Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Leander teleltetése

2022. november 26
megtekintések3023
Leander teleltetése

 

Leander

Nerium oleander

Az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb mediterrán növényünk a leander.

Örökzöld cserje, ezért télen-nyáron díszit leveleivel, de mégiscsak akkor a legszebb, mikor ellepik a különböző színekben pompázó virágok. Ahhoz, hogy lehetőleg minden évben megcsodálhassuk virágait elengedhetetlen a megfelelő teleltetés.

Jól tűri az átmeneti gyenge fagyokat, ezért nem kell megijedni, mikor reggel a hőmérő mínus 1-2 fokot mutat. Nagy többségük -5 fokig bírja.


 

A legalkalmasabb teleltető hely egy világos, maximum +10-15 fokos helyiség, ahol adott a lehetőség a szellőztetésre. Amennyiben nem találunk ideális helyet számára, nagy valószínűséggel számolnunk kell a kártevők megjelenésével.

Télen a leander is pihen, ez azért fontos, mivel már a teleltetés megkezdése előtt fokozatosan el kell hagynunk a tápanyag utánpotlást az öntözés csökkentésével együtt. A földje teljesen ne száradjon ki, de már egyértelműen nem kell naponta öntözni. Abban az esetben sem szabad elfelejtenünk az öntözést, ha már a végleges teleltető helyére tettük, hetente legalább egyszer nézzünk rá, ne hagyjuk kiszáradni.




Abban az esetben, ha leanderünk metszést igényel érdemes még ősszel elvégezni, így növényünk a következő nyáron is dúsan virágozhat, míg a tavaszi metszés után ez eltolódhat, vagy akár el is maradhat. Ne sajnáljuk, nyugodtan visszavághatjuk drasztikusan is, ha sűríteni szeretnénk. Késői visszametszésnél előfordulhat, hogy kihajt a teleltető helyen és beteges, gyenge hajtásokat nevel.