Telefon: 06 70 607-9548 Cím: 2040 Budaörs, Rákóczi u. 40

Így kell helyesen földlabdás fát ültetni, ápolni

2017. május 29
megtekintések8445
Így kell helyesen földlabdás fát ültetni, ápolni

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ FÖLDLABDÁS FÁKHOZ 

Az alábbiakban próbálunk átfogó választ adni a kertészetünkben vásárlók állandó kérdésére: Hogyan kell helyesen fát ültetni? 

Reméljük, hogy a leírtakat lehetőségeik szerint betartva a fák hosszú távon is kertjük díszévé válnak.

Ültetés ideje:

Földlabdás fákat lombhullás után ősszel és kora tavasszal szednek fel a termesztők. Mindkét évszak alkalmas elültetésükre! Az őszi ültetés előnye hogy a gyökeresedés már egészen korán megindul-tavasz végére már be is fejeződik. Friss földfeltöltésnek egész télen van ideje hogy ülepedjen, süllyedjen és ilyen területen tavasszal célszerűbb ültetni- a mozgás hatására nem szakadnak meg a hajszálgyökerek. Nagyméretű fák szállítása- a fák lepakolásához legalább 250 kg-ot elbíró munkagép (targonca, bobcat, JCB) és 2 fő segítőre lesz szükségük, akik a fák törzsére, koronájára vigyázva kísérik a fákat leemeléskor.

A fákat széles hevederrel átkötözve a földlabda felett, a munkagéphez rögzítve lehet legbiztonságosabban lepakolni. Pakoláskor érdemes az ültetés szerinti sorrendben szétválogatni a fákat és rögtön alaposan megöntözni a földlabdát, szállítás előtt pár nappal a súly miatt már nem öntözik őket. Lehetőség szerint árnyékos, szélvédett, slaggal elérhető helyre kell depózni. A jutaszövet átnedvesedése után kezd csak a földlabda is vizet felvenni, egy földlabdát víznyomástól függően akár fél percig is öntözni kell. A keletkezett sérüléseket metszéssel, sebzárással rögtön kezeljük.

Tárolás:

Ha az ültetésig több nap fog eltelni, akkor fákat meleg időjárás, szeles vagy napos tároló hely esetén az öntözésen kívül, külön védeni kell a kiszáradástól az erőteljes párolgástól. A földlabdát nedves fa aprítékkal, homokkal kell takarni. Nagy hőség vagy szél, esetén a kihajtott lomkoronájú fákat elfektetve vizes világos fátyol fóliával érdemes takarni.

Ültetés:

Az 1 m3 ültető gödrök kiásásához legtöbbször a kiskertben nem a legideálisabbak a körülmények, a föld megmozgatása, az altalaj áttörése a helyi föld feljavítása, az ültető gödör beiszapolása azonban elengedhetetlen. Az ültető gödör kiásásakor több féle talajminőséggel találkozhatunk. Az alábbi esetekben elengedhetetlen a gödör mély kiásása: agyagos talajon- pangó víz alakulhat ki gyökérrothadást, lombhervadást okozva; sittes, törmelékes, kémiailag szennyezett talajon- a fa nem fog tudni fejlődni; homokos, aprókavicsos talajon- gyors víz áteresztés miatt. A kiásott gödröt iszapolni kell-, tehát többször teljesen fel kell tölteni vízzel. A helyi talajt a fenti esetekben cserélni kell jó minőségű termőföldre. ’Átlagos’ jó kerti talaj esetében fele arányban komposzttal-virágfölddel, pár marék szerves trágyával vagy műtrágyával kell keverni az ültető közeg földjét hogy jó szerkezetű, tápanyagban gazdag legyen. A földlabda ne érintkezzen közvetlenül trágyával, mert megégetheti a friss hajszálgyökereket. Amennyiben használnak perforált gégecsövet geotextilbe tekerve fektessék, hogy ne tömődjön el, a gödör alján egyszer körbetekerve kell le fektetni. Körbe betonozott faveremnél fontos, hogy gégecső legyen lerakva mert a kis felületen a fa nem fog elég csapadékot kapni. Az ültető gödör aljába visszatéve és enyhén megtaposva a földet-, a földlabdát be lehet állítani az ültetési magasságra- a gyökérnyak épp a föld alatt legyen, a jutaszövetet csak a gyökérnyaknál kell enyhén megbontani, a többi magától lebomlik majd és addig is egyben tartja a földlabdát. Drótlabdás fáknál a drótlabdát a fa beállítása után szét kell vágni. A fatámasztó karókat érdemes ilyenkor a szélírányt figyelembe véve leverni, majd a többi földet visszaterítve, lábbal tömörítve megtaposni és egy tányért kialakítani, ami az öntözővizet jól megtartja (ez rézsűs területen elengedhetetlen). Az ültetést alapos öntözéssel kell befejezni. A frissen öntözött földre húzzunk vékony földréteget, evvel védjük az új növényt a kiszáradástól. A fa törzsét és a támaszt szalaggal laza 'nyolcas' hurkolással rögzítsük ruganyos anyaggal- a szeles idő esetén ne vágjon a fa kérgébe. Néhány kertész elképzelése, hogy támasztékot nem kell használni, sőt ártalmas. A mi 10 éves gyakorlati tapasztalatunk szerint a támaszték hasznos: jól beállítva védi-egyenesben tartja a gyökeresedés előtt álló fát a széltől, közterületen a vandáloktól, a szegélyvágó gépektől. Ha a fa már stabilan áll és egyéb okokból védelemre nem szorul valóban el lehet távolítani. A fák elsődlegesen minden iskolázás után csak a gyökeresedésre fordítják energiáikat, az ültetés utáni hetekben kezdik el a hajszálgyökér rendszerük újra képzését, addig igen sérülékenyek. Minden ültetéskor megtett elővigyázatosság és intenzív öntözés azt segíti, hogy a fák a nagy nyári melegek előtt a lehető legkiterjedtebb hajszálgyökér rendszert fejlesszék ki.

Öntözés:

Ültetéskori alapos beöntözést pár hétig 2-3 alaklommal meg kell ismételni legalább a gyökeresedés elindulásáig. A frissen ültetett fáknak a nagy nyári melegben a természetes csapadék nem lesz elegendő, folyamatos öntözésre van szükségük, az első évben gyakorlatilag alig fejlődnek csak „túlélnek”. Fánként min. 40-80 liter öntözővízzel kell számolni. Néhány korán fajtó fajta ápolása, mint pl. a juharok (Acer), a fajta jellegzetessége szerint már korán elkezdenek hajtani, tehát a vegetációs időszakot intenzíven elkezdi, így Önök már a kiültetés pillanatától megnövekedett vízigényre számíthatnak! A friss hajtások lankadással jelzik, ha a fa többet párologtat, mint amennyi vizet fel tud venni. Ez a száradás a magasabb hőmérséklettől, a talaj víztartó képességétől (pl.: homokos, kavicsos altalajnál „átszalad” a víz), erős széltől, a nem elégséges öntözéstől is kialakulhat. Ritkán, a túl nagy mennyiségben adagolt trágya is leégetheti a gyökereket. Hervadáskor az első intő jelnél a teendő: a kijutatott öntözővíz mennyiségét megemelni- többször kisebb adagokban kijuttatni, tehát 2 naponként, (fánként min. 60-80 liter) a törzset zsákvászonnal körbetekerni és a hervadt lomkoronával együtt hűteni, permetezni. Nagyfokú hervadás esetén a koronát visszametszeni- így is csökkentve a párolgási veszteséget, amit a levélfelületen keresztül távozik. Ha az öntözés ellenére sincs javulás érdemes próbaszerűen kiszedni néhány fát, így ellenőrizhető az ültetőgödör- pangó víz is okozhat hervadást agyagos, kibetonozott ültető gödörnél, továbbá a földlabdát kibontva meg lehet nézni a gyökérzet állapotát-, hogy elindult-e a gyökeresedés. A kertészetekben kapható díszfák nagy része ellenálló, várostűrő fajta, de későbbi fejlődésüket, ellenálló képességüket meghatározza az ültetés és a kezdeti ápolás-öntözés. Tudjuk, hogy sok munka a helyes ültetés és intenzív öntözés megvalósítása, reméljük, a fentiek segítenek, hogy kellő körültekintéssel sikerüljön tartós értéket létrehozni! Amennyiben szakmai segítségre szükségük van, szívesen állunk rendelkezésükre a fenti elérhetőségeinken!

 Urbányi Eszter okl.kertészmérnök

danubia budaörsi kertészet kertépítés

címkék: