Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Fűszer- és gyógynövények termesztése, hatásai

2019. július 22
megtekintések7442
Fűszer- és gyógynövények termesztése, hatásai

Stevia- jázminpakóca

Az egészséges, tudatos táplálkozásban egyre népszerűbbek a természetes édesítőszerek. Többféle növényből ki lehet vonni ezeket, egyik legdivatosabb változatuk a sztívia. A benne lévő, édes ízt adó hatóanyag (a szteviozidok) intenzitása az időjárástól is függ. Gyökere a talajfelszín közelében terül el, tehát ne hagyjuk kiszáradni, vízigénye magas. Az őszirózsafélék családjába tartozó növény Dél- Amerikában őshonos, és mint ilyen, fagyérzékeny. Levele tartalmazza a hatóanyagot, ezt elrágcsálva kitűnően érezhető az édes íz. Legnagyobb fogyasztója Japán. Fogyasztható frissen, szárítva, oldatban és alkoholos kivonatként is. Több üdítőital gyártó cég is piacra dobott már sztíviával édesített termékeket. 

Stevia- jázminpakóca

Menta

  Az ajakosvirágúak rendjébe, az árvacsalánfélék családjába tartozó nemzetség. Sok kertben előforduló népszerű gyógynövény, limonádék, üdítők és különböző ínyencségek ízesítésére használják. Leggyakoribb képviselőik a fodormenta és a borsmenta. Teája jó hatással van a gyomorra, köhögésre, hurutos megbetegedésekre. Évelő, sűrű növekedésű növény, hosszú hajtásokkal. Levelei illatosak, különösebb gondozást nem igényel. Teljes napfényben fejlődik legjobban, a rendszeres öntözést meghálálja, de ha jól érzi magát, el is tud vadulni, a többi növényt elnyomva. Léteznek különleges menta fajták, ilyen az Ananász- menta, a Csokoládé- menta, a Mandarin- menta. Ezek midegyikére jellemző, hogy a levélke összemorzsolva olyan illatú, amilyen típusú a mentánk.

Menta

 Kola növény- Gotu kola

 Srí- Lankán őshonos növény. A helyiek jótékony hatásának hosszú életet és jó memóriát tulajdonítanak, de jól ismert stresszoldó és méregtelenítő hatása is. Jól használható sebek gyógyítására, köhögésre, idegrendszeri megbetegedésre egyaránt. Levelei frissen is felhasználhatók, de készíthető belőle tea is. Napos vagy félárnyékos helyet kedvel, rendszeres öntözést és tápoldatozást igényel, fagyérzékeny, szobanövényként is tartható. Kúszónövény, a minél gyakoribb csipkedés serkenti a növekedést.

Lándzsás útifű

A rétek, legelők, erdei utak bővelkednek útifűben. A kifejlett, apró, fehér virágú növény leveleit május- június környékén érdemes gyűjteni, amelyek nyálkát és flavonoidokat, kovasavat, cink- és káliumsókat, iridoidokat tartalmaznak. Ezeknek köszönhetően baktériumölő, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító, összezúzva levelei pedig égési sebekre használhatók. Teája elsősorban légúti megbetegedésekre használható, illetve a gyomorégésre is jó.

 Csalán- Urtica dioica

Leginkább vízhajtó hatásáról ismeretes a teája, de még számos gyógyhatással rendelkezik. Tisztítja a teljes emésztő csatornát, erősíti a szervezet védekező képességét is. Élénkítő hatású, emellett sok vasat tartalmaz, ezért vérszegénység esetén is használhatjuk. Ízületi gyulladások, mindenféle reumatikus betegség kezelésében eredményes segítség lehet. Leveleiben C- B és K vitamint találhatunk, valamint flavonoidokat, és kálciumot is. Termesztése gyakorlatilag bárhol történhet, semmire nem igényes, de legoptimálisabb erdei gyűjtése. 

 Orvosi zsálya- Salvia officinalis

 Az ajakosvirágúak rendjébe tartozó, Dél- Európa szikláin tömegesen termő, bokros, illatos virágú félcserje. Gyógyászati célra leveleit használják. A gyűjtés optimális ideje június, július. Nagyon sok hatóanyagot tartalmaz. Illóolajában tujon, kámfor, borneol, eukaliptol és linalool található. Veteményes mellé telepítve illatával távol tartja a kártevőket. Teája fertőtlenítő hatású, fogínysorvadás, torokgyulladás esetén hatásos; valamint felfúvódásra, emésztési zavarok kezelésére is. 50- 80cm- es évelő félcsreje, gyökere mélyre hatol, erőteljesen elágazó. Szárazságtűrő, melegigényes növény. Déli fekvésű, vékony termőrétegű, köves talajon jól fejlődik. Illóolaja a levelekben halmozódik fel, de a virága is ehető. Citromfű- Melissa officinalis Kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. Közel- keleten őshonos, szereti a mediterrán klímát. A kolostorkertek emléke, mert a középkorban itt termesztették. Gyomorrontás, hányinger, puffadások idején különösen jó hatással alkalmazhatjuk. Izzasztó, szélhajtó, epeműködést serkentő hatással is rendelkezik; fürdő formájában pedig reumatikus panaszokra javasolt. Jellemzően idegnyugtatásra szokták ajánlani. Külsőleg sebfertőtlenítésre, ővsömörre, daganatokra, zúzódásra használjuk. Termesztése napos helyen, jó vízelvezetésű talajon a legjobb. Amikor elérik a hajtások a 10- 15cm-t, vágjuk vissza, ettől szépen be fog bokrosodni. 

Orvosi zsálya- Salvia officinalis

 Kerti kakukkfű- Thymus vulgaris

 Európában őshonos, pl. a budaörsi dolomit sziklákon is megtalálható. Szereti a meszes talajt, könnyen legyökeresedik a szára. Alacsony, örökzöld félcserje, melegkedvelő és fényigényes. Szaporítani leggazdaságosabb magvetéssel, de a kezdeti lassú fejlődés miatt inkább palántaneveléssel szaporítjuk. Elriasztja a káposztalegyeket, viszont vonzza a méheket. Első évben keveset vagy egyáltalán ne szedjünk róla hajtást. Teája megfázásra, hurutos gyulladásra és emésztés javításra hatásos. Fűszerként nagyon régóta használja a magyar és a nemzetközi konyha egyaránt, a görögöknél hímzési minta és szerelmi ajándék is. Van citrom illatú fajtája is, ebből főzhetünk gyermekeknek is teát. 

Kerti kakukkfű- Thymus vulgaris

 Rozmaring- Rosmarinus officinalis

 Már az ókorban is megbecsült gyógy- és fűszernövény volt. Fásszárú, tűlevelű, évelő félcserje, amely 40- 80cm- re is megnőhet. Napfényes fekvést és homokos talajokat kedvel. Fagytűrő képessége gyenge, de ha befedjük télire szalmával vagy kéreggel, jól áttelel. Vízigénye közepes, a jó vízelvezetésű talajt és a nagy melegben történő öntözést meghálálja. Félfás hajtásdugvánnyal szaporítható, a dugványok július- augusztusban a beérett hajtások feldarabolásával készíthetők. Kártevője nincs. Fűszerként a megszárított szárról lemorzsolt leveleit használjuk. Erőteljesen antioxidáns hatású, ez az értéke vetekszik fűszerező képességével. Jótékony a cukorbetegségre, depreszióra, fáradtságra, fejfájásra, gyulladásos folyamatok leküzdésére, influenzára és légzőszervi betegségekre. A budaörsi sváb házak előtt sok rozmaring nőtt. Ahol esküvőre készültek, a koszorúhoz termeszették, amely a termékenységet jelképezi. 

Rozmaring- Rosmarinus officinalis

 Bazsalikom- Ocimum basilicum

 Trópusi eredetű, de meghonosodott hazánkban. Víz- és tápanyagigényes, napos helyet és meleget kedvel. 160 bazsalikom fajtát ismerünk. Teáját meghűléses bél- és gyomorpanaszokra használják. Vizelet- és szélhajtó, tejelválasztást serkentő, idegnyugtató hatású. A föld feletti leveles hajtás kétszer vágható, de az első, július közepén kinyert az erősebb és teljes értékű hatóanyag- tartalmú. A bazsalikom neve a görög baszileusz szóból eredeztethető, amelynek jelentése: király. Királyi növényként is tekintettek rá még az ókori Rómában is, uralkodói sírokból kerültek elő maradványai. A középkori latin nyelvű füveskönyvekben már a gyógyhatású növények között szerepel. Hajtásait folyamatosan csipegetni kell, ezzel eltoljuk a virágzást és sokáig lesz teljes értékű levelünk.

 Petrezselyem- Petroselinum crispum

 Minden háztartásban megtalálható valamilyen formában. Akár frissen, akár szárítva, akár jégkockába fagyasztva vagy csak simán a fehérrépa végén. Mindannyian ismerjük ezt a nagyszerű ízt kölcsönző növényt, amely nem csak fűszerezni képes. Rendkívül jó vízhajtó hatással rendelkezik, e mellett afrodiziákum és étvágy javító hatása is ismert. Az ókori Rómában a gladiátoroknak adták, mert azt gondolták, hogy nem csak bátorságuk, hanem bicepszük mérete is megduplázódik tőle.

 Petrezselyem- Petroselinum crispum