Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

A növények tápanyag - hiánytünetei 2.

2018. október 02
megtekintések4486
A növények tápanyag - hiánytünetei 2.

 Előző cikkünkben a makroelemek fontosságára hívtuk fel a figyelmet, ám a növények életéhez szükségesek a mikroelemek is.
 Mikroelemek alatt a kisebb mennyiségben szükséges elemeket értjük. Ezek közül esszenciálisnak hívjuk a nélkülözhetetleneket.
Ide tartozik a vas (Fe), a cink (Zn), a réz (Cu), a bór (B), a kobalt (Co), a mangán (Mn), és a molibdén (Mo).
 Ezek közül kicsit bővebben a vasról, cinkről, a rézről, a mangánról, és a bórról fogunk megtudni. 

 

 Vas Fe

  A növények szervezetében a vas fontos szerkezeti elem, és e mellett fontos enzim tevékenységek közreműködője. Jelentős a szerepe a fotoszintézisben, a légzésben, és az oxidációs, - redukciós folyamatokban.
 Jellemzője a vasnak, hogy nem nagyon mozog az egyes növényi részek között. Ennek következében a vashiány tüneteit a fiatalabb növényi részek mutatják, míg az idősebbek szépen zöldellenek. 

 

 Vashiány gyakran jelentkezik meszes, agyagos talajokon, a jelenséget mészklorózisnak is hívják. A tünet az erek közötti sárgulással kezdődik, és fokozatosan teljes nekrózis, azaz elhalás lesz az eredménye. Súlyosabb esetekben a levelek már szinte fehérek lesznek.
 Szőlőnél a levél érközeinek sárgulása mellett megfigyelhetünk bogyóelrúgást (a bogyók éretlenül lehullanak a fürtről), és a vesszők csökkent növekedését is. Gyümölcsöknél is jellemző a termés korai, éretlen lehullása.
  Száraz, hűvös időben fokozódhat a hiány. Gyümölcsfákon a hiánytünet csak egyes ágakon alakul ki eleinte, valamint megfigyelhetünk gyengébb virág kötődést is. 

 

 Cink Zn

 A cink fontos szerepet játszik a növények nitrogén- anyagcseréjében. Legnagyobb jelentősége a hajtások növekedésében, megnyúlásában van.
  A hiánytünetek először az idősebb, alsóbb leveleken láthatóak határozottabban. Az erek között klorotikus, sárgás elszíneződés tapasztalható, majd ezt a szövetek elhalása követi. Egyes növényeknél (pl.bab), a levelek mozaikossága is árulkodó lehet. Gyakran rövidülnek a hajtások is, illetve az idő előtti levélhullás. A levelek láthatóan aprók maradnak, és torzulnak.
 A cinkhiányra fokozottan érzékeny a kukorica, a szója, a szőlő, és a gyümölcsök.  

 

Réz Cu

 A legtöbb növény igen kevés rezet vesz fel, részben a gyökerén, részben pedig a levelén keresztül. A réz egyáltalán nem számít mozgékony elemnek sem a talajban, sem a növényben.
 Szerepe fontos biokémiai szempontból. Jelentősége a fotoszintézisben a legnagyobb, valamint a fehérjeszintézisben is szerepet játszik. Azokban a fiatal növényi szervekben, amelyekben alacsony volt a réz szintje, kevesebb DNS- t találtak, mint a rézzel kellően ellátott példányoknál.
 Hiánytünet: A növény növekedése lelassul, az új levelek szürkészöldek lesznek, megsárgulnak, vagy kifehérednek. A tünetek először mindig a fiatal levélen jelennek meg, és az egész növény petyhüdtté, lankadttá válik. Gabonákon tipikus tünet az ún. fehérkalászúság; a szemek gyakran nem fejlődnek ki. 


 

 Mangán Mn

 Mivel a mangán viszonylag gyengén mozog a növényekben, ez a magyarázat arra, hogy először a fiatal leveleken láthatók a tünetek. Ez az elem részt a növények számos életfolyamatában, legfontosabb szerepe az enzimek átalakításában van.
 Hiányában a fiatal leveleken, a levél erek között fakó, szürkészöld klorózis jelenik meg, míg a növény többi része teljesen zöld marad. Egyes növényeknél (pl.sárgarépa), a levelek foltossá, márványozottá válnak.


 

 Bór B

 A bór a vízárammal mozog a gyökerekben, ez összefügg azzal a ténnyel, hogy a hiánytünetek először a növekvő hajtáscsúcsban jelennek meg. Ellenben a növényen belül lassan mozog, ezért a koncentrációja a gyökér környékén a legnagyobb a növényen belül.
 A bór nélkülözhetetlen a sejtek fejlődésében és növekedésében, a virágok megtermékenyítésében és a terméskötődésben, valamint a szénhidrát – anyagcserében is.
 A tünetek a fiatal leveleken jelennek meg leghamarabb, azok kifakulnak, lankadttá válnak. Jellegzetes tünet a gyökerek tenyészőcsúcsának pusztulása, illetve a szőlőnél, és a gyümölcsöknél a bogyók nem fejlődnek ki teljesen. 

 Mint láthattuk, rendkívül fontos a tápanyag – ellátás, és az, hogy megpróbáljuk felismerni, ha a növényünk „éhezik”. Professzionális műtrágyákkal, és tápoldatokkal tehetünk ez ellen. 


Budaörs
2018 október1.

 

 

Szakirodalom: Tápanyaggazdálkodás Szerkesztette: Füleky György

Másolás a szerző engedéle nélkül tilos!

Deák Gabriella
kertészmérnök

 

címkék: