Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Hogyan öntözzük növényeiket nyáron?

2019. május 27
megtekintések4681
Hogyan öntözzük növényeiket nyáron?

Hogyan öntözzük nyáron kertünket?

 

A nagy forróságban az öntözés alapvető szabályait be kell tartanunk annak érdekében, hogy növényeink ne sínylődjenek. Nézzük ezeket sorban:

  1. Este szürkületkor, vagy kora reggel öntözzünk, mert ekkor párolog el a legkevesebb víz.
  2. Annak érdekében, hogy a víz eljusson a gyökerekhez is, inkább ritkábban és nagyobb mennyiségű vízzel öntözzünk.
  3. Ha a talaj megszikkadt és kiszáradt érdemes kicsit megkapálni a felszínt, mert ezáltal a víz könnyebben bejut a talajba.
  4. Kannás, és tömlős locsolás esetén is a növények tövét öntözzük, így fog a legkevesebb nedvesség elpárologni.

nyári öntözés öntözőrendszer

Természetesen sok tényező befolyásolja, hogy mennyit kell öntöznünk. Ilyen tényező a talaj típusa. Alapvető talaj típusok: homok, agyag, vályog talaj. A homoktalajok jellemzője, hogy könnyen mozog bennük a víz, ám hamar át is folyik rajtuk, tehát a víz megkötő- képességünk csekély. Ennél a típusnál úgy lehet kellően nedvesen tartani a földet, hogy gyakrabban öntözünk 10- 25 cm mélységben. Az agyagos talaj sok vizet képes megkötni, de a nedvesség nagyon lassan szívódik fel, és nehezen válik elérhetővé a növények számára. Ebben az esetben kevesebb mennyiséget kell kijuttatni, mint amennyi el tud szivárogni egységnyi idő alatt. A legjobb tulajdonságokkal a vályogtalajok rendelkeznek, kiváló a vízmegtartó képességük és a víz könnyen mozog a talajban is. Azonban itt arra kell figyelnünk, hogy amikor a felszín nedves, kicsit állítsuk le az öntözést és várjuk meg, amíg elszivárog. 

nedves felszín

 A talaj típusán kívül számolnunk kell a nap, és a szél szárító hatásával mindenképp. Locsolásnál nagyobb mennyiségű vizet adjunk a kisebb, fiatal növényeknek, valamint a cserépben, vagy balkonládában lévőknek. A nagyobb, idősebb példányok már kevesebbel is beérik. Jól tesszük, ha a virágágyásaikat, növényeinket úgy alakítjuk ki, hogy a töveket körbevesszük mulccsal, apró kaviccsal, vagy egyéb takaró anyaggal, így kevésbé száradnak ki hamar a növényeink. 

kaviccsal a kiszáradás ellen

 Amikor elmegyünk nyaralni, és kertünket magára hagyjuk, az bizony okozhat gondot. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy rá tudja bízni egy rokonra, barátra, vagy épp szomszédra a locsolást, de ha igen, az bizony nagyon jó.  Viszont, ha nincs ilyen lehetőségünk, van egy igen gazdaságos, ám rendkívül hasznos és eredményes módszer virágaink életben tartására távollétünkben. Nem kell hozzá más, mint üres PET palackok, egy tű, és víz. A palackokat megtöltjük színültig vízzel, és rácsavarjuk a kupakot. Ezután az alján kiszúrjuk a palackot tűvel, majd bele állítjuk a cserépbe, balkonládába, vagy épp a kertben lévő cserje tövéhez. A többi nem a mi dolgunk, nyugodtan mehetünk pihenni, amíg otthon is gondoskodtunk az öntözésről. Persze azért mielőtt elmegyünk, egy alapos locsolást ne felejtsünk el, és miután hazaértünk, akkor is az legyen az első dolgunk, hogy megnézzük, miként szuperált a szerkezet.

alapos locsolás automata öntözőrendszer

 Jó munkát és nagyon kellemes pihenést kívánunk mindenkinek!!! 


Budaörs 2017. július


danubia budaörsi kertészet automata öntözőrendszer


Másolás a szerző engedélye nélkül tilos!

címkék: