Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Hogyan gondozzuk egynyári növényeinket?

2019. május 20
megtekintések4086
Hogyan gondozzuk egynyári növényeinket?

 Itt van végre az igazi, forró nyár. Eljött az ideje a kerti partyknak, baráti csevegéseknek a terasz hűvösében, és végre mindenki gyönyörködhet munkájának gyümölcsében, amit tavasszal a kertben elvégzett.
 Nézzük meg, miből áll az egynyári virágok gondozása a gyakorlatban. Lehetnek csüngő balkonnövények, vagy épp cserepes egynyáriak, mindenképp ápolásra szorulnak ahhoz, hogy egész nyáron díszítsék az erkélyt, vagy épp a kertet. 

 A tavasszal beültetett árvácskák, és százszorszépek nagy valószínűséggel mostanra már nem olyan dekoratívak, mint amikor bekerültek a helyükre. Ezek a tavaszi virágzó növénykék már nem bírják a nyári meleget, erre az időszakra már magot érleltek, és nem fognak többet virágozni.

 

 Virágok visszavágása

 Meg tudjuk kissé nyújtani a virágzási időt oly módon, hogy a megtermékenyült virágokat, azaz a termés- kezdeményeket időről- időre lecsipkedjük, vagy épp levágjuk. Ezzel arra késztetjük a növényt, hogy továbbra is virágokat produkáljon, ne pedig a termés kinevelésére koncentráljon. 

 Ezt a virágcsipkedést egyébként minden egynyárinknál bevethetjük, a virágzás serkentésének érdekében. Fokozottan vonatkozik ez az ámpolnás, csüngő habitusú virágjainkra, mert a folyamatosan dús virágzást csak így érjük el náluk. Egyes fajtáknál, pl. mézvirág, pedig időnként szükség van egy erősebb visszavágásra is. Ennek folyamán a növény felső részét, ahol az elvirágzott rész található, egyszerűen levágjuk ollóval, és már kész is vagyunk. Fontos azonban, hogy leveleket, és zöld részt bőven hagyjunk rajta, hiszen csak így fog tudni újra virágot nevelni. 

 

 Öntözés

 Nagyon kell figyelnünk a megfelelő vízellátásra, mert sem a kiszáradás, sem a túlöntözést nem fogják megköszönni a növényeink. Azzal szokott probléma lenni, hogy nem tudjuk pontosan, mennyi vizet is adjunk. Általánoságban elmondhatjuk, hogy azoknál a ládáknál, és cserepeknél, amelyek a nap nagy részében tűző napon vannak, minden nap locsoljunk! Erre a legalkalmasabb időpont késő délután, vagy este van. Természetesen, aki ezt nem tudja megoldani, az ugyanolyan hatást érhet el egy kora reggeli öntözéssel is. Lényeg, hogy lehetőség szerint ne maradjon ki nap. Az is fontos, hogy milyen vízzel locsolunk. Legjobb az összegyűjtött esővíz, de ha van lehetőségünk rá, akkor állott csapvíz is jó.

 

 Tápoldatozás

 Ajánlott az edényben tartott, és az ágyásban nevelt egynyáriak 2 hetente történő tápoldatozása. Erre a problémra szinte már korlátlan mennyiségű, különböző gyártmányú, szerves-, és műtrágya van forgalomban. Ezek a tápoldatok látják el a szükséges makro-, és mikro tápelemekkel a növényt. Mivel ingen korlátozott egy balkonládában a föld mennyisége, így mindenképp be kell iktatnunk a tápozást. Legkönnyebben oldódnak a folyékony halmazállapotúak, de természetesen, aki a szilárd állagra esküszik, az is megtalálja a neki megfelelőt.

 Léteznek természetesen levelükkel díszítő egynyáriak is (pl.coleus, vagy díszcsalán), amelyek szintén vágynak törődésre, de ez a fajta például teljes erejéből meghálálja a gondoskodást. Nagyon dúsan hozza színesebbnél színesebb leveleit, és egészen a fagyokig díszítheti teraszunkat. Összefoglava tehát, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy továbbra is a mi kertünk, és balkonunk legyen a legvirágosabb a környéken: 

• Virágok csipkedése 
• Megfelelő öntözés 
• Tápoldatozás 
• …és a legfontosabb: szeretet. :) 

 Amikor pedig nyaralni megyünk, bizony valamilyen formában gondoskodnunk kell a virágaink öntözéséről. Öntözésről szóló cikkünkben ezt a kérdést feszegetjük. 

2018.07.14
Budaörs


Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

címkék: