Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Futó, kúszó növények a kertben I.

2020. február 03
megtekintések4291
Futó, kúszó növények a kertben I.

 Vannak kertünknek olyan területei, amelyeket el szeretnénk takarni valamiért. Akár a kopott házfalat, akár egy csendes udvari zugot, a kíváncsiskodók elől, vagy épp egy teraszt bújtatnánk növények ölelésébe.

 Mindegy mi a cél, a következő növényekkel mindenképp sikerrel járunk.
 Fontos kérdés elsősorban, hogy lombhullató, vagy örökzöld növényt keresünk. Továbbá, aszerint kell választanunk, hogy mennyire napos, vagy árnyékos a hely, ahova kerül. Valamint figyelnünk kell a növény vízigényére aszerint, hogy fogjuk – e öntözni, vagy nem.
 Amikor ezeket a kérdéseket megválaszoltuk magunknak, már jöhet is a választás. Segítünk egy kicsit ebben.

Hedera helix – Borostyán

 Az egyik legismertebb kúszónövény a borostyán. Jellemzője, hogy a tűző napot kerüli, a félárnyékos, még inkább az árnyékos helyeket kedveli. Örökzöld voltának köszönhetően feldobja a tél kopárságát, hiszen fényes, sötétzöld levelei ilyenkor érvényesülnek a legjobban.
 Növekedése nagyon erőteljes, kapaszkodó gyökereivel bárhol megtapad, nincs szükség a rögzítésére. Érdekessége, hogy amennyiben nem talál függőleges felszínt magának, elkezd a talajon terülni, és be is hálózza azt.
 Virágai nyár végétől nyílnak, és nagyon jó mézelők. Bogyói az ember számára mérgezők, de a madaraknak kiváló téli eleség.
 Talajban nem válogat, nem túl vízigényes.
 Rengeteg színváltozatban létezik már, sőt szobai borostyánt is tudunk már vásárolni.

  Parthenocissus – Vadszőlő

 A vadszőlő a másik legelterjedtebb kúszónövény. Három legfontosabb fajtája a Közönséges vadszőlő – Parthenocissus inserta, a Tapadó vadszőlő – Parthenocissus quinquefolia, és a Repkény vadszőlő – Parthenocissus tricuspidata.
 Díszítő képességük az őszi lomb színeződésben rejlik. A lobhullás előtti időszakban ugyanis fantasztikus színekben pompáznak.
 Szeretik a napos helyet, de enyhén árnyéktűrők, viszont teljes napfényben lesz legszebb az őszi levél színeződés. Vízigényük nem nagy, és a talajban sem válogatnak.
 A közönséges vadszőlőnek nincsenek tapadó korongjai, ellentétben a tapadó vadszőlővel, tehát szüksége van támasztékra. A tapadó vadszőlő ezzel ellentétben, bármilyen felületen könnyedén megtapad.
 A tapadó vadszőlőnek nagyobb az árnyéktűrő képessége, ezért árnyékosabb falakon is megtapad.
 Erőteljes növekedésüket rendszeres metszéssel kordában tarthatjuk.

 Humulus lupinus – Közönséges komló

  Kelet – Európából származó, lombhullató kúszónövény, amelynek termése a sörgyártás fontos alapanyaga.
 Rizómával terjedő, gyors növekedésű növény. Kétlaki növény, termést csak abban az estben hoz, ha jelen van a nőivarú, és a hímivarú egyed egyaránt.
 Kedveli a napfényt, vízigénye közepes (fiatalon magas), talajra igénytelen. Virágzása június végén kezdődik, és 20 – 30 napig tart. Toboza nyár végétől, egészen októberig díszít. Nincsenek tapadókorongjai, így támasztékot igényel.
 Hajtásait ősszel a talajszintig vágjuk vissza, mert elvadulhat.

 Bármelyiket is választjuk, szarvasmarhatrágyával tudjuk dúsítani a talajt.

 

Budaörs

2020 január 31.

Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!
Közreműködött: 
Deák Gabriella
kerészmérnök

 

címkék: