Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Bogyós gyümölcsök- egy kicsit másképp

2017. április 29
megtekintések5423
Bogyós gyümölcsök- egy kicsit másképp

A gyümölcsök köztudottan jótékony hatással vannak szervezetünkre, de ezek közül kiemelném a bogyósok szerepét, amelyekről az a hír járja, hogy a legnagyobb mértékben méregtelenítenek. Rendkívüli antioxidáns anyagok, amelyek a szervezet sejt szinten való gyógyítását végzik. Legfontosabb feladatuk a szabadgyökök megkötése.

Mindannyian ismerjük a málnát, szamócát, szedret, ribizlit és a szőlőt. Ezek a kereskedelmi forgalomban évente megjelenő, mindenki által ismert és termesztett fajták. Viszont ennél jóval tágabb a repertoár. Ismerkedjünk meg most néhány kevésbé ismert bogyóssal! Áfonya- Vaccinium Mind a vörös, mind a fekete áfonya nagy mennyiségben tartalmaz gyümölcssavakat, ásványi anyagokat. Antocián- tartalma erősíti az immunrendszert és késlelteti az öregedést. A vörös áfonyának különösen jelentős az E- és C- vitamin tartalma, valamint sok béta- karotinnal is rendelkezik; ezenkívül jó hatással van a bél- és hólyagműködésre. A fekete, vagy kék áfonya hatása leginkább a szív- és érrendszerre jelentős. Ezek mellett csökkentheti a bőrhibák megjelenését, segít megőrizni annak egészségét. Az amerikai indiánok fedezték fel először a bélrendszerre és az emésztésre való jótékony hatását. Enyhíti mind a hasmenés, mind a székrekedés tüneteit, oly módon, hogy helyreállítja a bélflórát.

Tudósok vizsgálták az oxidatív stressz által veszélyeztetett személyeknél hatását. Meglepődve tapasztalták, hogy az áfonya nem elszigetelten, egy bizonyos célterületen fejti ki hatását, hanem a szervezet teljes területén áldásos tevékenységet folytat. Viszont leginkább nyersen fogyasszuk, mert ekkor kapjuk a legnagyobb tápértéket és a legtöbb hatóanyagot.

vörös fekete áfonya

 Lycium- Goji bogyó A második legnagyobb mennyiségű C- vitamint tartalmazó gyümölcs. Gazdag ezen kívül B- vitaminban, káliumban és természetesen antioxidánsokban is. 18 különböző aminosavat tartalmaz, és béta- karotin tartalma is jelentős. Ezeken kívül tartalmaz a bogyó gombaölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő anyagokat is. Legfontosabb gyógyhatással a látásra van a benne lévő jelentős mennyiségű A- vitamin révén. Zeaxantinnevű antioxidánsa csökkenti az időskori látásromlást, és védi a szem retináját a fertőzések ellen. A goji ezek mellett serkenti az agyalapi mirigy működését, miáltal fokozza a HGH növekedési hormon termelését. A HGH csökkenti a testzsírt, segíti az alvást, javítja a memóriát, gyorsítja a gyógyulást. Kutatták még a bőrre gyakorolt hatását is, arra jutva, hogy szénhidrátjai révén bőrbetegségekre is hatásos lehet. Ezek tudatában joggal nevezhetjük a fiatalság hormonjának, a gojit pedig a fiatalság gyümölcsének.

lycium goji bogyó

 Fekete berkenye-Aronia melanoscarpa Májusra esik kb. 10 napos virágzása, amikor is fehérbe borul az egész bokor. A virágok illata nagyon markáns, hasonlít a madárberkenyére Sorbusaucuparia, és emiatt az intenzív illat miatt az ültetvények mellett sokfelé méhészeteket alakítanak ki. A madarak számára rendkívül jó táplálék, de az emberek számára nyersen fanyar íze miatt nem fogyasztható. Az angolok ezért is nevezik „chokeberry”- nek, vagyis „fojtogató bogyónak”. A héjában lévő színezőanyagot nagyon jól tudja hasznosítani az élelmiszeripar lekvárokban, joghurtokban. Nagyon magas a C- vitamin tartalma, ezért érdemes termeszteni és feldolgozni egyaránt. Kompótként, szörpként, lekvárként és passzírozva fogyasztható. A berkenyéből készült bor technológiáját is kidolgozták már, de Magyarországon pálinka különlegességet szoktak készíteni bogyójából.Ami nagyon fontos jó tulajdonsága, hatékony gyulladáscsökkentő- és megelőző képessége. Ez azért fontos, mert az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy az úgynevezett „civilizációs betegségeket” valószínűleg gyulladásos folyamatok indukálják. Az orosz népi gyógyászat például szinte mindenre ható csodaszernek tartja, és használja a fekete berkenyét.A Szovjetunióban végzett kutatások azt bizonyították, hogy segít eltávolítani a szervezetből a nehézfém-szennyeződéseket.

fekete berkenye

 Homktövis- Hippophaë A homoktövist már egészen régen számon tartják gyógyhatása miatt. Nagyon sok kutatás folyt ezzel kapcsolatban, és sokan szinte „csodaszerként” tartják számon. A homok aranyának is nevezik. Több, mint 100 biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz. Kínában gyógyszernek van minősítve. Hatásai között szerepel immunerősítő hatása, ezen kívül fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő. Bizonyos források szerint gátolja a tumorok növekedését, enyhíti az esetleges sugárterápia által okozott sejtkárosodást. Zsíroldó hatása, anyagcsere fokozó hatása is jelentős, ezáltal segít az optimális testsúly megtartásában. A májat regenerálja, tisztítja. Gyomor- és nyombélfekély kezelésében is használják, ezen kívül hatásosnak bizonyult a korai érelmeszesedés kezelésében is. Gyógyítja az égési és fagyási sebeket, bőrfertőzéseket. A kozmetikai iparban is sokat használnak belőle, mert gátolja a hajhullást, a ráncok kialakulását; kötőszövet- erősítő hatása révén pedig megakadályozza a narancsbőr kialakulását. A napolajokban is megtalálható komponensként, hiszen olaja véd a napsugárzás okozta káros hatásoktól. Legjelentősebb azonban a rendkívül magas C- vitamin tartalma. Fajtánként változó, 100g bogyóban 200-700mg mennyiséget tartalmaz. Gazdag még béta- karotinban, kalciumban, magnéziumban és cinkben. E- vitamin tartalma például elérheti a 200mg- ot is 100g bogyóban. Gyógyászati célra a hideg sajtolással nyert olaját használják; szárított leveleiből pedig ízletes tea készíthető. Bogyóiból egyébként ivólé, dzsem, szörp, kompót készíthető. 

homoktövis

 Említésre méltó, esetleg kevésbé ismert tulajdonságok: • Szeder, kökény, eper: immunerősítő, vértisztító. • A som C- vitamin tartalma sokszorosa a citroménak, lekvárja pedig egyedülálló magyar termék- hungarikum. • A feketeribizlinek magas pektintartalma miatt feldolgozás után is megmarad a C- vitamin tartalma.


 Budaörs 2016.10.10. 

budaörsi kertészet

 Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

címkék: