Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Kinizsi u. 28.-al szemben

Így kell helyesen földlabdás fát ültetni, ápolni

2017. május 29
megtekintések9737
Így kell helyesen földlabdás fát ültetni, ápolni

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ FÖLDLABDÁS FÁKHOZ 

Az alábbiakban próbálunk átfogó választ adni a kertészetünkben vásárlók állandó kérdésére: Hogyan kell helyesen fát ültetni? 

Reméljük, hogy a leírtakat lehetőségeik szerint betartva a fák hosszú távon is kertjük díszévé válnak.

Ültetés ideje:

Földlabdás fákat lombhullás után ősszel és kora tavasszal szednek fel a termesztők. Mindkét évszak alkalmas elültetésükre! Az őszi ültetés előnye hogy a gyökeresedés már egészen korán megindul-tavasz végére már be is fejeződik. Friss földfeltöltésnek egész télen van ideje hogy ülepedjen, süllyedjen és ilyen területen tavasszal célszerűbb ültetni- a mozgás hatására nem szakadnak meg a hajszálgyökerek. Nagyméretű fák szállítása- a fák lepakolásához legalább 250 kg-ot elbíró munkagép (targonca, bobcat, JCB) és 2 fő segítőre lesz szükségük, akik a fák törzsére, koronájára vigyázva kísérik a fákat leemeléskor.

A fákat széles hevederrel átkötözve a földlabda felett, a munkagéphez rögzítve lehet legbiztonságosabban lepakolni. Pakoláskor érdemes az ültetés szerinti sorrendben szétválogatni a fákat és rögtön alaposan megöntözni a földlabdát, szállítás előtt pár nappal a súly miatt már nem öntözik őket. Lehetőség szerint árnyékos, szélvédett, slaggal elérhető helyre kell depózni. A jutaszövet átnedvesedése után kezd csak a földlabda is vizet felvenni, egy földlabdát víznyomástól függően akár fél percig is öntözni kell. A keletkezett sérüléseket metszéssel, sebzárással rögtön kezeljük.

Tárolás:

Ha az ültetésig több nap fog eltelni, akkor fákat meleg időjárás, szeles vagy napos tároló hely esetén az öntözésen kívül, külön védeni kell a kiszáradástól az erőteljes párolgástól. A földlabdát nedves fa aprítékkal, homokkal kell takarni. Nagy hőség vagy szél, esetén a kihajtott lomkoronájú fákat elfektetve vizes világos fátyol fóliával érdemes takarni.

Ültetés:

Az 1 m3 ültető gödrök kiásásához legtöbbször a kiskertben nem a legideálisabbak a körülmények, a föld megmozgatása, az altalaj áttörése a helyi föld feljavítása, az ültető gödör beiszapolása azonban elengedhetetlen. Az ültető gödör kiásásakor több féle talajminőséggel találkozhatunk. Az alábbi esetekben elengedhetetlen a gödör mély kiásása: agyagos talajon- pangó víz alakulhat ki gyökérrothadást, lombhervadást okozva; sittes, törmelékes, kémiailag szennyezett talajon- a fa nem fog tudni fejlődni; homokos, aprókavicsos talajon- gyors víz áteresztés miatt. A kiásott gödröt iszapolni kell-, tehát többször teljesen fel kell tölteni vízzel. A helyi talajt a fenti esetekben cserélni kell jó minőségű termőföldre. ’Átlagos’ jó kerti talaj esetében fele arányban komposzttal-virágfölddel, pár marék szerves trágyával vagy műtrágyával kell keverni az ültető közeg földjét hogy jó szerkezetű, tápanyagban gazdag legyen. A földlabda ne érintkezzen közvetlenül trágyával, mert megégetheti a friss hajszálgyökereket. Amennyiben használnak perforált gégecsövet geotextilbe tekerve fektessék, hogy ne tömődjön el, a gödör alján egyszer körbetekerve kell le fektetni. Körbe betonozott faveremnél fontos, hogy gégecső legyen lerakva mert a kis felületen a fa nem fog elég csapadékot kapni. Az ültető gödör aljába visszatéve és enyhén megtaposva a földet-, a földlabdát be lehet állítani az ültetési magasságra- a gyökérnyak épp a föld alatt legyen, a jutaszövetet csak a gyökérnyaknál kell enyhén megbontani, a többi magától lebomlik majd és addig is egyben tartja a földlabdát. Drótlabdás fáknál a drótlabdát a fa beállítása után szét kell vágni. A fatámasztó karókat érdemes ilyenkor a szélírányt figyelembe véve leverni, majd a többi földet visszaterítve, lábbal tömörítve megtaposni és egy tányért kialakítani, ami az öntözővizet jól megtartja (ez rézsűs területen elengedhetetlen). Az ültetést alapos öntözéssel kell befejezni. A frissen öntözött földre húzzunk vékony földréteget, evvel védjük az új növényt a kiszáradástól. A fa törzsét és a támaszt szalaggal laza 'nyolcas' hurkolással rögzítsük ruganyos anyaggal- a szeles idő esetén ne vágjon a fa kérgébe. Néhány kertész elképzelése, hogy támasztékot nem kell használni, sőt ártalmas. A mi 10 éves gyakorlati tapasztalatunk szerint a támaszték hasznos: jól beállítva védi-egyenesben tartja a gyökeresedés előtt álló fát a széltől, közterületen a vandáloktól, a szegélyvágó gépektől. Ha a fa már stabilan áll és egyéb okokból védelemre nem szorul valóban el lehet távolítani. A fák elsődlegesen minden iskolázás után csak a gyökeresedésre fordítják energiáikat, az ültetés utáni hetekben kezdik el a hajszálgyökér rendszerük újra képzését, addig igen sérülékenyek. Minden ültetéskor megtett elővigyázatosság és intenzív öntözés azt segíti, hogy a fák a nagy nyári melegek előtt a lehető legkiterjedtebb hajszálgyökér rendszert fejlesszék ki.

Öntözés:

Ültetéskori alapos beöntözést pár hétig 2-3 alaklommal meg kell ismételni legalább a gyökeresedés elindulásáig. A frissen ültetett fáknak a nagy nyári melegben a természetes csapadék nem lesz elegendő, folyamatos öntözésre van szükségük, az első évben gyakorlatilag alig fejlődnek csak „túlélnek”. Fánként min. 40-80 liter öntözővízzel kell számolni. Néhány korán fajtó fajta ápolása, mint pl. a juharok (Acer), a fajta jellegzetessége szerint már korán elkezdenek hajtani, tehát a vegetációs időszakot intenzíven elkezdi, így Önök már a kiültetés pillanatától megnövekedett vízigényre számíthatnak! A friss hajtások lankadással jelzik, ha a fa többet párologtat, mint amennyi vizet fel tud venni. Ez a száradás a magasabb hőmérséklettől, a talaj víztartó képességétől (pl.: homokos, kavicsos altalajnál „átszalad” a víz), erős széltől, a nem elégséges öntözéstől is kialakulhat. Ritkán, a túl nagy mennyiségben adagolt trágya is leégetheti a gyökereket. Hervadáskor az első intő jelnél a teendő: a kijutatott öntözővíz mennyiségét megemelni- többször kisebb adagokban kijuttatni, tehát 2 naponként, (fánként min. 60-80 liter) a törzset zsákvászonnal körbetekerni és a hervadt lomkoronával együtt hűteni, permetezni. Nagyfokú hervadás esetén a koronát visszametszeni- így is csökkentve a párolgási veszteséget, amit a levélfelületen keresztül távozik. Ha az öntözés ellenére sincs javulás érdemes próbaszerűen kiszedni néhány fát, így ellenőrizhető az ültetőgödör- pangó víz is okozhat hervadást agyagos, kibetonozott ültető gödörnél, továbbá a földlabdát kibontva meg lehet nézni a gyökérzet állapotát-, hogy elindult-e a gyökeresedés. A kertészetekben kapható díszfák nagy része ellenálló, várostűrő fajta, de későbbi fejlődésüket, ellenálló képességüket meghatározza az ültetés és a kezdeti ápolás-öntözés. Tudjuk, hogy sok munka a helyes ültetés és intenzív öntözés megvalósítása, reméljük, a fentiek segítenek, hogy kellő körültekintéssel sikerüljön tartós értéket létrehozni! Amennyiben szakmai segítségre szükségük van, szívesen állunk rendelkezésükre a fenti elérhetőségeinken!

 Urbányi Eszter okl.kertészmérnök

danubia budaörsi kertészet kertépítés

címkék: