eltehetjük télire, többféle módon is. A hagyományos, szárításos módszer mellett az egyik legfurcsább, a jégkockába fagyasztás. Ennek során rendkívül egyszerűen ledaráljuk a fűszernövényünket, és belerakjuk a jégkocka tartóba. Ezután felengedjük óvatosan vízzel. Megfagyasztjuk és felhasználhatjuk főzéshez a tél folyamán. Ebben a formában korlátlan ideig eltarthatjuk fűszereinket. 

fűszerek

 Jó munkát, és jó étvágyat kívánunk mindenkinek!!! :)

 Budaörs, 2017.augusztus 2.

Budaörsi Kertészet automata öntözőrendszer

 Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!