Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Hogyan öntözzem a gyepem?

2019. július 12
megtekintések4583
Hogyan öntözzem a gyepem?

Általánosságban

 A pázsit gondozásánál az egyik legfontosabb szerep az öntözésnek jut. A megszokottnál bőségesebb csapadék, mint a pázsit túlöntözése, vagy a túlságosan kevés vízmennyiség egyaránt problémát jelenthet. A mostanában oly kiszámíthatatlan időjárás valóban komoly kihívást jelenthet a kerttulajdonosnak, ami leginkább a nyári aszályos időszak természetes vízmennyiségének folyamatosan pótlásából fakad.

Az emberi tényező

 A tapasztalatok azt mutatják, hogy kézi öntözések általában akcióterv jellegűek, mert erről a feladatról szeretünk megfeledkezni vagy a fontosabb teendőink miatt nem a szükséges időben végezzük el. Egy nagyjából átlagosnak mondható 500 m2 nagyságú gyepfelület vízigénye napi ~7-8 óra kézi locsolással elégíthető ki. De ki szeretne ennyi időt szánni a locsolásra és persze hajnalban felkelni, mert ugye ez a legoptimálisabb időpont a minimális párologtatás szempontjából?

Mennyit kell öntözni?

 A gyep vízigényét a terület mikroklímája, a gyep faji összetétele, de legfőképpen a hőmérsékleti tényező befolyásolja. A hőmérsékletei tényezőt kiragadva röviden összefoglalható a házikerti gyepfelületek vízigénye az alábbiak szerint:

Napi maximum celsiusVízigény/mm/napöntözés gyakorisága napokban, h a vízkibocsátás
kb.8-9mm/alkalom
35 C° felett8 felettnaponta, tartós szárazság esetén, akár többször is
30-35 C° 6-8Heti 5-6 alkalom
25-30 C°4-6Heti 4 alkalom
20-25C°3-4Heti 3 alkalom
15-20C°2-3Heti 2 alkalom

Ha már van öntözőrendszerünk, mire figyeljünk?

 Ha öntözőrendszerünk programja nincs a hőmérséklet és az évszakok változásához igazítva, az nyáron alul-, ősszel felülöntözést eredményezhet, pedig a piacon elérhető rendszerek majdnem mindig tartalmaznak felhasználóbarát megoldásokat is. Ha kisebb vízadagokban öntözünk, úgy gyepünk taposás- és szárazságtűrése, valamint gyomnövényekkel szembeni ellenálló képessége is várhatóan gyengülni fog. Ha a talaj felső rétegét nedvesen tartjuk, úgy növényünk számára mindig elegendő nedvesség áll rendelkezésre, melynek következtében a gyökérzet "ellustul", nem hajlandó mélyebbre hatolni, ami a frissen telepített gyepszőnyegnél is megakadályozhatja a legyökerezést. A túlöntözést a nemkívánatos perje fajták gyors felszaporodással hálálják meg, de a kétszikű gyomnövények is gyorsan megvetik a lábukat. A jól megválasztott vetőmag, a rendszeres levegőztetést, gyeplazítás bizonyos mértékig csökkentheti az öntözéshez szükséges víz mennyiségét.

 Ha megörököltük az öntözőrendszert és nem sokat tudunk róla…

 Ha nem vagyunk ellátva kellő információval a telepítéssel és vízkijuttatási tervvel kapcsolatban, érdemes némi időt szánni és megmérni a körönként kijuttatott víz mennyiségét. A gyepfelületre kihelyezett 4-5 alkalmas edényben összegyűjtött víz mennyiségéből lehet következtetni, hogy egy adott kör hány mm csapadékot juttatott ki. Ezt kell majd összevetni az öntözés idejével, majd ezt körönként elvégezve jegyezzük fel az adatokat például így:
 1 számú kör 12 perc 6 mm
 2 számú kör 20 perc 12 mm
3 számú kör 20 perc 8 mm

A kapott eredményt mérlegelve ki kell számolni, hogy ahhoz, hogy minden kört 8 mm csapadékot juttasson ki, hány percig kell locsolni, majd beállítani a rendszert erre az értékre. Az előzőekből számolt mennyiségek:
1 számú kör 16 perc 8 mm,
 2 számú kör 13 perc 8 mm,
3 számú kör 20 perc 8 mm,
 Ezután már csak a napok számát kell beállítani a korábbi táblázat alapján, melyet a hőmérséklet ingadozásával mindig változtatni kell (ha az időjárás változékony, érdemes rendszeresen átállítani rendszerünket)! Ha gyepfelületünk helyi adottságai valamiben eltérnek az átlagostól, mint például az árnyékfedettség mértéke, túl agyagos vagy túl homokos talaj, erős széljárás, akkor a beállításoknál ezeket az értékeket is figyelembe kell vennünk

címkék: