Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Miért is kell szellőztetni a gyepet?

2016. augusztus 13
megtekintések4575
Miért is kell szellőztetni a gyepet?

Miért is ez a drasztikusnak tűnő beavakozás?

drasztikus beavatkozás gyepszönyeg lerakás

 Füvet nem vetünk minden évben, ezért az egyetlen módja meglévő gyepfelületeink megújításának a késes gyepszellőztetés! Minden tavasszal (március-április) és ha tehetjük ősszel (szeptember) is ezzel a módszerrel tudjuk rávenni a füvet, hogy felfrissüljön, megszaggatva kicsit a gyökereket, fellazítva a földet. A nyári hónapok elteltével, a fűszálak között kialakuló filcréteg (elhalt szerves növényi maradványok, fűnyesedék) valamint a nedvesebb, árnyékosabb részeken előforduló mohafoltok számos problémát okozhatnak, melyre szintén megoldást jelent ez az eljárás. Ezzel a kissé durva beavatkozásnak tűnő munkával igen látványos hatást érhetünk el.

Az így 'megtépázott' gyepállományt a kezelés és a kitermelt anyag összegereblyézése után szórjuk meg tápanyaggal, például a Scotts-Everris professzionális műtrágyacsalád Stress control, vagy a Sportmaster High-K ősszel is alkalmazható termékeinek egyikével és alaposan öntözzük be a javasolt mennyiségű vízzel a használati útmutató szerint. A tavaszi szaggatás után ajánlott az egész tenyészidőszakban tápanyag-utánpótlást adó Full season termék alkalmazása. Szellőztetés után érdemes a földes foltokra szórni egy kevés fűmagot a még gyorsabb regenerálódás érdekében, melyhez jó minőségű és az adott környezeti feltételekhez igazodó fűmagtípust válasszunk, pl. a Scotts-Everris professzionális fűmagkeverékek egyikét. A frissen vetett gyepet még nem szükséges szaggatni, elég ha megkapja a neki járó tápanyagot (New grass), de a következő évtől már nem maradhat el a tavaszi és őszi megújító 'tépkedés'. Az idővel jelentkező mohafoltok végleges eltávolításához ajánlott az erre a célra kifejlesztett Moss control műtrágyakeverék alkalmazása. Az állandó talajkondicionáló munka fenntartja a gyep és a talaj optimális állagát, a lyuggatásos talajlazítás ebben az esetben elhagyható, kivéve ha a talaj különösen kötött vagy agyagos illetve a vízáteresztő képessége nagyon rossz.

Gyepszellőztetést mindig közepesen száraz talajviszonyoknál, frissen lenyírt fűfelületen végezzünk! Nem kell megijedni, az eredmény mindig ijesztő, a fűfelület földes, kiritkult, zilált képet fog mutatni az elhalt, kiszáradt, mohás növényi részek eltávolítása után, de biztosak lehetünk benne, hogy 2-3 hét elteltével a kezelt gyepfelület valóban pázsittá válik majd és kertünk éke lesz!

gyep gondozás kerttervezés kertépítés

címkék: