Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

A legkönnyebben kezelhető szobanövények I.

2020. január 17
megtekintések4439
A legkönnyebben kezelhető szobanövények I.

 Ki ne szeretné, ha a lakásában is gyönyörűen burjánzanának a növények, és akkor is, ha esetleg néha – néha elfelejtjük megöntözni, vagy a tápoldatozás marad el egy ideig. Az a jó hír, hogy választék van bőven, csak szét kell néznünk.

 

 Sansevieria – anyósnyelv

  Nagyon népszerű szobanövény. Jellegzetes, kard alakú levelei, melyeknek szegélye sárga, elérhetik a 60 – 80cm magasságot is. Gyorsan, és erőteljesen terjed rizómákkal, időről – időre tőosztással szaporítható minden tő. Hamar begyökeresedik az új közegbe, nem igényel különös gondoskodást a tőosztás után sem.
 Jól bírja a lakások száraz levegőjét, és a kevés öntözést is. Tartsuk világos helyen, de ne tegyük ki közvetlen napfénynek. Erősen fagyérzékeny, úgyhogy 15 Co alatti hőmérsékleten ne tartsuk. Két – három hetente tápoldatozzuk, hetente egyszer – kétszer öntözzük.
 Egy dologra kell figyelni, arra, hogy a gyökérzete könnyen rothadásnak indul, úgyhogy jó vízáteresztő képességű, morzsalékos, laza talajba ültessük. 

 

 Dracaena marginata – Tarka sárkányfa

  Szintén elég sok lakásban fellelhető, pálmaféle, amelynek erős a toleráló képessége. Madagaszkárról származik, ahol akár 6m magasságot is elérhet. Szobanövényként nevelve másfél méter körüli lesz.
 Árnyéktűrő képessége igen jó, ezért sötétebb irodákba, lakásokba is ajánlható növény. Levelei kezdetben fölfelé törők, később ívesen lehajlanak, majd elöregedve lehullanak, csupaszon hagyva a törzset. Jól tűri a szárazságot, tolerálja az alacsony páratartalmat is. Hetente kétszer – háromszor locsoljuk, két – három hetente pedig, tavasztól őszig tápoldatozzuk.
 Amikor túlságosan felnyurgult, és hosszú, csupasz törzse van, akkor nyugodtan vissza metszhetjük. Ahol levágjuk, onnan fog újra hajtani, és a lemetszett hajtás is meggyökeresedik vízbe téve.

 

 Monstera deliciosa – Könnyezőpálma

 Óriási levelivel, ide – oda hajló, és tekergő ágaival, és léggyökereivel egy szörnyre hasonlít leginkább. :)
 Dél – Amerika trópusi mocsaraiban őshonos. Levelei eleinte szív alakúak, megnőve pedig érdekesen szeldeltek lesznek. Időközönként a levelek csúcsain vízcseppek jelennek meg, innen kapta nevét. Nagytermetű, még lakásban is könnyedén megnő két méteresre, úgyhogy olyan helyre tegyük csak, ahol ez nem probléma.
 Fényigényes növény, világos helyre tegyük, de kerüljük a tűző napfényt. Tápanyagigényes növény; laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajt kedvel. A léggyökereket időnként levághatjuk róla, és a visszametszést is jól tűri. Kórokozókkal, és kártevőkkel szemben ellenálló szobanövény.
  Nyárra ki is tehetjük teraszra, erkélyre, de semmiképp se tűző napra.

 

 Spatiphyllum – Vitorlavirág

  Illatos, fehér, jellegzetesen vitorla formájú virágzata, a fényes zöld levelek fölé emelkedik. A virágok több hétig is díszítenek. Magassága elérheti a 60 – 70 cm –t is, ezért hagyjunk neki helyet a növekedésre.
 Világos, de nem tűző napos helyre tegyük. Jó vízáteresztő képességű talajt kedvel, és rendszeres öntözést kíván. Ennek ellenére könnyen kezelhető, nincs vele sok gond. Tápoldatozni a virágzás serkentése érdekében, tavasztól őszig szükséges. Átültetése megfelelő cserépbe, február – márciusban javasolt.
 Tőosztással szaporítható. Időnként megtámadhatja a takácsatka, vagy a pajzstetű, de ezt megelőzhetjük, ha a leveleket időközönként lemossuk. 

 

 Chlorophytum – Csokrosinda

 Afrika trópusi területein őshonos növény, az egész világon elterjedt szobanövény. Alkalmazkodó képessége kitűnő, gyors növekedésű, és csíkos levelei igen dekoratívak. Kis indáin, sarjnövények fejlődnek, ezzel szaporítása is igen egyszerű. Ezeket egyszerűen csak le kell választani, és kicsiny gyökerüket egyből földbe kell ültetni. A pici növénykéket nem muszáj leszedni, mert lecsüngve a kis indákon, igen dekoratívak tudnak lenni függő kaspóban is.
 Világos helyet szeret, tolerálja a szárazságot, és a kevéssé meleg hőmérsékletet is. Tápoldatozzuk tavasztól őszig kéthetente, és hetente kétszer, háromszor öntözzük.


Budaörs
2019. február 8.

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

 

 

 

 

 

címkék: