Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Aloe Vera, a gyógyító

2018. február 02
megtekintések6391
Aloe Vera, a gyógyító

Ki ne hallott volna még az Aloe vera csodálatos hatásairól? Talán többen is vagyunk, akik tapasztaltuk is gyógyító erejét. Ez a növény igen régóta szolgálja már az emberiséget, és igen érdekes a története is. Tudjunk meg egy kicsit többet róla! Az Aloe vera őshazája eredetileg Afrika száraz vidékei, napjainkban Európa mediterrán vidékein, Dél- Amerikában, és Észak- Amerika déli részén is sokfelé termesztik, a Sivatag liliomának is nevezik.

 Az Aloénak körülbelül 250- 300 faja ismert, és ennek csak kis része rendelkezik az említett gyógyító hatásokkal. Az orvostudomány az Aloe Barbadensis Miller- t használja leggyakrabban. Ennek a legmagasabb a gombaölő, antibiotikus és gyulladáscsökkentő hatása. Elképesztően sok, több mint 200 hatóanyaga van az Aloe Barbadensis Millernek. Az emberi szervezet számára szükséges összes vitamint tartalmazza, ezen kívül 20 féle nélkülözhetetlen nyomelemet is, ezen kívül aminosavakban is gazdag, amelyek köztudottan a fehérjék építőkövei. Számos egészségügyi vitamin-, és kozmetikum készítmény is tartalmazza, hiszen a bőrre jótékony hatásúak enzimjei is. Elsőrangú az égési sérülések gyógyítására, valamint az egyéb, rovarcsípés, vagy allergia okozta bőrelváltozás kezelésére. Az orvostudomány nagyon régóta használja, az első írásos emlékeket sumér agyagtáblák őrzik. Az ókori Egyiptomban az örök élet szimbóluma volt, és a mumifikálási eljárások során is alkalmazták, az indiánok pedig egyenesen szent növénynek tekintették.

 Az Aloe vera a liliomfélék családjába tartozó, 1m körüli magasságra növő, húsos- tüskés levelű növény. A növényt csak 4- 5 éves kora után használják gyógyászati célra, mert ez előtt, a fiatal egyed levelei még sok méreganyagot tartalmaznak. Szaporítása sarjhajtásokkal történik, de a trópusi országokban a kolibrik által beporzással, ivarosan is megtörténik.

 Érdekessége, hogy a levágott levél helyén a növényen pár percen belül már egy vékony bőrszerű réteg képeződik, mint és azonnal elkezdődik a gyógyulási folyamat. Az Aloe nyomban lezárja a sebhelyet, megakadályozva a fertőzéseket. Ebből is láthatjuk rendkívüli regenerálódó, és regeneráló képességét. Levelének héja 15 sejtrétegből áll, és viaszos réteg borítja. A külső réteg alatt található az aloin tartalmú cellulóz bőrszövet. Az aloin erősen hashajtó hatású! Kártevők éppen ezért nem is gyakran támadják meg, a vastag bőrszövet megvédi. 

Ez alatt találhatjuk az aloe gélt, amely egyébként savas kémhatású. Ebben egy komplex „csatornahálózat” fut, amely a víz, és az ásványi anyagok szállításáért felelős. Maga a növény, világos, de tűző naptól védett helyet kedvel. Nem vízigényes, heti egyszeri öntözés elégséges. A pangó vizet nem bírja, mert gyökerei elrothadnak. Télen minimum 5°C hőmérsékletű helyen legyen, hidegebb hőmérsékletben a nedvdús levelek könnyen megfagynak és elfonnyadnak. Teleltető helyén is érje fény és hőmérséklettől függően két- három hetente ilyenkor is kapjon kevés vizet. Amennyiben jól érzi magát, hamar növekedésnek indul, és rendkívül egzotikus dísze lehet otthonunknak ez a „gyógyító szépség”. 

 Budaörs

2018. február 02.

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!


címkék: