Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Bougainvillea teleltetése

2020. november 14
megtekintések3183
Bougainvillea teleltetése

 

Bougainvillea

Murvafürt

 

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is a Bougainvillea másnéven murvafurt. Ez a gyönyörű mediterrán növény különleges megjelenésével vonja magára figyelmünket. Díszítő értéke nem az apró sárga virágai révén mutatkozik meg, hanem a tömegesen, élénk színekben pompázó felleveleiben.


 

Sok mediterrán országban láthatjuk az utak mellett szabadon télen is a murvafürtöt, de sajnos ez az egzotikus növény sem bírja a mi éghajlatunkon a teleket, ezért a megfelelő helyet kell választanunk neki erre az időszakra. Nem kell viszont kapkodnunk, mivel könnyen viseli a mínusz 2-3 fokot is, az utóbbi évek enyhe időjárását figyelembe véve akár december elejéig is kint maradhat.




Teleltetésnek a legideálisabb egy télikert, ahol megfelelő fényt kap, amennyiben ez a lehetőség nem adott, abban az esetben is fontos találnunk egy világos részt akár házon belül is, ahol a hőmérséklet +10-15 fok közötti. Figyeljünk, hogy ennél hidegebb ne legyen, valamint a cserép se hideg padlózaton álljon, rakjunk alá textiliát, fatáblát. Mielőtt bevisszük hagyjuk el a tápoldatot, illetve mérsékeljük az öntözést is, télen csak arra figyeljünk, hogy ne száradjon ki a földje.

Ha nem kap elegendő fényt, leveleit szinte teljesen ledobálja, ami miatt nem kell megijednünk, tavasszal, mikor ébredezik növényünk, újra kezdi hozni leveleit, így nyárra ismét gyönyörködhetünk benne.




Az ágak erőteljes visszavágása több célt szolgál. Elsősorban a növény jóval kevesebb energiát használ, másodszor pedig, a mi nem elhanyagolható, sokkal kevesebb helyet foglal. Fontos arra figyelnünk, hogy az elszáradt virágok, a száraz, beteg ágak mindenképp kerüljenek levágásra.


Amint tavasszal a szabadban az éjszakai hőmérséklet már tartósan eléri a +5 fokot - ami feltételezi az eljövendő jóidőt - fokozatosan hozzászoktathatjuk a melegebb hőmérséklethez. Ekkor már elkezdhetjük a tápoldatozást is. Megfelelő feltételek mellett, ekkor már elkezdi újra hozni leveleit, majd virágait

címkék: