Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

A krizantémról

2019. szeptember 23
megtekintések4744
A krizantémról

Az ősz utolsó virágzó színpompája a krizantém vagy más néven aranyvirág. A legszebb ősszel virágzó növényfajta, számtalan színben és formában kapható krizantém, vagy más néven margitvirág (Chrysanthemum) virágzási ideje október-november hónapokra tehető, de ismerünk tavasszal virágzó fajtákat is. Az Ázsiából származó nemzetségnek, több mint kétszáz faja ismert, van közöttük egynyári, évelő és félcserje is. A növénytermesztőknek köszönhetően sok fajta már egész évben virágzásképes. A virág hasonlít a margaréta virágához, de sok más alakban és formában is létezik. Erős, jellegzetes illatuk van, bokros, kompakt növekedésük és formájuk miatt jól nevelhetők edényben is. A virágok színe sokféle lehet, a krém és a bíbor színtől kezdve egészen az élénksárgáig, narancssárgáig vagy pirosig.
A magyarországi köztudatban a krizantém egyértelműen a halottak napjához, a temetőkhöz köthető, cserepes és vágott virágként vált népszerűvé, sokszor az elmúlás virágának is nevezik. Más országok szokásaiban a terített asztalon, a születésnapi virágcsokorban, templomok, szobrok, oltárok díszítésekor is jelen vannak a fajta példányai.

 Mit tartsunk szem előtt vásárlásakor?

 Mindig bokros növényt válasszunk, az egészséges növények levele haragoszöld, virágzata ép, sok bimbóval. A teljes virágzati pompában díszelgő példányok szebbek ugyan, mint a zöld bimbósak, de ha sokáig akarjuk élvezni a növények szépségét, akkor érdemesebb azt a növényt választani, amelyen még található zárt bimbójú virágzat, mert ezek a növények még akkor is kinyílnak, ha már más növényt rég megcsípett a kora őszi dér.

 A növény ápolása

A nálunk ősszel kapható fajták viszonylag könnyen kezelhetők, ha rendszeresen gondoskodunk róluk, azt heteken át tartó folyamatos virágzással fogják meghálálni. Ami nagyon fontos, hogy az elnyílt virágokat mindig csípjük le, hogy helyet biztosítsunk az újak kifejlődésének. A krizantém fénykedvelő növény, de védjük meg a tűző naptól. Ha sikerül enyhén hűvös helyet találni neki, a virágai tartósabbak lesznek, ha melegebb fekvésbe helyeztük, akkor gyakoribb öntözésre lesz szüksége. A virágpompa elnyílása után próbálkozhatunk a további kezeléssel, megtartással, de nagy az esélye, hogy növényünk megnyúlik és felkopaszodik, ezért legjobb, ha a virágzás befejeztével eltávolítjuk kertünkből.

 Öntözés, tápoldatozás

 A cserepekben megvásárolható növény földje nagyon hamar kiszárad, ezért ha nem ültetjük ki akkor gyakran kell öntözni, hogy biztosítsuk az egyenletesen nyirkos talajt számára. Napos helyen szükséges a folyamatos ellenőrzés, az időjárás függvényében akár hetente többszöri locsolás ha szükség van rá. A növény nem igényel tápanyag utánpótlást.

 Leggyakoribb betegségek

 Krizantém rozsda: rozsdás foltokat okoz, a fertőzött növények elpusztulnak, ezért távolítsuk el őket, és ha lehet égessük is el, hogy a betegség a többi növényre ne terjedhessen át.
Lisztharmat: kis fehér foltok megjelenése, valószínű, hogy a hely ahova helyeztük, túl nyirkos vagy állott levegőjű növényünk számára. A gyakori szellőztetés és némi gombaölő szer használata segít.
Takácsatka: finom hálókat sző a növényen de lassan szaporodik, főleg a bimbós stádiumban. Védekezésképpen a megelőző permetezés segít, erős fertőzésnél meg kell semmisíteni a növényt. Hátha még nem tudtuk… Egyes kultúrákban ezt a növényfajtát gyógynövényként is számon tartják, mely megőrzi az erőt, és hosszú életet biztosít. Virágáról köztudott, hogy gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő hatású és emésztési problémák ellen is hatásos anyagokat tartalmaz. Egyes fajták virága hatékony a láz ellen valamint a meghűlés, fejfájás kezelésében. A belőle főzött tea javítja a látást, méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, hűtő, altató hatású. Fanyar ízű szirmai salátákba is felhasználhatók. Ha a növény, díszítőértékén túli egyéb tulajdonságaira is kíváncsiak vagyunk, mindenképpen kérjük ki szakember véleményét mielőtt bármit is készítünk belőle és csak megfelelő tisztaságú alapanyagból dolgozzunk!
 Tipp ültetéshez: A különböző krizantémokból álló összeültetés levéldísznövényekkel elegyítve remekül fest!

címkék: