Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Hogyan készítsünk bodzaszörpöt?

2019. május 09
megtekintések5181
Hogyan készítsünk bodzaszörpöt?

Május? Készítsünk bodzaszörpöt!  

Amint sétálunk az erdőben, - mert ebben a gyönyörű májusi napsütésben mi mást is csinálnánk – megakad a szemünk az ilyenkor csodálatos ernyős virágokba boruló bodza- sambucusnigra- bokrokon. Bizony elragadó látványt nyújtanak ilyenkor, és ha picit tovább gondoljuk, nem csak szép, hanem rendkívül jótékony hatása is van a bodza virágjának.

bodza virág

 Fogyasztása szárítva, tea formájában gyógyhatású, rendkívül jó vízhajtó-, és baktériumölő hatással rendelkezik. Meghűlés esetén, egy csésze bodzavirág tea jól kiizzaszt. Ámde az elkövetkező hónapokban inkább hűsölnénk, amihez nagyon megfelel egy jó hideg bodzaszörp fogyasztása. Ennek elkészítése egyáltalán nem ördöngösség, sőt kifejezetten egyszerű. Mindenek előtt válasszuk ki a helyet, ahonnan a virágokat begyűjtjük. Fontos, hogy ez a hely ne legyen közvetlenül kocsiút mellett, és lehetőleg nem szennyezett levegőjű területről szedjük a virágokat. Amennyiben lehetséges, legjobb a vidéki erdőség. A bokorról válasszunk ki 12-14 db virágot, és vágjuk le. A virágokban a pici bimbók még ne legyenek mind kinyílva, legjobb, ha van köztük zárt állapotú is.

bodza virágok

 Miután túl vagyunk a begyűjtésen, fogjuk a virágainkat, és áztassuk be 5 liter hideg vízbe. A vízbe daraboljunk bele ízlés szerint 1, vagy 2 db citromot héjastól, és takarjuk le az egészet.

citrom bodza szörp

 Hagyjuk állni 48 órát, és ezután szűrjük le. Kétszeri szűrjük át a levét, majd feltesszük a tűzhelyre. Elkezdjük főzni, közben bele keverünk 1 kg cukrot, és ízlés szerint 1- 2 evőkanál citromsavat.Miután felforrt a keverékünk, még forrón üvegekbe töltjük, és azonnal lezárjuk. Természetesen, télire is készíthetünk, ebben az esetben annyi a különbség, hogy palackozás előtt, amikor már elzártuk a tűzhelyet, keverjünk az egész láboshoz 1 evőkanál nátrium- benzoátot. Ebben az esetben egész évben lesz bodza szörpünk. Alap esetben, tartósító szer nélkül hűvös helyen tárolva kb. 1- 2 hónapig áll el a szörp.

 Jó munkát kívánunk, és váljék egészségükre!!! 

Budaörs, 2017.május 13.

budaörsi kertészet kerttervezés